Η υπερψήφιση από τη Βουλή του πολυνομοσχεδίου που αποτελούσε και το τελευταίο πρόκριμα για τις ουσιαστικές και τυπικές υποχρεώσεις της χώρας μας έναντι των πιστωτών της ήταν ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ της διαχείρισης της υπόθεσης του χρέους και βασικό προαπαιτούμενο για τη συνέχιση της στήριξής μας από τους εταίρους μας, πλην όμως δεν ήταν και η τελευταία… στροφή στο μαραθώνιο που τρέχει η Ελλάδα στον αγώνα της να εξέλθει της κρίσης.
Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου υπάρχουν ακόμα αρκετά εξίσου κρίσιμα «ραντεβού» που εν πολλοίς θα κρίνουν τη συνέχεια, υπάρχουν ακόμα πολλά βήματα που θα κρίνουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Ουσιαστικά από σήμερα ξεκινά ένα ακόμα κρίσιμο 20ήμερο για την «ελληνική υπόθεση».
Αναλυτικότερα από αύριο, 1η Απριλίου, η χώρα μας μπαίνει στην τελική ευθεία αυτού του περιβόητου μαραθωνίου διαπραγματεύσεων για την οριστική (;) διαχείριση του ελληνικού χρέους. Κι όλα αυτά παράλληλα με τις εξελίξεις στο πολιτικό μέτωπο ενόψει των επικείμενων εκλογών για Ευρωκοινοβούλιο και Αυτοδιοίκηση.
Πρώτο «ραντεβού» το αυριανό με την συνεδρίαση στην Αθήνα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Το Eurogroup καλείται να επικυρώσει και επισήμως την τέταρτη κατά σειρά αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Εφόσον αυτό συμβεί τότε η δόση θα εκταμιευτεί με… δόσεις: το μεγαλύτερο τμήμα της πριν από τα μέσα Μαΐου, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις και κυρίως να αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τον Μάιο και κατόπιν θα εκταμιευτεί το εναπομείναν ποσό, είτε σε μία δόση τον Ιούνιο, είτε σε δύο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Την Πέμπτη 3 Απριλίου συνεδριάζει το Δ.Σ της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, όπου αναμένεται να υπάρξει επίσημη δήλωση στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Την Παρασκευή, 4 Απριλίου, θα ανακοινωθεί η αξιολόγηση της Ελλάδας από τον οίκο Moody\’s.
Με δεδομένο ότι ολοκληρώθηκε η ψήφιση του νομοσχεδίου και δόθηκε το πράσινο φως από την Τρόικα, αναμένεται ο οίκος να προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
Τέλος, την Τρίτη 22 Απριλίου, θα ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεια της Eurostat για τα ελλείμματα και τα χρέη του 2013 για κάθε χώρα μέλος της Ευρωζώνης. Τότε αναμένεται και επισήμως η επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος της χώρας μας.
Αμέσως μετά η Τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα, περί τα τέλη Απριλίου, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας, δηλαδή θα ανοίξει ο κύκλος συζητήσεων για πιθανή διαγραφή μέρους του χρέους.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook