Ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός επισκέφθηκε την Παρασκευή 28/03/2014 τα πρώην ιατρεία του ΕΟΠΥΥ (νυν ΠΕΔΥ) και ενημερώθηκε από τον Διευθυντή της Μονάδας κ. Τσουπάκη και τους εργαζόμενους, για τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί με την επανέναρξη λειτουργίας της δομής.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση \”η εικόνα που παρουσιάζει η Μονάδα Υγείας Ρεθύμνου του ΠΕΔΥ είναι δυστυχώς απογοητευτική. Μετά τον πρόσφατο νόμο για την ΠΦΥ, έμειναν στη Μονάδα μόνο 3 γιατροί (Παθολόγος, Χειρουργός, Πνευμονολόγος) από τους 8 που υπηρετούσαν, καθώς και 2 οδοντίατροι. Τα εργαστήρια δεν λειτουργούν, αφού το Μικροβιολογικό είναι κλειστό εδώ και 3 χρόνια και το ακτινολογικό μηχάνημα χρειάζεται συντήρηση.
Επιβεβαιώθηκε η πολιτική εκτίμηση ότι ο πραγματικός στόχος της κυβερνητικής αλλαγής στον ΕΟΠΥΥ ήταν η τήρηση των μνημονιακών δεσμεύσεων για διαθεσιμότητες-απολύσεις στο Δημόσιο και η συρρίκνωση του δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Το σχέδιο είναι λιγότερες δομές, λιγότεροι γιατροί, ελάχιστες παροχές στους ασφαλισμένους, επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των ασθενών και άνοιγμα της αγοράς στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Μόνο που αυτό το σχέδιο επιδεινώνει την υγειονομική φτώχεια και την ανθρωπιστική κρίση.
Η συγκεκριμένη μονάδα Υγείας του Ρεθύμνου, που και πριν την κρίση ήταν υποστελεχωμένη, έχει δεχθεί με τη «μεταρρύθμιση» της ΠΦΥ ένα πολύ σοβαρό πλήγμα. Οι εξαγγελίες του Υπουργού Υγείας για πρόσληψη επικουρικών γιατρών και κάλυψη των κενών, είναι στον αέρα. Το σίγουρο είναι ότι για μεγάλο διάστημα ακόμα οι ασφαλισμένοι του νομού θα εξακολουθήσουν να ταλαιπωρούνται, να πληρώνουν από την τσέπη τους και να συνωστίζονται στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και στα Επείγοντα του νοσοκομείου, που πλέον βρίσκεται σε τροχιά λειτουργικής κατάρρευσης.
Ο κ. Α. Ξανθός δήλωσε τη στήριξη του στην προσπάθεια που καταβάλλει το ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών, παρά τις ελλείψεις και τις αντιξοότητες. Θεωρεί ότι η ΔΥΠΕ Κρήτης και το Υπουργείο Υγείας οφείλουν να εξασφαλίσουν όλες τις χρηματοδοτικές και λειτουργικές προϋποθέσεις για αξιόπιστη δημόσια ΠΦΥ στο Ρέθυμνο, αντιμετωπίζοντας δραστικά όλα τα συσσωρευμένα προβλήματα που εμφανίζουν οι υπηρεσίες του ΕΣΥ.
Ο κ. Α. Ξανθός δεσμεύτηκε τέλος, ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για την συστράτευση όλων των θεσμικών εκπροσώπων και των κοινωνικών φορέων του Νομού στην κατεύθυνση της υπεράσπισης της ύπαρξης και αναβαθμισμένης λειτουργίας της Μονάδας Πρωτοβάθμιας Υγείας του ΠΕΔΥ. Για να γίνει απολύτως σαφές και πέραν πάσης αμφισβήτησης, το πολιτικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας να στηριχθεί και να ενισχυθεί η δημόσια και δωρεάν περίθαλψη στο Νομό. Από την πρώην μονάδα του ΕΟΠΥΥ μέχρι τα Κέντρα Υγείας, το Νοσοκομείο, τις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και τις δομές πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.\”
Γιατί η ποιοτική Δημόσια Περίθαλψη για όλους, ασφαλισμένους και μη, είναι ζήτημα σεβασμού ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων, αξιοπρέπειας των πολιτών και αναπτυξιακής προοπτικής για τον τόπο μας. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook