Υλικά
• 320 γρ. ρύζι (καρολίνα)
• 60 γρ. παρθένο ελαιόλαδο
• 50 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 2 λίτρα ζωμό λαχανικών (χειροποίητο)
• 100 ml. πουρέ φρέσκιας ντομάτας
• 60 γρ. ντοματίνια, ελαφρώς ζεματισμένα
• 100 γρ. παχάκια (προβρασμένα)
• 120 γρ. Πηχτόγαλο Χανίων
• 50 γρ. στακοβούτυρο
• 50 ml. λευκό ξηρό κρασί
• 60 γρ. κεφαλογραβιέρα, τρίμμα
• 1 κ. σούπας βασιλικό, ψιλοκομμένο
• αλάτι & πιπέρι (ανάλογο)
 
Εκτέλεση
Βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε 40 ml. ελαιόλαδο. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, μέχρι να πάρει ένα χρυσοκίτρινο χρώμα. Προσθέτουμε το ρύζι, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα. 
 
Σβήνουμε με το λευκό κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ του ρίχνουμε σταδιακά το ζωμό λαχανικών, ανακατεύοντας ταυτόχρονα με μια κουτάλα. Μόλις μισοψηθεί το ρύζι ρίχνουμε τα ντοματίνια και τον πουρέ ντομάτας. Στη συνέχεια αφήνουμε να «σπάσει» το ρύζι, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα παχάκια, το Πηχτόγαλο και το στακοβούτυρο. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις και σερβίρουμε. Πασπαλίζουμε με την κεφαλογραβιέρα, γαρνίρουμε με το βασιλικό και τελειώνουμε ραντίζοντας με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
 
• Η παχέτα (ή παχάκια) είναι το φυτό που έχει θρέψει πολλές γενιές από τα παλιά χρόνια μέχρι και σήμερα. Φυτρώνει σε ορεινές περιοχές εκεί που δεν φυτρώνει το σταμναγκάθι. Έχει την ίδια διατροφική αξία που έχουν το σταμναγκάθι και οι αβρωνιές. Αντικαθιστά το σταμναγκάθι και μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους. Έχει πικροστιφή γεύση. Η παχιέτα ή παχάκια έχει πολλά αντιοξιοδωτικά στοιχεία και βιταμίνες, μειώνει τη χοληστερίνη.