Αντιμέτωπες με τις χειρότερες συνθήκες είναι οι γυναίκες στο Μεξικό, την ώρα μάλιστα που φέρνουν στον κόσμο μία νέα ζωή. Γιατί ολοένα και περισσότερες αναγκάζονται να γεννήσουν στο δρόμο.

Οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών ξεκίνησαν μία μεγάλη καμπάνια, ζητώντας διεθνή βοήθεια, προκειμένου να σταματήσει αυτό το τραγικό φαινόμενο που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των γυναικών και των νεογνών. Οπως υποστηρίζουν, πολλές φορές τα νοσοκομεία τις διώχνουν ενώ είναι ετοιμόγεννες με αποτέλεσμα ο τοκετός να γίνεται σε πάρκα και πάρκινγκ.

Οι ακτιβιστές που εργάζονται σε χωριά στο νότιο Μεξικό ανέφεραν πως έχουν καταγράψει τουλάχιστον 20 πρόσφατες περιπτώσεις, στις οποίες οι γυναίκες γέννησαν εκτός νοσοκομείου, όταν τις έδιωξαν από εκεί εξαιτίας της έλλειψης χώρου. Οι επικεφαλής της Υγείας στο Μεξικό απάντησαν πως πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά οι οργανώσεις έκαναν αίτημα για παρέμβαση, δηλώνοντας πως πρόκειται για συστηματικό πρόβλημα.

Το τραγικό φαινόμενο έκανε το γύρο του κόσμου πέρυσι, όταν έγινε viral η φωτογραφία μίας 29χρονης γυναίκας που γέννησε ακριβώς έξω από νοσοκομείο. Τόσο η ίδια όσο και ο γιος της στάθηκαν τυχεροί, αφού δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα υγείας, αλλά η περίπτωσή της ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Δυστυχώς όμως, δεν ήταν η μοναδική.

Στις αρχές του μήνα ο πρόεδρος Ενρίκε Πένα Νιέτο ζήτησε από τα νοσοκομεία να μην αρνούνται την περίθαλψη σε ετοιμόγεννες γυναίκες, αλλά αυτή την εβδομάδα τα τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν την περίπτωση γυναίκας που την έδιωξαν ενώ την είχαν πιάσει οι πόνοι. Οταν οι φωτογραφίες της κυκλοφόρησαν, το νοσοκομείο δέχθηκε να τη φροντίσει.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook