Στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης ξεχύθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές για να διαμαρτυρηθούν κατά των περιορισμών που επιχειρεί να επιβάλλει η τουρκική κυβέρνηση στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Οι διαδηλωτές που κατέκλυσαν την κεντρική οδό του Πέρα έως την πλατεία Ταξίμ κατήγγειλαν την απόπειρα λογοκρισίας του Διαδικτύου, ζητώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει την αμφιλεγόμενη ρύθμιση.

Η συγκέντρωση οργανώθηκε από τους χρήστες του Internet, κυρίως μέσω μηνυμάτων από τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter. Κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης ήταν «Κάτω τα χέρια από το Internet».

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και στην πρωτεύουσα Άγκυρα και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας.

Από τις 22 Αυγούστου, όλοι οι χρήστες του Διαδικτύου στην Τουρκία θα κληθούν να επιλέξουν ένα από τα πακέτα φίλτρων που θεσμοθετεί η κυβέρνηση. Ο τουρκικός Τύπος κάνει λόγο για «λογισμικό λογοκρισίας όπως της Κίνας», ενώ η αρμόδια αρχή υποστηρίζει ότι στόχος της είναι η «προστασία των χρηστών».

\"\"

Με την εφαρμογή του μέτρου, οι χρήστες θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε τέσσερα φίλτρα που όρισε η Αρχή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών: «οικογενειακό», «παιδικό», «εσωτερικό» και «κανονικό».

Το «κανονικό» φίλτρο υποτίθεται ότι αντιστοιχεί στο σημερινό καθεστώς πρόσβασης στο Διαδίκτυο, δεδομένου ότι εμποδίζει την πρόσβαση μόνο στους δικτυακούς τόπους που ήδη απαγορεύονται (η Τουρκία έχει επανειλημμένα επιβάλει φραγή στο YouTube, για παράδειγμα).

Η διαφορά όμως είναι ότι, αν ένας χρήστης συνδεθεί σε απαγορευμένο δικτυακό τόπο, η επίσκεψη αυτή θα καταγράφεται.

Από τα άλλα φίλτρα, το «οικογενειακό» εμποδίζει την πρόσβαση σε ιστοσελίδες που έχουν απαγορευτεί ή έχουν περιληφθεί σε μαύρη λίστα, το «παιδικό» θα επιτρέπει την πρόσβαση μόνο σε ιστοσελίδες που εγκρίνει η αρμόδια τουρκική υπηρεσία για τα παιδιά, ενώ το «εσωτερικό» δίνει πρόσβαση μόνο σε ιστοσελίδες Τουρκίας.


Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook