Με νέα προσφορά που μιλά για 300 εκατ. ευρώ μπροστά και άλλα 615 εκατ. ευρώ σε 10 χρόνια -συνολικά 915 εκατ. ευρώ- η Lamda Development κατέθεσε τη νέα βελτιωμένη πρότασή της για την αξιοποίηση του Ελληνικού.
Σύμφωνα με τον Οδυσσέα Αθανασίου, διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development, «η χρηματοδότηση του project θα ξεκινήσει με την άμεση δημιουργία του fund με τους Κινέζους της Fosun και το Abu Dhabi ενώ θα υπάρξει προσθήκη κι άλλων επενδυτών».
Στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να τοποθετηθούν όλοι οι παραπάνω με κεφάλαια που θα καλύψουν τουλάχιστον το 50% και για το υπόλοιπο να υπάρξει διεθνής -κυρίως- δανεισμός αν και δεν αποκλείονται να συμμετέχουν και ελληνικές τράπεζες, εφόσον θα είναι σε θέση και θα κρίνουν την κίνηση ως συμφέρουσα.
Την ίδια στιγμή, ο Σπύρος Λάτσης, προσωπικά, κινήθηκε όλη την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ Κίνας και Εμιράτων για να πείσει τους επενδυτές να αυξήσουν τη συμμετοχή τους και να άρουν τις όποιες τελευταίες αμφιβολίες τους.
Ακόμα και σήμερα μάλιστα, ο κ. Λάτσης βρίσκεται στα Εμιράτα καθώς δεν πρόλαβε να επιστρέψει. Πηγές μας μάλιστα αναφέρουν πως ο Έλληνας επιχειρηματίας έδωσε προσωπικές εγγυήσεις στους ξένους επενδυτές σε μια σκληρή διαπραγμάτευση. Κι αυτό διότι οι ξένοι επενδυτές φοβούνταν το ρίσκο σε μια χώρα απρόβλεπτη όπως η Ελλάδα.
Τι υποστηρίζει ο κ. Αθανασίου
«Είναι αλήθεια ότι βγήκαν αβίαστα συμπεράσματα. Ενώ δίνουμε 850 ευρώ/ τ.μ. εμφανιζόταν ότι θέλαμε να δώσουμε 70 ευρώ/ τ.μ.. Κάπου δηλαδή ξεχάστηκε ένα μηδενικό».
Με αυτή του τη δήλωση στο newmoney.gr ο διευθύνων σύμβουλος της LAMDA Development Οδυσσέας Αθανασίου μιλάει για το τίμημα που σε βελτιωμένη προσφορά η εταιρεία του κατέθεσε αναφορικά με το Ελληνικό.
Και προσθέτει: «Να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Το τίμημα για τις μετοχές φθάνει στα 915 εκατ. ευρώ κι εμείς θα δώσουμε άμεσα το 35% του ποσού αυτού. Θα δώσουμε τα χρήματα πριν καν ξεκινήσουμε το σκάψιμο. Όμως εκτός αυτού υπάρχουν και άλλα 1,2 δισ. ευρώ για τα οποία δεν έχει γίνει καμία αναφορά.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας σκληρής διαπραγμάτευσης των επενδυτών με το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο αφορά στις δεσμεύσεις μας ως προς τη δημιουργία υποδομών εκτός των δικών μας εκμεταλλεύσεων. Ας γίνω πιο σαφής. Πρόκειται για την εκ μέρους της κοινοπραξίας μας ανάληψη δημιουργίας κοινόχρηστων χώρων, σχολείων, πάρκων, χώρων πρασίνου κι άλλων υποδομών τις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο απαίτησε. Δεν μας χαρίζει λοιπόν τίποτε το ελληνικό Δημόσιο. Και προς τιμήν τους κάποιοι διαπραγματεύτηκαν σκληρά για λογαριασμό της χώρας τους».

Ο κ. Αθανασίου συμπληρώνει επίσης πως από τα 6.000 συνολικά στρέμματα τα 2.500 είναι μονό καθαρά για αξιοποίηση από την LAMDA. «Τα υπόλοιπα 2.000 θα γίνουν πάρκα για δημόσια χρήση και θα υπάρξουν 1.500 στρέμματα κοινόχρηστων χώρων. Αυτοί οι χώροι θα είναι που θα πάνε το τίμημα σε ένα σύνολο 2,1 δις. ευρώ (μαζί με τα 915 εκατ. ευρώ των μετοχών).
Άρα έχουμε με μια απλή διαίρεση μια αξία 850 ευρώ/ τ.μ. σε μια περιοχή που το πιο ακριβό οικόπεδο ενός ιδιώτη κοστίζει 400 ευρώ/τ.μ. Και σε αυτά δεν υπολογίζουμε ούτε τα μουσεία που είναι στο master plan μας, ούτε το ενυδρείο που θα είναι το μεγαλύτερο στην νότια Ευρώπη».
«Σε κάθε περίπτωση και σας παρακαλώ να τα γράψετε όπως σας το λέω, εμείς είμαστε ανοικτοί και σε άλλες συμμετοχές είτε ξένων είτε κι Ελλήνων επενδυτών. Απευθύνουμε και πρόσκληση σε όποιον θέλει να έλθει μαζί μας. Είναι μια προσπάθεια που κατά τη γνώμη μας είναι εθνική και θα φέρει άμεσα θετικά αποτελέσματα στην οικονομία» τονίζει ο κ. Αθανασίου.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook