Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες άτομα σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι αν και είναι επιτυχόντες σε διαγωνισμούς του δημοσίου για μόνιμο προσωπικό τη διετία 2008-2009, μέχρι και σήμερα παραμένουν αδιόριστοι.

Η παρατεταμένη κατάσταση ομηρίας τους οφείλεται στην ξαφνική αναστολή των προσλήψεων και στα σχετικά νομοθετικά μέτρα που πάρθηκαν μετά τον Μάρτιο του 2010 και τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να μένουν κενές θέσεις σε πολλούς φορείς του δημοσίου για τις οποίες έχουν δημοσιευτεί οι πίνακες διοριστέων.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους:

Σε μια χώρα που μαστίζεται από την ανεργία και την ανέχεια, στο ζήτημα υπάρχουν πολλές ηθικές και κοινωνικές προεκτάσεις: πολλοί επιτυχόντες στους προσωρινούς πίνακες είχαν παραιτηθεί από την εργασία τους για να προσληφθούν στις θέσεις που είχαν πετύχει και με την ξαφνική αναστολή των προσλήψεων οδηγήθηκαν στην ανεργία.

Επίσης, αρκετοί από τους επιτυχόντες εργάζονται από τότε με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, βάσει των προσωρινών αποτελεσμάτων που εξέδωσαν οι φορείς που προκήρυξαν τις θέσεις. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι σε όσους εργάζονται μέχρι σήμερα με τα προσωρινά αποτελέσματα δεν τους επιτρέπεται η πλήρης άσκηση των καθηκόντων τους και δεν είναι εφικτή η αξιολόγηση κι η κρίση τους από το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο για την άσκηση των αρμοδιοτήτων, ενώ δεν μπορεί να υπάρξει ούτε βαθμολογική τους εξέλιξη, καθώς και προαγωγή τους σε θέση ευθύνης.

Και όλα αυτά ενώ θα έπρεπε, πάντα σύμφωνα με το νόμο και τις σχετικές προκηρύξεις, να έχει γίνει η ορκωμοσία των επιτυχόντων και να έχουν εκδοθεί ατομικές πράξεις διορισμού εντός 4 μηνών από τη δημοσίευση του ΦΕΚ διοριστέων.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία για τους δήμους του νομού Ηρακλείου και τα νομικά τους πρόσωπα (είναι πιθανό να υπάρχουν πολύ μικρές μόνο αποκλίσεις), που παρουσιάζουν την εξής εικόνα:

  •  σε εκκρεμότητα από τις προκηρύξεις του 2008 είναι 28 θέσεις (+1 από το 2007).
  • σε εκκρεμότητα από τις προκηρύξεις του 2009 είναι περίπου 220 θέσεις.
  • με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, μετά τα προσωρινά αποτελέσματα διαφόρων προκηρύξεων, εργάζονται 145 άτομα (δεν περιλαμβάνονται όλοι στους πίνακες διοριστέων).

Κι ενώ υπάρχουν πανελλαδικώς 1.638 διοριστέοι, Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, σύμφωνα με την απογραφή που διενήργησε το ΑΣΕΠ τον Φεβρουάριο του 2014, διορίζονται 300 άτομα από….. επιλαχόντες προηγούμενης προκήρυξης του Υπουργείου Οικονομικών!

Έρμαια στα γρανάζια μιας αποδιοργανωμένης και δύσκαμπτης κρατικής μηχανής –στην καλύτερη περίπτωση, γιατί στη χειρότερη θα διακρίναμε κακοδιοίκηση και υστεροβουλία στο χειρισμό μιας απόλυτα ξεκάθαρης υπόθεσης– καταλήγουμε για άλλη μια φορά το αυτονόητο να μας κάνει να αισθανόμαστε ανόητοι… Μόνο που στην περίπτωσή μας, οι «εκκρεμότητες» είναι άνθρωποι με οικογένειες και παιδιά και οι ολιγωρίες έχουν πλέον ξεπεράσει τα όρια του ανεκτού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook