Έπειτα από σχετικές διεργασίες της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) και των εργοδοτικών οργανώσεων, υπεγράφη (26/03/2014) η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας όπου, εκτός των άλλων, προσδιόρισε το καθεστώς χορήγησης γονικής άδειας των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, βάσει της νέας σύμβασης (που θα ισχύει έως 31/12/2014), προβλέπεται το δικαίωμα να λαμβάνει άδεια ανατροφής τέκνου ή μειωμένο ωράριο εργασίας και ο πατέρας – εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα.

Σε περιπτώσεις, μάλιστα, που η γυναίκα είναι αυτοαπασχολούμενη τότε το αποκλειστικό προνόμιο άδειας για τη φροντίδα του παιδιού χορηγείται στον πατέρα ενώ όταν και οι δύο γονείς είναι μισθωτοί, δίδεται η δυνατότητα να κάνουν χρήση του δικαιώματος γονικής άδειας και οι δύο (τηρώντας τα χρονικά όρια και σε διαφορετικά χρονικά τμήματα) αφού προηγηθεί σχετική συμφωνία με τους εργοδότες ή να επιλέξουν ποιος από τους δύο θα λάβει τα προβλεπόμενα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η μητέρα (από ρυθμίσεις παλιότερων συλλογικών συμβάσεων) είχε δικαίωμα για 30 μήνες να προσέρχεται αργότερα ή να αποχωρεί κατά μία ώρα νωρίτερα από την εργασία της ή δικαίωμα άδειας ανατροφής για 3,5 μήνες.

Flashnews.gr / Γιώργος Σαριδάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook