Μια κρύα μέρα του Ιανουαρίου, ο έμπορος αυτοκινήτων Δημήτρης Αντωνόπουλος, παρέδωσε τα κλειδιά μιας ολοκαίνουργιας λευκής Jaguar, αξίας 122.000 ευρώ. Ήταν η πρώτη που πουλήθηκε στην Ελλάδα εδώ και πάνω από ένα χρόνο, γράφει το Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι ελληνικές επιχειρήσεις αρχίζουν να βλέπουν τα πρώτα πράσινα φύλλα στα συντρίμμια της ελληνικής οικονομίας, ελπίζοντας ότι η ελεύθερη πτώση έχει πια φτάσει στον πάτο. “Όμως, λίγοι είναι διατεθειμένοι να ποντάρουν σε μια πλήρη ανάκαμψη”.

Όπως λέει ο Αντωνόπουλος, τα τηλέφωνα στην αντιπροσωπεία των αυτοκινήτων Jaguar και Land Rover έχουν αρχίσει να χτυπούν και πάλι, όμως είναι πολύ νωρίς για να πει ότι η εταιρεία έχει γυρίσει σελίδα. “Πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν θα επιστρέψει η ανάκαμψη. Οι πελάτες μας είναι κυρίως επιχειρηματίες, και αυτοί είναι ακόμα αρκετά συγκρατημένοι”.

Σαν ενδείξεις της ανάκαμψης, το Reuters σημειώνει τους γερανούς πάνω από το project του Ιδρύματος Στ. Νιάρχου, την επανέναρξη των εργασιών στους αυτοκινητοδρόμους, και τις ανασκαφές για τη νέα γραμμή του μετρό.

Εταιρείες όπως η Τιτάν, ο ΟΤΕ και τα ΕΛΠΕ επιβεβαιώνουν τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Παρόλα αυτά, οι οικονομολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί, λόγω του εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού και της ανεργίας του 28%, σημειώνει το Reuters.

“Οι ένορκοι δεν έχουν πάρει ακόμα την απόφασή τους στο εάν η Ελλάδα θα δει μια αξιοσημείωτη αύξηση των εξαγωγών, ενώ τα νοικοκυριά παραμένουν απαισιόδοξα για τα προσωπικά οικονομικά τους, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν ελάχιστες προοπτικές για μια μεγάλη αύξηση των δαπανών τους”, λέει ο Ben May, της Capital Economics.

Όπως εξηγεί το Reuters, διαπιστώνεται αύξηση στις πωλήσεις των αυτοκινήτων, ενώ υψηλότερα νούμερα εμφανίζουν ακόμα και οι ακριβές μάρκες, όπως οι BMW και Mercedes. 

Παρόλα αυτά, οι πωλήσεις παραμένουν πολύ μακριά από τα προ της κρίσης επίπεδα. Πέρυσι, πουλήθηκαν στην Ελλάδα μόνο 8 Porsche, έναντι 457 που είχαν πουληθεί το 2008.

newmoney.gr