Kι όμως: Τα κατοικίδια μπορούν να μεταδώσουν τον ιό της φυματίωσης στον άνθρωπο. Αυτό συνέβη ήδη στη Βρετανία όπου οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν με ένα χρόνο καθυστέρηση ότι τέσσερις άνθρωποι – οι δύο από την ίδια οικογένεια – μολύνθηκαν με τον ιό τον οποίο τους τον κόλλησαν γάτες.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός οργανισμός Public Health England, που υπάγεται στο βρετανικό υπουργείο Υγείας, οι δύο αυτοί ασθενείς εκδήλωσαν ενεργή φυματίωση από βόρειο βάκιλο της φυματίωσης, το μικρόβιο, δηλαδή, που προκαλεί τη νόσο στα βοοειδή και σε άλλα σπονδυλωτά ζώα. Οι άλλοι δύο ασθενείς είχαν ανενεργή μορφή της νόσου.

Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, τα κρούσματα σε κατοικίδιες γάτες και ανθρώπους καταγράφηκαν πέρυσι αλλά μόλις χθες το βράδυ δημοσιοποιήθηκαν. Το τελευταίο κρούσμα καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2013, ενώ πιστεύεται πως ο κίνδυνος επανάληψης του φαινομένου είναι πολύ μικρός.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η μετάδοση του υπαίτιου βακτηρίου από τα μολυσμένα ζώα στους ανθρώπους μπορεί να συμβεί όταν κάποιος εισπνεύσει ή καταπιεί βακτήρια που απορρίπτει το ζώο ή όταν μολυνθούν κοψίματα ή πληγές στα χέρια του ενώ φροντίζει μολυσμένα ζώα ή τις πληγές τους δίχως να φοράει προστατευτικά γάντια. Η καθηγήτρια Ντίλις Μόργκαν, ομότιμη καθηγήτρια στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου , επισημαίνει ότι τα περιστατικά αυτά αποτελούν πολύ σπάνια περίπτωση μετάδοσης ανάμεσα σε κατοικίδια ζώα και ανθρώπους.

Στη Βρετανία, μέσα σε λίγες εβδομάδες μολύνθηκαν εννέα κατοικίδιες γάτες στην πόλη Νιούμπερι της κομητείας του Μπέρκσαϊρ. Οι έξι από αυτές πέθαναν εξαιτίας της φυματίωσης ή τους έγινε ευθανασία, δύο επέζησαν και μία έφυγε από το σπίτι της. Επτά από τις γάτες είχαν πληγές από δάγκωμα ζώου, οι οποίες πιστεύεται ότι πιθανότατα προκλήθηκαν από κουνάβια, τα οποία αποτελούν φορείς του μικροβίου που προκαλεί βόειο φυματίωση. Οι υγειονομικές αρχές εξέτασαν συνολικά 24 ανθρώπους που είχαν άμεση επαφή με τις εννέα γάτες, διαπιστώνοντας ότι τελικά οι τέσσερις είχαν μολυνθεί από αυτές.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook