Έντονη ανησυχία για την πορεία που θα έχει το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η επιτροπή πρωτογενή τομέα του δήμου Αποκορώνου.
Στην ανακοίνωση αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:
\”Επαινεί κατ\’αρχήν την πρωτοβουλία της Αναπτυξιακής εταιρείας του δήμου μας για τη διοργάνωση δυο συγκεντρώσεων και συζητήσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη δακοκτονία στο δήμο μας, μετά τις τελευταίες αποφάσεις του Υπουργείου.
Όλοι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι φέτος με μια καλή αναμενόμενη παραγωγή όλα θα πρέπει να είναι έτοιμα μέχρι τις αρχές Ιούνη για να προστατευτεί αυτή από το δάκο. Η πρωτοφανής περυσινή καταστροφή η οποία οφείλονταν σε πολλές αιτίες κλόνισε αισθητά την οικονομία των παραγωγών αλλά και ολόκληρης της οικονομίας των Χανίων και της Κρήτης.
Συμφωνούμε επίσης όλοι ότι πρέπει να επιμένουμε στο γενικό δολωματικό ψεκασμό διότι όπως έχει δείξει η έρευνα και η εμπειρία πολλών ετών ο ψεκασμός αυτός είναι ο πλέον αποτελεσματικός και οικολογικά αποδεκτός. Για να είναι όμως αποτελεσματικός πρέπει να είναι σωστός και αυτό γίνεται όταν παραμένει στα χέρια και στην ευθύνη των ίδιων των παραγωγών και να μη πέσει σε εργολαβίες με άσχετους, αδιάφορους και ξένους προς την ελαιοπαραγωγή εργάτες.
Τη δακοκτονία τα τελευταία χρόνια αναλαμβάνουν και πολύ σωστά, οι δήμοι μέσω των Αναπτυξιακών τους εταιριών. Συνεργάζονται με τη τοπική κοινωνία με αιρετούς και μη και παρά τις όποιες δυσκολίες και ατέλειες καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την επιτυχία της καταπολέμησης. Η συνεργασία τους επίσης με τις τοπικές γεωργικές υπηρεσίες είναι πολύ στενή.
Η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής αποδυναμωμένη και αποστελεχωμένη, τα τελευταία χρόνια,κάνει με τους υπαλλήλους της, υπεράνθρωπες, προσπάθειες με τους λιγοστούς υπαλλήλους της,ιδιαίτερα μετά από τις μειώσεις των μισθών τους, με σχεδόν μηδενικά οδοιπορικά και με ελάχιστες προσλήψεις Γεωπόνων- Τομεαρχών.
Έχομε όμως και μια κεντρική εξουσία η οποία προφανώς μέσα στα \’\’μνημονιακά\’\’ πλαίσια συνεχίζει με νέα προβλήματα και δυσκολίες, κάθε χρόνο. Με ελάχιστες προσλήψεις Γεωπόνων-Τομεαρχών. Με καθυστερήσεις στη πρόσληψη Γεωπόνων και παγιδοθετών και άλλοτε με καθυστερήσεις στις δημοπρασίες και στις προμήθειες των υλικών (εντομοκτόνων και πρωτεϊνών ).Θα δούμε πάνω σ αυτά τι θα γίνει φέτος. Όμως υπάρχει ανησυχία και προβληματισμός αφού φέτος μπαίνει σε εφαρμογή η νέα \’\’έμπνευση\’\’ για την αμοιβή των εργαζομένων στη δακοκτονία.\’\’Αφού ψεκάζετε κάθε δεύτερο δένδρο θα πληρώνεστε για τα δένδρα που ψεκάζετε και για να πάρετε τα περυσινά χρήματα πρέπει να γίνουν περισσότεροι ψεκασμοί, σχεδόν διπλάσιοι.\’\’
Επιμέναμε κάθε χρόνο ότι ο καθορισμός του αριθμού των ψεκασμών στους 3,7 κατ έτος δεν είναι σωστός επιστημονικά, διότι ο αναγκαίος αριθμός αυτός επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες και άλλους παράγοντες και δεν είναι,κατά κανόνα αρκετοί,ιδιαίτερα για τις πολύ ευνοϊκές για το δάκο, συνθήκες των Χανίων. Φέτος \’\’πείσθηκαν και αποφάσισαν\’\’ ότι θα γίνονται μέχρι και 5,5 ψεκασμοί. Η διαθέσιμη όμως πίστωση για τους 5,5 ψεκασμούς παραμένει η ίδια με την περυσινή δαπάνη των 3,7 ψεκασμών. Έτσι πέρυσι η δαπάνη ήταν περίπου 482,267 Ευρώ ανά ψεκασμό,φέτος αντιστοιχεί σε περίπου 304,820ευρώ ανά ψεκασμό, δηλ. μια μείωση περίπου του 40% από πέρισυ.
Η μείωση αυτή για το Δήμο Αποκορώνου σημαίνει ότι το μεροκάματο του ψεκαστή από 35ευρώ μικτά, θα γίνει 25ευρώ και ο ιδιοκτήτης του τρακτέρ από 60ευρώ μικτά, θα παίρνει 40ευρώ.
Επιπλέον περίπου 10,000ευρώ θα έχει ζημιά η εταιρεία του Δήμου. Ερώτημα,θα παραμείνει σωστός και αποτελεσματικός ο ψεκασμός;
Ποιος είναι σίγουρος ότι του χρόνου δεν θα αποφασίσουν ότι αφού τόσα χρόνια γινόταν 3,7 ψεκασμοί θα πληρώνονται μόνο 3,7 και άρα μειώνονται αντίστοιχα οι σχετικές πιστώσεις.
Τελικά η δακοκτονία θα πέσει σε χέρια ανίδεων και ξένων προς την ελαιοπαραγωγή οπότε και θα μειωθεί η αποτελεσματικότητα της προστασίας της ελιάς. Επακόλουθο θα είναι να γενικευθούν οι ψεκασμοί κάλυψης των δένδρων με διάφορα εντομοκτόνα με κίνδυνο για την υγεία..
Τότε και το καλό όνομα του ελαιολάδου της Κρήτης θα αποτελεί παρελθόν.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook