Η μείωση μισθών και συντάξεων και η αυξημένη φορολογία που επιβλήθηκε τα τελευταία 4 χρόνια απεικονίζεται περίτρανα στην αδυναμία εκατομμυρίων πολιτών να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές υποχρεώσεις. Μόνο τον πρώτο μήνα του έτους τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ αποδεικνύοντας ότι όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που δεν έχουν να πληρώσουν.

Τον Ιανουάριου του τρέχοντος έτους τα καινούρια ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο διαμορφώθηκαν σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών σε σε 962 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα 63,26 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στις εισπράξεις, τον Ιανουάριο στα ταμεία του κράτους μπήκαν από πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών 266 εκατ. ευρώ (61 εκατ. ευρώ από τα νέα και 205 εκατ. ευρώ παλαιότερες οφειλές).

Τι συμβαίνει όμως από 1η Ιανουαρίου 2014 στους φορολογούμενους που δεν εξοφλούν στην ώρα τους τα χρέη τους στην εφορία; Σύμφωνα με το νέο ποινολόγιο επιβαρύνονται και με τόκους και με πρόστιμα.

Φόροι που βεβαιώνονται από 1.1.2014 και μετά και δεν πληρώνονται εμπρόθεσμα, από την επόμενη ημέρα της λήξης της προθεσμίας επιβάλλονται τόκοι επί του αρχικού ποσού της οφειλής που ανέρχονται σε 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης ή 8,76% ετησίως.

Εάν ο φορολογούμενος είναι δύο μήνες εκπρόθεσμος επιβαρύνεται και με πρόστιμο 10% επί της αρχικής οφειλής. Αν περάσει ένας χρόνος το πρόστιμο ανέρχεται σε 20% του φόρου, ενώ μετά τη διετία το προστιμο είναι 30% επί της αρχικής οφειλής.

Την ίδια στιγμή, στο υπουργείο Οικονομκών έχουν επικεντρωθεί στον έλεγχο μεγάλων επιχειρήσεων και φορολογούμενων μεγάλου πλούτου. Τον Ιανουάριο από τους 142 φορολογικούς ελέγχους που «τρέχουν» σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου ολοκληρώθηκαν 43 έλεγχοι ενώ 14 υποθέσεις παραπέμφθηκαν στην Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.

Το συνολικό ποσό των φόρων και προστίμων που βεβαιώθηκαν για τις υποθέσεις που ολοκληρώθηκε ο έλεγχος ανέρχονται σε 16,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων εισπράχθηκαν 2,6 εκατ. ευρώ ή 15,71% του συνόλου από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου.

Την ίδια περίοδο ολοκληρώθηκαν 9 έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις σε σύνολο 988 ελέγχων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι πρόσθετοι φόροι και τα πρόστιμα που καταλογίστηκαν

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook