Με την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο να κλιμακώνεται Ελλάδα – ΗΠΑ – Ισραήλ κάνουν κανουν κοινη αεροναυτική άσκηση ανοιχτά της Κρήτης αλλά και σε άλλες περιοχές της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ η άσκηση Noble Dina 14, έχει ξεκινήσει από τις 26 Μαρτίου και θα διαρκέσει ως τις 10 Απριλίου στην θαλάσσια περιοχή της Κρήτης και σε όλη σχεδόν την Ανατολική Μεσόγειο.
Συμμετέχουν μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδος των ΗΠΑ και του Ισραήλ. 
Η άσκηση έχει σκοπό την αξιολόγηση και ανάπτυξη του επιπέδου της επιχειρησιακής συνεργασίας των συμμετεχόντων σε περιστατικά έρευνας και διάσωσης, άμεσης ανταπόκρισης σε έκτακτη ανάγκη, εκκένωσης περιοχών, καθώς και καταπολέμησης πυρκαγιών σε πλοία. 
Τα αντικείμενα της άσκησης περιλαμβάνουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις (ASW) , κινήσεις μονάδων επιφανείας (ελιγμούς), εκκενώσεις περιοχών , άμεση ανταπόκριση σε έκτακτη ανάγκη, εκκένωση περιοχών, καταπολέμηση πυρκαγιών σε πλοία. Περιλαμβάνουν επίσης , όπως αναφέρεται από ισραηλινούς, και την από κοινού δράση ομάδων υποβρυχίων καταστροφέων και άλλων ειδικών από τις 3 χώρες, με σενάρια που αφορούν την ασφάλεια λιμενικών εγκαταστάσεων!
Μάλιστα στο πλαίσιο της τελευταίας αυτής δράσης εμφανίζεται για πρώτη φορά σε τέτοια μεγάλη άσκηση η σχετικά νέα ισραηλινή μονάδα υποβρυχίων κομάντος «Snapir», η οποία εξειδικεύεται στην ασφάλεια λιμένων με αποστολές επιφανείας και υποβρύχιες και με έμφαση στην αντιτρομοκρατική δράση.

Τι είναι και τι κάνει η Snapir

\"\"

Η μικρή σχετικά μονάδα Snapir έχει πλούσια γκάμα αποστολών και μια σειρά από \’\’ απόρρητες\’\’ , όσο γίνεται,μεθόδους αποτροπής και αντιμετώπισης ύποπτων σκαφών για τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ στα αντικείμενά της περιλαμβάνεται και η ασφάλεια λιμενικών – στρατιωτικών και πολιτικών – εγκαταστάσεων, οι έλεγχοι υφάλων πολεμικών πλοίων κλπ ενώ διαθέτει και ταχυκίνητα εξοπλισμένα σκάφη..Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της είναι νέοι άνδρες στρατιώτες , αλλά υπάρχουν και γυναίκες στρατιώτες που υπηρετούν καθώς η μονάδα δέχεται άνδρες και γυναίκες.Και τα δυο φύλα υποβάλλονται σε κοινή εκπαίδευση και εκτελούν τα ίδια καθήκοντα.Η μονάδα έχει τρία τμήματα που λειτουργούν σε Χάιφα, Ashdod, και Eilat. 

Σιωπή από ελληνικής πλευράς

Η συνεκπαίδευση αυτή με την \’\’πρωτιά\’\’ εμφάνισης της SNAPIR προστέθηκε, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από την ισραηλινή πλευρά, ουσιαστικά τελευταία και περιλαμβάνει φάσεις \’\’διασφάλισης\’\’ λιμένα της Κρήτης η οποία αναμένεται να γίνει αυτές τις ημέρες. Η ελληνική πλευρά (ΓΕΕΘΑ) δεν ανέφερε τίποτε επ\’ αυτού, όταν ρωτήσαμε σχετικά με το σκέλος \’\’ασφάλεια λιμένων\’\’… 
Για το τι τελικά απ΄όλα αυτά με την SNAPIR θα \’\’παίξει\’\’ στην άσκηση, το εύρος του αλλά και το τόπο πραγματοποίησης, θα το μάθουμε πιθανώς μετά την λήξη της άσκησης, λόγω και της μυστικοπάθειας και της \’\’συνομωτικότητας\’\’ που επιβάλλουν πολλές φορές οι Ισραηλινοί…

Και <<ιρανικό σενάριο>>…

Το σκέλος της άσκησης που αφορά τους λιμένες σχετίζεταιι ,τουλάχιστον όπως την περιγράφουν ισραηλινά ΜΜΕ, με \’\’σενάριο Ιράν\” – άλλωστε αυτό λέγεται ή εκτιμάται για κάθε άσκηση που μετέχει το Ισραήλ… Κατ αυτό περιλαμβάνεται εξάσκηση στην υπεράσπιση ισραηλινών λιμένων από επίθεση, και αντιμετώπιση της τακτικής από ένα \”σμήνος\”, όπου από ένα μεγάλο σκάφος αποβιβάζονται πολλά μικρότερα σκάφη….

Τα μέσα που συμμετέχουν

Για να επανέλθουμε στα δικά μας γεωπολιτικά ενδιαφέροντα στην άσκηση – που για κάποιους ουσιαστικά αντικατέστησε τις ναυτικές ασκήσεις Ισραήλ-Τουρκίας που διακόπηκαν το 2010 – από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν μια φρεγάτα με το ελικόπτερό της ,μια πυραυλάκατος ,μια κανονιοφόρος, ένα υποβρύχιο και βοηθητικά σκάφη από το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ από την Πολεμική Αεροπορία μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Εκ μέρους του Ισραήλ συμμετέχει ένα υποβρύχιο κλάσης Dolphin, μία κορβέτα κλάσης Sa\’ar 5, δύο σκάφη Sa\’ar 4.5 και, όπως προαναφέραμε, η μονάδα ειδικών δυνάμεων \”Snapir\”. Από πλευράς ΗΠΑ συμμετέχουν πλοία και άλλα μέσα του 6ου Στόλου που εδρεύει στη Νάπολη της Ιταλίας.

Η Τουρκία 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, είχαν διενεργήσει παρόμοιες ασκήσεις με την Τουρκία και το Ισραήλ το 1998-2009 εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, με την επωνυμία \”Reliant Mermaid\”, αλλά ακυρώθηκαν, όπως προαναφέραμε, όταν ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Ερντογάν ανέστειλε τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ το 2010, μετά τα γεγονότα στο πλοίο Mavi Marmara. Η Ελλάδα εκλήθη το 2011 στην άσκηση \’\’Noble Dina\’\’, η οποία μέχρι τότε γινόταν μόνο μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ.
\”Η Noble Dina δεν αντικαθιστά την Reliant Mermaid, η οποία ήταν μια τριμερής άσκηση που έγινε διμερής. Θα ήμουν πολύ ευτυχής να επιστρέψουμε σε μια τριμερή άσκηση\”, δήλωσε στο πρακτορείο AFP ο αναπληρωτής διοικητής του Ναυτικού του Ισραήλ ναύαρχος Yaron Levi- εννοώντας προφανώς επιστροφή της Τουρκίας… Ήταν μια διακριτική αναγγελία ενόψει της επικείμενης \’\’συμφιλίωσης\’\’ Τουρκίας -Ισραήλ…

Η γεωπολιτική σημασία της \’\’Noble Dina 2014 \’\’ 

Πάντως για την εξαιρετικά σημαντική τριμερή άσκηση Ελλάδας, Ισραήλ, ΗΠΑ \’\’Noble Dina 2014 \’\’ ο ναύαρχος Yaron Levi είπε ότι \”είναι μια μακρά, περίπλοκη και εξαιρετικά ουσιαστική άσκηση με στόχο την ενίσχυση του ήδη σημαντικού συντονισμού και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των τριών ναυτικών δυνάμεων\”.
Μετά τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που βρέθηκαν ανοιχτά της Κύπρο, την συμμετοχή σε αυτά ισραηλινών, αμερικανικών κ.α. εταιριών, την αξιοποίηση ισραηλινών θαλάσσιων κοιτασμάτων και τα όσα δρομολογούνται με υποθαλάσσιους αγωγούς στην περιοχή, η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ στην περιοχή έχει αυξηθεί, με εμφανές και το ενδιαφέρον ι των ΗΠΑ που και αυτές έχουν τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή.
onalert.gr/Π.Λιγουριώτης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook