Αφού οι ειδικοί ερευνητές από σχεδόν 30 χώρες του κόσμου, που εμπλέκονται στην αναζήτηση του αεροπλάνου των Μαλαισιανών αερογραμμών οριοθέτησαν πως συνετρίβη κάπου στον Νότιο Ινδικό Ωκεανό, σε απόσταση τεσσάρων ωρών πτήσης από το Περθ της Δυτικής Αυστραλίας, τώρα αναγκάζονται να μετατοπίσουν τις έρευνες κατά 1.100 χιλιόμετρα προς τα ανατολικά, προς τις ακτές της Ωκεανίας. 

Αυτό κάνει τις αρμόδιες αρχές περισσότερο αισιόδοξες, καθώς θεωρητικά, είναι πλέον ευκολότερος ο εντοπισμός και η προσέγγιση των αντικειμένων, που έως τώρα έχουμε δει μόνο από δορυφόρους. 

Ένα κινεζικό πλοίο είναι το πρώτο που έφτασε στην περιοχή όπου εντοπίστηκαν τα αντικείμενα, χωρίς όμως ακόμα να έχει πλησιάσει κάποιο από αυτά. 

Οχτώ συνολικά είναι τα αεροσκάφη που ψάχνουν το Σάββατο στη νέα περιοχή που όρισαν οι ειδικοί ερευνητές την Παρασκευή, ενώ επτά πλοία αναμένονται στο σημείο, όπου εντοπίστηκαν νωρίτερα έντεκα αντικείμενα, που πιστεύεται πως είναι συντρίμμια του μοιραίου αεροπλάνου.

Το πρωί του Σαββάτου, ένα κινεζικό αεροσκάφος ανέφερε πως εντοπίστηκαν τρία νέα αντικείμενα στην περιοχή, τα οποία και πάλι θα πρέπει να περισυλλεγούν για να αξιολογηθούν και να εξακριβωθεί εάν πρόκειται για συντρίμμια του αεροπλάνου ή όχι. 

Εν τω μεταξύ, το Σάββατο ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας συναντήθηκε εκ νέου με συγγενείς επιβατών της μοιραίας πτήσης, όπου τους εξέφρασε «ελπίδα ενάντια σε κάθε πραγματικότητα» να βρεθούν σώοι οι επιβάτες.

Πάντως, όσοι γνωρίζουν καλά τα νερά του Νότιου Ινδικού, επισημαίνουν πως τα ρεύματα είναι τόσο ισχυρά που θα μπορούσαν να μετατοπίζουν το οποιοδήποτε αντικείμενο ακόμα και κατά ένα μέτρο ανά δευτερόλεπτο! Υπολογίζοντας πως οι εικόνες από τους δορυφόρους συλλέγονται περίπου δύο 24ωρα μετά τη στιγμή της λήψης, καταλαβαίνει κανείς πως το πεδίο της έρευνας έχει πολύ ελαστικά όρια. 

Η Αυστραλία ανακοίνωσε την Παρασκευή πως αεροσκάφη της εντόπισαν αντικείμενα «διαφόρων χρωμάτων», έντεκα συνολικά, τα οποία όμως, θα πρέπει να εξεταστούν από κοντά, ώστε να εξακριβωθεί εάν όντως πρόκειται για συντρίμμια του μοιραίου Boeing. Εν τω μεταξύ, οι φωτογραφίες που ελήφθησαν από τα αεροσκάφη «θα αναλυθούν στα ειδικά εξοπλισμένα εργαστήρια» της Αυστραλίας, μήπως και υπάρξει επιτέλους κάτι συγκεκριμένο σε αυτή την πρωτοφανούς μεγέθους έρευνα, που ξεκίνησε στις 8 Μαρτίου και ακόμα δεν έχει αποδώσει το παραμικρό αποτέλεσμα. 

protothema.gr