Υποψήφια για την προεδρία της Ουκρανίας στις εκλογές της 25ης Μαΐου, θα είναι και πάλι η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο, όπως ανακοίνωσε σήμερα.

«Σχεδιάζω να είμαι υποψήφια για τη θέση του προέδρου», δήλωσε η Τιμοσένκο, η οποία αποφυλακίσθηκε τον περασμένο μήνα αφού ο αντίπαλός της Βίκτορ Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε την εξουσία, προς τους δημοσιογράφους.

Η 53χρονη Τιμοσένκο έχει θητεύσει δύο φορές ως πρωθυπουργός και ήταν υποψήφια για την προεδρία το 2010, όταν έχασε με μικρή διαφορά από τον Γιανουκόβιτς.

Ο Γιανουκόβιτς εξαπέλυσε στη συνέχεια μια εκστρατεία εναντίον της Τιμοσένκο και των συμμάχων της και η πολιτικός φυλακίσθηκε το 2011 για κατάχρηση εξουσίας, κατηγορία που σχετίζεται με μια συμφωνία για το φυσικό αέριο την οποία συνήψε το 2009 με τη Ρωσία.

Εξέτισε δύο χρόνια από την ποινή επταετούς κάθειρξης που της επιβλήθηκε. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της φρουρούμενη σε νοσοκομείο του Χάρκοβο, πριν αποφυλακισθεί αφού ο Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε την εξουσία στις 20 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια καθαιρέθηκε από το κοινοβούλιο.