Το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) της ΔΔΕ Χανίων πιστεύοντας στην αναγκαιότητα εκλαΐκευσης - σύνδεσης των Φυσικών Επιστημών με την κοινωνία συνδιοργανώνει με την Ένωση Ελλήνων Χημικών Π.Τ Κρήτης και το Σύλλογο Φυσικών Χανίων το «ΓΙΟΡΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ Φ.Ε. ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ » μια μέρα αφιερωμένη στις Φυσικές Επιστήμες.

Την μέρα αυτή, Σάββατο 29 Μαρτίου, μαθητές από Γυμνάσια του Νομού μας, θα παρουσιάσουν το πρωί στους συμμαθητές τους αλλά και γενικότερα στο κοινό, ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ.

Οι μαθητές και οι μαθήτριές σαν μικροί επιστήμονες θα διδάξουν και θα διδαχθούν σε ένα «Πανηγύρι» των Φυσικών Επιστημών συνδέοντας τις γνώσεις τους με το «κάνω» αποδεικνύοντας την αναγκαιότητα και την ομορφιά του πειραματισμού. Το απόγευμα η σκυτάλη δίνεται σε Πανεπιστημιακό Δάσκαλο και στο προσωπικό του ΕΚΦΕ για να συνεχίσουν με ομιλίες και εντυπωσιακά πειράματα.Ο σκοπός της προσπάθειας αυτής είναι:

• Η ανάδειξη των Φ.Ε ως απαραίτητων ερμηνευτικών κλειδιών για την κατανόηση του κόσμου μας, την δημιουργική αφομοίωση της τεχνολογικής προόδου, και για τη βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου.

• Να ενθαρρυνθούν οι μαθητές και να απομυθοποιήσουν τους όποιους φόβους τους για τις «δύσκολες και ακαταλαβίστικες» Φ.Ε. και να ασχοληθούν με αυτές,

• να αποκτήσουν εμπειρίες και δεξιότητες χρήσιμες στη καθημερινότητα, να αναπτύξουν πνεύμα συνεργασίας, συναισθηματική ωριμότητα και αξίες, με αφορμή τις επιστήμες και τον επιστημονικό τρόπο σκέψης.

• να δημιουργηθεί μία ομάδας μικρών «επιστημόνων» σε κάθε σχολική μονάδα και τέλος,

• το «άνοιγμα» και η παρέμβαση του ΕΚΦΕ και των επιστημονικών Συλλόγων μας στα κοινωνικά δρώμενα των Χανίων.

Η συμμετοχή του Χανιώτικου κοινού στις εκδηλώσεις αυτές, θα προσφέρει γνώσεις αλλά και διασκέδαση με επίκεντρο τους μαθητές οι που θα διδάξουν και θα διδαχτούν. Το αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων αυτών είναι:

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Α) Το πρωϊ

Από τις 10.00 έως τις 14.00 στις εγκαταστάσεις του ΕΚΦΕ , ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου όπου:

1) Σε τρείς ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες, μαθητές των Γυμνασίων 1ου και 2ου Χανίων, 1ου και 2ουΕλ.Βενιζέλου, Βάμου, Βουκολιών, Σούδας, Κουνουπιδιανών, Ν.Κυδωνίας και Θεοδωρόπουλου παρουσιάζουν πειράματα Φυσικής Χημείας Βιολογίας στους συμμαθητές τους αλλά και στο κοινό των Χανίων.

2) Θα γίνεται ξενάγηση από το προσωπικό του ΕΚΦΕ στις εγκαταστάσεις του, αλλά και παρουσίαση παλαιών οργάνων και συσκευών που έχουν διασωθεί από σχολικές μονάδες του Νομού μας και μελλοντικά θα αποτελέσουν τα εκθέματα του Μουσείου Εποπτικών Οργάνων Φυσικών Επιστημών.

Β) Το απόγευμα

Στις 19.00, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Μητρόπολης:
1) Ομιλία με θέμα “Η κοινωνική διάσταση της διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών’’ από τον Στέφανο Τραχανά Φυσικό, Πρόεδρο των Πανεπιστημιακών εκδόσεων Κρήτης.

2) Απονομή αναμνηστικών επαίνων σε όλους όσους συμμετείχαν στην διοργάνωση, πρώτα και κύρια στους μικρούς «επιστήμονες» μαθητές, στους υπεύθυνους καθηγητές τους και τέλος στους εθελοντές-βοηθούςκαθηγητές.

3) Εκτέλεση εντυπωσιακών πειραμάτων από το προσωπικό του ΕΚΦΕ Χανίων σε μια διαδραστική με το κοινό παρουσίαση γεμάτη εκπλήξεις.

Περισσότερες πληροφορίες για όλα τα παραπάνω μπορείτε να πάρετε στο ΕΚΦΕ Χανίων και στο τηλέφωνο 28210 28666.