Κάποια πράγματα μπορεί να ακούγονται κλισέ και στερεοτυπικά, αλλά δεν μπορεί να περιγραφεί αλλιώς η πραγματικότητα. Ποια είναι αυτή; Ότι δεν πρόκειται να βρεθεί μεγαλύτερος καλλιτέχνης από την φύση. Γιατί σε αντίθεση με τους άλλους εκείνη φτιάχνει τοπία παρθένα και δεν χρειάζεται να δει για να εμπνευστεί.

Βασισμένο σε αυτή τη σκέψη είναι ένα νέο βιβλίο που συγκεντρώνει μέσα του εικόνες και πληροφορίες για τα θαύματα του κόσμου, αυτά που θεωρούνται πολιτιστική κληρονομιά, αυτά που η UNESCO προσπαθεί με κάθε τρόπο να προστατεύσει από τον καταστροφέα άνθρωπο, αλλά και τη φύση που εκτός από δημιουργός είναι και αδηφάγα και τρώει τα παιδιά της. 

Η Guardian δημοσιεύει 10 από αυτά και μένουμε με το στόμα ανοιχτό.

Τανζανία: Κρατήρας Νγκορονγκορο με βάθος 610 μέτρα


Κίνα: Η Λίμνη των 5 Λουλουδιών στο Εθνικό Πάρκο Τζιουζχάιγκον με τις 108 λίμνες που σύμφωνα με τον μύθο δημιουργήθηκαν όταν μια θεά έριξε έναν καθρέφτη που της δώρισε ο ερωμένος της και έσπασε σε 108 κομμάτια


Βόρειος Ιρλανδία: Το Μονοπάτι του Γίγαντα με το κύμα να σκάει κι από τις δύο μεριές


Τουρκία: Η πόλη της Καππαδοκίας είναι γεμάτη από τρίγωνες κατασκευές που λειτουργούσαν σαν υπόγειες πόλεις και έχουν σχήμα καμινάδας.


Ζάμπια-Ζιμπάμπουε: Οι καταρράκτες της Βικτόρια στα σύνορα των δύο χωρών, καταλήγουν στον Ζαμβέζη ποταμό, από ύψος 108 μέτρων που κάνει ορατή την αιθάλη από 20 χιλιόμετρα. Οι ντόπιοι αποκαλούν τους καταρράκτες στη γλώσσα τους «ο καπνός που αστράφτει».


Καλιφόρνια: Το Εθνικό Πάρκο της σεκόγιας, των γιγαντιαίων δέντρων που ξεπερνούν τα 115 μέτρα και ζουν ως και 2.000 χρόνια.


Χαβάη: Το πιο ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο, ο κρατήρας Κιλαούεα, σε μια από τις πιο άθικτες και παρθένες περιοχές του κόσμου.


Αιθιοπία: Το ηφαίστειο Νταλόλ στη μεγάλη κίτρινη κοιλάδα που περιτριγυρίζεται από βράχους και έχει έκταση 6 χιλιόμετρα.


Κολοράντο: Δεν θα μπορούσε να λείπει το Γκραν Κάνιον, με βάθος 1.600 μέτρα και μάκρος 29 χιλιόμετρα. Τα λόγια δεν φτάνουν για αυτή τη θέα.


Καλιφόρνια: Το πιο ζεστό σημείο στον πλανήτη, η Θανατηφόρα Πεδιάδα στην περιοχή Ζαμπρίσκι.


protothema.gr