Τελευταία ενημέρωση: 19:16
 
Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ απο την Βουλή μετά την απόρριψη απο το Προεδρείο της Βουλής της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα την οποία κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ δια του επικεφαλής του Αλέξη Τσίπρα.

Όμως, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψουν την ώρα της ονομαστικής ψηφοφορίας για να καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο.

Η συνεδρίαση της Βουλής διεκόπη μετά την πρόταση κατα του κ.Στουρνάρα και όταν ξεκίνησε και πάλι, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε την πρόταση αντισυνταγματική και είπε πως παραβιάζει τον κανονισμό της Βουλής και ζήτησε απο τον Πρόεδρο της Βουλής να την απορρίψει.

Απαντώντας ο κ.Τσίπρας χαρακτήρισε ως κοινοβουλευτικό πραξικόπημα την μη συζήτηση της πρότασης και ανέφερε ότι εαν δεν συζητηθεί τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση μομφής κατα του προεδρείου της Βουλής.
Υπερ της πρότασης δυσπιστίας κατα του κ.Στουρνάρα τάχτηκε και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ.Καμμένος, κάνοντας και αυτός λόγο για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, εαν δεν γίνει η συζήτηση.
Και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ κα Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε να συζητηθεί η πρόταση μομφής.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ.Κουβέλης είπε πως δεν συμφωνεί με την πρόταση δυσπιστίας κατα ενός μόνο υπουργού.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χ.Α. κ. Κασιδιάρης μέσα σε ένα παραλήρημα επίθεσης κατα της κυβέρνησης και ειδικά κατα του κ.Βενιζέλου είπε πως συμφωνεί με την πρόταση μομφής κατα του Στουρνάρα.

Απο την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ.Βορίδης μετά απο αναλυτική αναφορά στο εαν μπορεί ή όχι να συζητηθεί η πρόταση, κατέληξε λέγοντας πως δεν μπορεί να συζητηθεί και ότι η ψήφιση ή όχι του πολυνομοσχεδίου μπορεί να χαρακτηριστεί ως πρόταση μομφής κατα της κυβέρνησης.

Τέλος ο Πρόεδρος της Βουλής κ.Μειμαράκης είπε ότι η προθεσμία του εξάμηνου απο την προηγούμενη πρόταση μομφής κατα της κυβέρνησης, ισχύει και για υπουργό που ασκεί κυβερνητική πολιτική. Επίσης ανέφερε και αυτός πως εαν ψηφιστεί η όχι το πολυνομοσχέδιο αποτελεί και αυτό μιας μορφής πρότασης δυσπιστίας.

Και κατέληξε λέγοντας πως δεν πρέπει να συζητηθεί η πρόταση μομφής αλλά να συνεχιστεί η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, ενώ πρότεινε να αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής για το αν θα συζητηθεί η πρόταση μομφής κατα του Υπ.Οικονομικών ή όχι.

Παίρνοντας ξανά τον λόγο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως καταθέτει πρόταση μομφής κατα του Προεδρείου της Βουλής.

Όμως ο κ.Μειμαράκης, είπε πως η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να γίνει στην διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που αφορά σε νομοθετικό έργο και κήρυξε την διαδικασία λήξασα.

Η πρόταση μομφής κατα Στουρνάρα

Νωρίτερα ο κ.Τσίπρας είχε πει : «Το χρέος είναι η αιτία που οδηγηθήκαμε ως εδώ, είναι η αιτία που μπήκαμε σε ένα σκληρό μνημόνιο. Δεν κάνατε τίποτα για το χρέος και σήμερα έχετε το θράσος να λέτε πως ο κύκλος σας ως υπουργός Οικονομικών έχει κλείσει και το έργο σας βρίσκεται προς το τέλος του». 

«Καθήκον μας είναι να μην σας αφήσουμε να ολοκληρώσετε το έργο σας» επεσήμανε ο πρόρδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, η οποία υπογράφεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.
Ο προεδρεύων της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης είπε πως υπάρχει το απαιτούμενο 1/6 των υπογραφών από τους βουλευτές ώστε να προχωρήσει η διαδικασία και κάλεσε το σώμα να διακόψει τις εργασίες του για δύο ημέρες, εκτός και εάν η κυβέρνηση επιλέξει να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση. 
Ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης εκ μέρους της κυβέρνησης είπε πως η κυβέρνηση αποδέχεται την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε πως για να καταθέσει ένα κόμμα πρόταση μομφής κατά ενός υπουργού θα πρέπει να έχει τεκμηριωμένα στοιχεία.
«Νωρίτερα είχαμε μάθει ότι θα καταθέτατε πρόταση αντισυνταγματικότητας, μετά ακούγαμε ότι θα αποχωρούσατε. Δεν πιστεύαμε όμως ότι θα φτάνατε ως εδώ», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα έκανε λόγο για έγκλημα σε βάρος της χώρας και κατηγόρησε το ΣΥΡΙΣΑ ότι δεν θέλει να δοθούν τα λεφτά στην Ελλάδα, καθώς την Τρίτη – ημέρα της ψήφισης της πρότασης μομφής κατά του κ. Στουρνάρα συνεδριάζει το άτυπο Eurogroup με αντικείμενο την επισκόπηση της συμφωνίας.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook