• Γιατί συμμετέχω στις δημοτικές εκλογές ως υποψήφιος:

Γιατί η εποχή θέλει δράση και όχι νωθρότητα. Η κρίση αξιών, πολιτισμού και ταυτότητας που μας ταλανίζει από χρόνια, συνέπεια της οποίας είναι κι η οικονομική κρίση, απαιτεί συμμετοχή κι όχι απλές διαπιστώσεις. Αν ο καθένας μας παρέμβει όπου μπορεί, στην οικογένειά του, στην εργασία του, στη γειτονιά του, στην πόλη του, στην περιφέρειά του, οι ψηφίδες διαμορφώνουν και τη συνολική εικόνα. Γιατί δεν πιστεύω στη μοιρολατρία. Για την αλλαγή νοοτροπίας και την έξοδο από την τηλεοπτική πραγματικότητα που μας καταδυναστεύει, απαιτείται ενεργή και μεγαλύτερη συμμετοχή από όλους.

• Γιατί με τους Ενεργούς Πολίτες:

Γιατί κηρύττουν ένα άλλο μοντέλο διοίκησης. Δε ζητάνε απλώς την ψήφο του πολίτη, αλλά τη διαρκή του συμμετοχή στη συνδιαμόρφωση της πολιτικής του Δήμου, από κοινού και αδιάκοπα. Στηρίζονται στη συλλογικότητα, έχουν διεκδικητική διάθεση, πιστεύουν σε μια πραγματική τοπική αυτοδιοίκηση, ανθρωποκεντρική, κοινωνιοκεντρική, χωρίς αποκλεισμούς. Έχουν σαφές πολιτικό στίγμα, ευθύ κι όχι στρογγυλεμένο λόγο, υποψηφίους που δε βαρύνονται από τις χρεοκοπημένες πολιτικές του παρελθόντος, αλλά από παρελθόν ανιδιοτελούς προσφοράς. Γιατί, όταν τέθηκε θέμα συνεργασίας, δε ζητήθηκαν κομματικές ταυτότητες και περγαμηνές.

• Γιατί όχι με τους Ανοιχτούς Ορίζοντες του νυν Δημάρχου:

Γιατί το πλαίσιο στο οποίο λειτούργησε, με επιτυχία σε πολλές περιπτώσεις, έχει χρεοκοπήσει και ξεπεραστεί. Άλλωστε, η εναλλαγή δίνει οξυγόνο, και μια τέταρτη θητεία θα εντείνει φαινόμενα καθεστωτισμού. Γιατί, ενώ το έργο που αφήνει είναι αναμφισβήτητο, υπήρξε σε πολλές περιπτώσεις αποσπασματικό, ημιτελές και προσχηματικό. Γιατί, μετά από 40 χρόνια διακυβέρνησης του Ηρακλείου από την ίδια πολιτική παράταξη, μετά από 4 κοινοτικά πλαίσια στήριξης και αναρίθμητα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων, ακόμα αγοράζουμε νερό, δεν έχουμε ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους, σύγχρονο πολεοδομικό σχεδιασμό, αγνοούμε την πολιτιστική μας ταυτότητα και δεν έχουμε αναδείξει την πολιτιστική μας κληρονομιά. Χωρίς να παραγνωρίζεται η πρόοδος που σημειώθηκε σε κάποιους τομείς, αν διερωτηθεί κανείς πού θα μπορούσαμε να έχουμε φτάσει και πού βρισκόμαστε σήμερα, θα μελαγχολήσει.

• Γιατί όχι με τους Δυναμικούς Πολίτες του κ. Λαμπρινού:

Γιατί ο στρογγυλεμένος λόγος, ο πολιτικός αποχρωματισμός και ο μανδύας του «ακομμάτιστου», ενώ είναι γνωστό το πολιτικό παρελθόν πλείστων στελεχών του συνδυασμού, δε με βρίσκει σύμφωνο. Άνθρωποι αξιόλογοι και καταξιωμένοι αρκετοί εξ αυτών, δείχνουν ως ετερόκλητη «συμμαχία προθύμων» με κύριο στόχο την εκθρόνιση Κουράκη, χωρίς όμως συγκεκριμένη πολιτική αντιπρόταση για τη διακυβέρνηση του Δήμου την επόμενη μέρα. Άλλωστε, δεν απέφυγαν ως τώρα επιφανειακές επικοινωνιακές λογικές και κριτήρια αναγνωρισιμότητας και κοινωνικής ισχύος στη συγκρότηση του συνδυασμού.

• Γιατί όχι με τη Λαϊκή Συσπείρωση του κ. Συντυχάκη:

Η εκτίμηση δεδομένη. Και στον επικεφαλής και στο συνδυασμό. Αλλά με τον πολιτικό χώρο προέλευσης, ή συμφωνείς και συντάσσεσαι ή διαφωνείς. Η παρουσία του ήταν και είναι χρήσιμη στην πόλη, όπως και όλων.

Εν κατακλείδι, ο συνδυασμός που θα επικρατήσει, θα πρέπει να απαντήσει στο δίλημμα: διαφωνεί με τις σημερινές πολιτικές που κρατούν την τοπική αυτοδιοίκηση σε πολλαπλή ομηρία , προσχηματική και στερημένη από τους πόρους που δικαιούται, προσπαθεί να εμπνεύσει για ένα νέο μοντέλο διοίκησης, ή αναλαμβάνει τον άχαρο ρόλο του απλού διαχειριστή και διεκπεραιωτή των κεντρικών πολιτικών επιλογών που στραγγαλίζουν δήμους και περιφέρειες; Κατά την προσωπική μου γνώμη οι Ενεργοί Πολίτες είναι το μόνο σχήμα που μπορεί να δώσει ξεκάθαρη απάντηση στο παραπάνω θεμελιώδες ερώτημα.

Αγαπητέ συμπολίτη, με το κείμενο αυτό καταθέτω δημόσια κάποιες γενικότερες σκέψεις μου.

Δε διεκδικώ την ψήφο σου. Διεκδικώ τη συμμετοχή σου, την διαφωνία σου, την ώσμωση που θα οδηγήσει σε μια καλύτερη κατάσταση. Δική σου η κρίση, δική σου κι η απόφαση.

Με εκτίμηση,
Λευτέρης Κουγιουμουτζής
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τους Ενεργούς Πολίτες
[email protected]