Η Παγκρήτια έκθεση «Κρήτη: Η Μεγάλη Συνάντηση» άνοιξε τις πύλες της στο κοινό της πρωτεύουσας τη Παρασκευή 28 Μαρτίου, στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι. Εκατοντάδες επιχειρήσεις και φορείς από κάθε σημείο του νησιού συμμετέχουν στην έκθεση προβάλλοντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. 
Από την πρώτη ημέρα η επισκεψιμότητα φάνηκε να ξεπερνά κάθε προσδοκία. Το απόγευμα της Παρασκευής έγινε η τελετή των εγκαινίων με χαιρετισμό από τον διοργανωτή Νεκτάριο Σερμάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στους στόχους της έκθεσης και εξέφρασε την πρόθεση του ίδιου και των συνεργατών του η παγκρήτια έκθεση ν’ αποτελέσει στο μέλλον την ετήσια καθιερωμένη συνάντηση των παραγωγών και των επιχειρήσεων της Κρήτης με το κοινό της Αττικής.
 Όπως σημείωσε ο ίδιος, στους στόχους της διοργάνωσης είναι τα κρητικά προϊόντα να βρεθούν σε ακόμη περισσότερα σημεία πώλησης στη νησιωτική, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, ενώ συνέχισε λέγοντας: «επιθυμούμε να μυηθεί το κοινό της Αττικής στην κατανάλωση των υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντων και να διασυνδεθούν οι επιχειρηματίες του νησιού με τα διμερή Επιμελητήρια δεκάδων χωρών, υπό την αιγίδα των οποίων τελεί η έκθεση». Ο κ. Σερμάκης αφού ευχαρίστησε τους εκθέτες και τους χορηγούς, υπογράμμισε τη σημασία της στήριξης από την Περιφέρεια Κρήτης, τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Τουρισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας, τα Επιμελητήρια, τους Δήμους και άλλους θεσμικούς φορείς της Κρήτης. 
Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη ο οποίος είπε ότι η Περιφέρεια συνεργάζεται με όλους τους φορείς του νησιού, καθώς έχουν τις ίδιες αγωνίες για το μέλλον του τόπου και των προϊόντων του. Ο κ. Αρναουτάκης στο σύντομο χαιρετισμό του είπε χαρακτηριστικά: 
«Σε αυτή την δύσκολη περίοδο, η αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων σε συνδυασμό με στοχευόμενες και εξωστρεφείς δράσεις αποτελούν σημαντικό εργαλείο στην προώθηση των ποιοτικών τοπικών προϊόντων μας και του κρητικού τουρισμού και των υπηρεσιών μας. Η Κρήτη έχει τη δυναμική αλλά και τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να βγει άλλη μια φορά μπροστά στην εθνική προσπάθεια και να πρωτοπορήσει. Προς αυτό το σκοπό, είμαι βέβαιος ότι η ενδυνάμωση της οικονομίας της Κρήτης, μέσα από την παράλληλη ανάπτυξη του πρωτογενούς και του τουριστικού τομέα, είναι ένα ισχυρότατο όπλο. Στην Περιφέρεια Κρήτης έχουμε θέσει ψηλά στην ατζέντα μας τη σύνδεση του πρωτογενή τομέα με το τουριστικό μας προϊόν». 
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης πρόσθεσε επίσης ότι «Σημαντική επιδίωξη μας είναι τα προϊόντα και ο τουρισμός της Κρήτης να αποκτήσουν τη δική τους ονομασία, τα δικά τους διακριτικά. Για την υλοποίηση αυτού του στόχου, η Περιφέρεια Κρήτης προχώρησε στην καθιέρωση της εμπορικής ονομασίας «ΚΡΗΤΗ» για την αναγνώριση και πιστοποίηση των εξαιρετικά ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και τουριστικών υπηρεσιών του νησιού μας στο εξωτερικό. Οι δράσεις μας θα συνεχιστούν με πιο εντατικούς ρυθμούς, προκειμένου να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις εσάς, την κινητήρια δύναμη της οικονομίας του νησιού μας, της οικονομίας της Κρήτης. Έχουμε κοινές ανησυχίες, κοινές επιδιώξεις, κοινά οράματα για το μέλλον μας, για το μέλλον της Κρήτης. Όλοι μαζί, με συντονισμένες ενέργειες και προσπάθειες μπορούμε να φτάσουμε εκεί που θέλουμε, εκεί που μας αρμόζει. Να συγχαρώ την PromExpo για τη συνέχιση για δεύτερη χρονιά της μεγάλης αυτής συνάντησης όπως και όλους τους εκθέτες για τη συμμετοχή τους, γιατί είναι αυτοί που με τη μεγάλη και ηχηρή παρουσία τους ενδυναμώνουν την πίστη μας ότι η εποχή που διανύουμε εκτός από δυσκολίες προσφέρει και ευκαιρίες».
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Γιώργος Δεικτάκης, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΤ Χριστόφορος Καπαρουνάκης και ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Γιώργος Μαριδάκης. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, οι βουλευτές Λευτέρης Αυγενάκης, Νότης Μαριάς και Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης κ.ά. 
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις που κέρδισαν τις εντυπώσεις του κοινού. 

Παράλληλες εκδηλώσεις

Οι παράλληλες εκδηλώσεις της έκθεσης συνεχίστηκαν το Σάββατο 29 Μαρτίου με το θεματικό εργαστήριο «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Προβλήματα και Προοπτικές. Το παράδειγμα της Κρήτης», που διοργανώθηκε από το Δίκτυο Αναπτυξιακών Συμπράξεων Κρήτης ΤΟΠΕΚΟ και ΤΟΠΣΑ. «Η μοναδικότητα του κρητικού περιβάλλοντος» ήταν το θέμα εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε υπό την επιμέλεια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και του διευθυντή του Μουσείου Μωυσή Μυλωνά. 
Επίσης πραγματοποιήθηκε επίδειξη-μάθημα μαγειρικής από τον σεφ Αδάμ Παπαδάκη. Εκδήλωση με θέμα «Το Τρίπτυχο: Αγροκτηνοτροφική Παραγωγή- Κρητική Διατροφή- Τουρισμός» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της ίδιας μέρας. 
Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση λειτουργεί από τις 11 το πρωί μέχρι και τις 9 το βράδυ και θα διαρκέσει μέχρι και τη Δευτέρα 31 Μαρτίου, με παράλληλες εκδηλώσεις. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook