Στην εισαγωγή περίπου 100 τόνων ελαιόλαδου από την Ισπανία και την Ιταλία, προχώρησε τελικά η Ένωση Πεζών, για να συμπληρώσει τις ποσότητες που χρειαζόταν προκειμένου να καλύψει τους πελάτες της σε τυποποιημένο προϊόν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Γιώργο Φραγκιαδουλάκη, το εισαγόμενο τυποποιημένο ελαιόλαδο διατέθηκε στην αγορά σε ειδικές συσκευασίες με τις ετικέτες να αναφέρουν ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό προϊόν, κατόπιν υποδείξεων των αρμόδιων στελεχών του ΕΦΕΤ τα οποία συμβουλεύθηκε η συνεταιριστική οργάνωση.

«Δεν είχαμε άλλη επιλογή, αφού οι ποσότητες κρητικού λαδιού που συγκεντρώσαμε φέτος ήταν ελάχιστες, λόγω μείωσης της παραγωγής, είπε ο κ Φραγκιαδουλάκης και πρόσθεσε: Κάναμε εισαγωγή 3 βυτίων με ελαιόλαδο, τα δύο από την Ισπανία και το ένα από την Ιταλία».

Οι τιμές στις οποίες παραδόθηκε το εισαγόμενο προϊόν στο λιμάνι του Ηρακλείου ήταν 2,45 ευρώ, 2,50 ευρώ και 2,55 ευρώ. Υπήρχε λάδι φθηνότερο αλλά δεν το επιλέξαμε. Προτιμήσαμε να παραλάβουμε ποιοτικό προϊόν. Ότι κάναμε είναι νόμιμο, υπό την επίβλεψη του ΕΦΕΤ», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Πεζών.

Σε ερώτηση αν η Ένωση Πεζών κάνει και άλλες εισαγωγές ελαιόλαδου ο κ. Φραγκιαδουλάκης απάντησε ότι «αν χρειαστεί θα κάνουμε κι άλλες εισαγωγές και βέβαια θα το αναφέρουμε στους πελάτες μας. Όλα θα γίνουν νόμιμα».

Να σημειωθεί ότι τα ελαιουργεία της Ένωσης Πεζών παρήγαγαν φέτος όλους κι όλους 200 τόνους ελαιόλαδο, με τις μεγαλύτερες ποσότητες να καταλήγουν στα σπίτια των παραγωγών, καθώς καθένας αγρότης ενδιαφερόταν να διασφαλίσει πρώτα και κύρια «το λάδι της χρονιάς». Πέρυσι οι αντίστοιχες ποσότητες ήταν 1. 300 τόνοι.

Υπενθυμίζεται ότι η Ένωση Πεζών από το χειμώνα είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρούσε σε εισαγωγές ελαιόλαδου αν δεν συγκέντρωνε τις ποσότητες που χρειαζόταν από τους παραγωγούς της Κρήτης. Από την αρχή είχε ξεκαθαρίσει ότι όλα θα γίνονταν νόμιμα.

Αρκετοί ήταν οι επικεφαλής των συνεταιριστικών οργανώσεων που επέκριναν την Ένωση Πεζών για την απόφαση της να φέρει στην Κρήτη εισαγόμενο λάδι. Όπως υποστήριζαν η πράξη αυτή «ανοίγει το δρόμο» ώστε να «νομιμοποιηθούν» οι εισαγωγές, αυτή τη φορά στη συνείδηση του κόσμου και να γίνονται και τα χρόνια με υψηλή παραγωγή όταν θα αυξάνονται οι τιμές παραγωγού. (Υπενθυμίζεται ότι τυπικά οι εισαγωγές είναι νόμιμες, αρκεί το λάδι στη συνέχεια να μην ελληνοποιείται). Οι συνεταιριστές υποστήριζαν ακόμα ότι οι Έλληνες και οι ξένοι πελάτες των επιχειρήσεων του νησιού, πρέπει να ξέρουν ότι το λάδι που αγοράζουν είναι πάντα κρητικό, ώστε να ενισχύεται η προβολή της ιδιαίτερης ταυτότητας του ελαιόλαδου της Κρήτης.

Άλλοι όμως, κυρίως ιδιώτες, έλεγαν ότι και η Ένωση είναι μία εμπορική επιχείρηση, που δεν μπορεί παρά να καλύψει τους πελάτες της, διαφορετικά θα χάσει αγορές. Κι όταν αυτή η πράξη γίνεται νόμιμα, δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα. Σύμφωνα με τους ίδιους, αυτό που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι οι εισαγωγές υποβαθμισμένου λαδιού και η παράνομη ελληνοποίηση του.

agronews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook