\”Άρρηκτα δεμένη με την πάλη ενάντια στον κοινωνικό μεσαίωνα και την εργοδοτική βαρβαρότητα που δημιουργουν η ΕΕ και το σύστημα, είναι η αντιφασιστική δράση\”.

Αυτό τονίσθηκε στη χθεσινή πρώτη ημέρα του 13ου Αντιπολεμικού Διήμερου που πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο \”Ειρήνης και Φιλίας των Λαών\” στα Χανιά, από την Ενωτική Πρωτοβουλία Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης.

Εκατοντάδες νέοι κατέκλυσαν κάθε γωνιά του χώρου του φεστιβάλ, περιηγήθηκαν στα περίπτερα για θέματα της παιδείας, της αριστεράς, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, του πολέμου και συμμετείχαν στη συζήτηση με θέμα το φασισμό.

\"\"

\"\"

\"\"

Παράλληλα, μεγάλη ήταν και οι συμμετοχή στο πολιτιστικό πρόγραμμα και στη συναυλία που ακολούθησε.

\”Το 13ο Αντιπολεμικό Διήμερο αποτελεί ένα θεσμό για τα Χανιά, τη νεολαία, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, τον κόσμο του κινήματος. Μέσα από αυτό θέλουμε να προβάλουμε και στους φοιτητές, αλλά κυρίως στο χανιώτικο κοινό το πώς να παλέψει ενάντια στην κρίση, ότι κανείς δεν είναι μόνος του και μπορεί να αντισταθεί σε όσα συμβαίνουν, ότι μπορεί να στραφεί στον διπλανό του\” δήλωσε ο Αποστόλης Ζωγράφος, φοιτητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης και μέλος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας.

\"\"

\"\"

Η Ματίνα Χουλιαρά, φοιτήτρια στο Πολυτεχνείο Κρήτης και μέλος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας επισήμανε πως \”μέσα από το πολιτιστικό μας πρόγραμμα θέλουμε να προβάλουμε τη δική μας, διαφορετική πρόταση, με περισσότερη ποιότητα, χαμηλότερες τιμές, ενάντια στην εμπορευματοποιημένη Τέχνη. Γι\’ αυτό και το φεστιβάλ το διοργανώνουμε συνειδητά χωρίς χορηγούς, αλλά με δικά μας έξοδα και με την ενίσχυση του κόσμου\”.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ

Στη συζήτηση για το φασισμό εισήγηση έκανε ο Δημήτρης Γράψας, μέλος του Πανελλαδικού Συντονικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ακολούθησαν τοποθετήσεις και συζήτηση.

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

«Η ακροδεξιά μετάλλαξη του πολιτικού συστήματος δε σταματιέται επειδή υποτίθεται ότι κτυπιέται αυτή τη στιγμή από το αστικό κράτος η «Χρυσή Αυγή». Στην ουσία πρόκειται για μια διευθέτηση του συστήματος. Απαιτείται από την αριστερά γενναία ιδεολογική και πολιτική δουλειά ενάντια στο φασισμό που θα συγκροτείται με βάση τον κόσμο της εργασίας και θα αναδεικνύει την ενότητα των εργαζομένων, Ελλήνων και μεταναστών, απέναντι στην καπιταλιστική κρίση, απέναντι στην εργοδοσία που θέλει να μας χωρίσει. Ο φασισμός ιστορικά αλλά και η «Χρυσή Αυγή» στην Ελλάδα υπόσχονται σε όλους ό,τι θέλουν να ακούσουν. «Σοσιαλισμό» στους κάτω και «τσάκισμα του σοσιαλισμού» στους πάνω,- έλεγχο της εξουσίας στους εργαζόμενους-τσάκισμα των εργαζομένων στην εξουσία. Ειδικά την κρίση όπου τα πράγματα σκληραίνουν και τα στρατόπεδα αναδιπλώνονται στνο πηρύνα του συμφερόντος τους, ο φασισμός εμφανίζεται ως το τελευταίο χαρτί του αστικού πολιτικού συστήματος απέναντι στον κόσμο που θέλει να παλέψει στον κόσμο της εργασίας\”. Τέλος ο ομιλητής επισήμανε πως \”ο αγώνας απέναντι στην κοινωνική βαρβαρότητα είναι «μισός» αν δεν είναι και αγώνας κατά του φασισμού και ο αγώνας κατά του φασισμού πρέπει να δένεται με τους αγώνες της εργασίας.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook