Με τις ευλογίες του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου, εγκαινιάστηκε από το δήμαρχο Μαλεβιζίου Κώστα Μαμουλάκη η μονάδα βιολογικού καθαρισμού των Καλεσσίων, προϋπολογισμού, μαζί με τα δίκτυα, 5 εκ. ευρώ.

Πρόκειται για μια μονάδα τελευταίας τεχνολογίας, φιλική προς το περιβάλλον, χωρίς καμία απολύτως οσμή, αθόρυβη, με εφεδρικά συστήματα λειτουργίας, πολυετή εγγύηση, κ.α. Με το συγκεκριμένο έργο αναβαθμίζεται αισθητικά, λειτουργικά και περιβαλλοντικά η ευρύτερη περιοχή, ενώ βελτιώνεται σημαντικά η ποιότητα ζωής των κατοίκων που αποδεσμεύονται πλέον από την λειτουργία των βόθρων.

Ταυτόχρονα όμως, έχει γίνει πρόβλεψη και η μονάδα όπως και ο υδροβιότοπος που έχει δημιουργηθεί, θα είναι επισκέψιμοι χώροι για εκπαιδευτικές εκδρομές σχολείων, για να μπορεί να αντιληφθούν οι μαθητές τον τρόπο λειτουργίας, επεξεργασίας και διαχείρισης των λυμάτων. Ένα πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί από τη Δ.Ε.Υ.Α.Μ. και θα περιλαμβάνει επίσης επίσκεψη στην μονάδα αφαλάτωσης, αλλά και στο σύστημα τηλε-ελέγχου και τηλε-χειρισμού των δικτύων.
Ο δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης σε δηλώσεις του τόνισε: «Πρόκειται για μια μονάδα τελευταίας τεχνολογίας, κατασκευασμένη με αισθητική προσαρμογή στο χώρο και σεβασμό στο ευρύτερο περιβάλλον, με χαμηλές απαιτήσεις σε λειτουργία και συντήρηση. Τα οφέλη από την λειτουργία κάθε μονάδας βιολογικού καθαρισμού είναι πολλά: Περιβαλλοντική προστασία, αισθητική βελτίωση, λειτουργική αναβάθμιση, βελτίωση της ποιότητα ζωής των κατοίκων, είναι μερικά μόνο από αυτά.

Αυτή ειδικά η μονάδα των Καλεσσίων, σε έναν πανέμορφο οικισμό που προσελκύει ολοένα και περισσότερους μόνιμους κατοίκους, δεν ήταν απλά επιθυμητό έργο, αλλά αναγκαίο και απαραίτητο. Αποτελούσε δε πάγιο και δίκαιο αίτημα, όλων των κατοίκων του οικισμού. Η δημιουργία άλλωστε των σημαντικών έργων υποδομής, ήταν και παραμένει πρώτη προτεραιότητα της δημοτικής αρχής, έτσι ώστε τα παιδιά μας να μπορούν να ελπίσουν σε ένα καλύτερο μέλλον. Μαζί με τη Δ.Ε.Υ.Α.Μ., εργαζόμαστε σκληρά και συστηματικά για να το επιτύχουμε αυτό και αξιοποιώντας τις δυνατότητες των προγραμμάτων χρηματοδότησης, να κατασκευάσουμε αντίστοιχες μονάδες παντού.

Φόδελε, Ροδιά, Καβροχώρι και Τύλισος, ήδη απολαμβάνουν τα οφέλη. Ο Κρουσώνας βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησης. Έχει γίνει ο διαγωνισμός, έχουμε ήδη ανάδοχο για τα δίκτυα και είμαστε έτοιμοι για δημοπράτηση για τη Μονή και το Κεραμούτσι. Έχουν υποβληθεί οι προτάσεις για Μάραθος, Γωνιές και Αστυράκι. Στο στάδιο της μελέτης βρίσκονται τα αντίστοιχα έργα για Σάρχο, Καμάρι, Κιθαρίδα, Κορφές και Λουτράκι, ενώ για την Αγία Πελαγία, περιμένουμε τα τεύχη δημοπράτησης για να γίνει ο διαγωνισμός για το υψίστης σημασίας έργο για την περιοχή.

Στο δήμο Μαλεβιζίου εργαζόμαστε ακατάπαυστα για να προλάβουμε την τελευταία ευκαιρία ανάπτυξης του τόπου μας. Με μεθοδικότητα, σωστό προγραμματισμό, συνετή διαχείριση των ιδίων πόρων και προπαντός όραμα για τον τόπο μας, προσπαθούμε και βάζουμε τις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο. Στις προσπάθειές μας αυτές, έχουμε την ευτυχία να έχουμε τους καλύτερους δυνατούς συμπαραστάτες, όπως είναι για παράδειγμα η Περιφέρεια Κρήτης.

Θα ήθελα θερμά να ευχαριστήσω για μια ακόμα φορά, τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη για την καθοριστική υποστήριξή του τόσο σε αυτό το έργο, όσο και στα πολλά άλλα που υλοποιούμε. Να ευχαριστήσω επίσης τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, την κ. Μαρία Κασσωτάκη και όλα τα στελέχη της για την άψογη συνεργασία μας. Πολλά μπράβο επίσης αξίζουν στα στελέχη της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Μαλεβιζίου.

Στον πρόεδρο Φίλιππα Σαββάκη, τον αντιπρόεδρο Άρη Σαλούστρο, όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, στον δ/ντη της υπηρεσίας Γιώργο Κουγιουμουτζάκη, καθώς και σε όλα τα στελέχη της Δ.Ε.Υ.Α.Μ. Κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, βρίσκουν διαρκώς τον τρόπο να ανταποκρίνονται με απόλυτη επιτυχία στα καθήκοντά τους»

Παρόντες στην τελετή του αγιασμού ήταν σύσσωμη η δημοτική αρχή Μαλεβιζίου, ο πρόεδρος και μέλη του τοπικού συμβουλίου Καλεσσίων, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γ. Χαρωνίτης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη και εκπρόσωποι από Δ.Ε.Υ.Α. άλλων δήμων της Κρήτης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook