Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή η συζήτηση της πρότασης μομφής που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του προεδρείου του Σώματος το απόγευμα της Δευτέρας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν ότι η πρόταση δυσπιστίας δεν στρέφεται προσωπικά κατά του Ευ.Μεϊμαράκη, αλλά κατά της υποβάθμισης της λειτουργίας του κοινοβουλίου. Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν έχει επιχειρήματα, απάντησαν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Η πρόταση μομφής κατά του προεδρείου της Βουλής πρόκειται για μια πολιτική επιλογή. Επιλογή έκφρασης της δυσαρέσκειάς μας για τη επιλογή του κ. Μεϊμαράκη να μην συζητηθεί η πρόταση δυσπιστίας κατά του Γ.Στουρνάρα, παραβιάζοντας το Σύνταγμα. Αναγκαστική επιλογή, αφού πήρε πάνω του, ως μη όφειλε, ο πρόεδρος της Βουλής την προτροπή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο οποίος παρενέβη για να ανατρέψει την απόφαση του υπουργού Επικρατείας ο Δ.Σταμάτη, που είχε αποδεχθεί την πρόταση.

»Δεν πρόκειται για προσωπική διένεξη κι αυτό αποδεικνύεται κι από το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Βουλής έχει εκλεγεί και με τη δική μας ψήφο. Υπ\’ αυτήν την έννοια έχουμε κι ένα λόγο πάρα πάνω να είμαστε απαιτητικοί».

Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε ότι την Κυριακή σημειώθηκε ένα «πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα με πολιτική στόχευση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει μια απολύτως συνταγματική πρόταση δυσπιστίας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στον Ευ.Βενιζέλο, τόνισε ότι «δεχθήκαμε καταιγισμό ύβρεων, για εθνοκαπηλεία, ότι καταστρέφουμε τη χώρα, ενώ άλλοι υποτίθεται ότι τη σώζουν, ενώ εμείς δεν υβρίσαμε κάποιον, πολιτικό έγκλημα καταγγείλαμε».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ακόμη: «Ο εκβιασμός ξεπέρασε τα όρια χθες και μάλιστα ψευδώς, όταν γνώριζαν ότι δεν τίθεται θέμα να μην πάρουμε τη δόση αν δεν γινόταν η ψηφοφορία χθες. Πρόκειται για έναν εκβιασμό συνειδητά ψευδή».

Αυτό που συνέβη είναι ότι «η κυβέρνηση φυγομάχησε χθες» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, «γιαυτό ανέδειξε διάφορα νομικίστικα τερτίπια· για να μην μιλήσει για το σκάνδαλο των τραπεζών, για το έγκλημα κατά των πολιτών και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων».

Αναφερόμενος στο χθεσινοβραδινό αποτέλεσμα και τις ερμηνείες, είπε: «Μετράτε τα τραύματά σας σήμερα. Είστε μια κυβέρνηση πολυτραυματίας. Ας κάνουμε κάθε εβδομάδα τέτοια λάθη να χάνετε από δύο βουλευτές» και πρόσθεσε ότι «με αυτήν την εικόνα της κυβερνητικής πλειοψηφίας των 151 βουλευτών, ούτε 140 ψήφους δεν θα έπαιρνε χθες ο Γ.Στουρνάρας».

Απέδωσε, δε, ευθύνες στον πρόεδρο της Βουλής για την απουσία των υπουργών από τις επίκαιρες ερωτήσεις. «Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος δεν είναι προαιρετικός» επισήμανε. Παράλληλα, κατήγγειλε τον πρωθυπουργό ότι έχει καταργήσει την Ωρα του Πρωθυπουργού και ότι δεν εμφανίζεται στη Βουλή.

Απευθυνόμενος, δε, στον πρόεδρο της Βουλής, τού ζήτησε να εκλάβει την πρόταση μομφής και ως μια «απόπειρα θεσμικής απάντησης στον ευτελισμό και απαξία κοινοβουλίου, που νομίζω ότι αφορά όλες τις πτέρυγες της Βουλής».

Νωρίτερα, ο δ\’ αντιπρόεδρος του Σώματος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας για το ρόλο του κοινοβουλίου, τόνισε ότι θα πρέπει να είναι οχυρό και ανάχωμα στις προσπάθειες εκφυλισμού της Δημοκρατίας, ειδικά σε περιόδους όπως αυτή.

«Κι επειδή η Βουλή διοικείται από το προεδρείο της Βουλής τίθεται το ερώτημα ποια η στάση του προεδρείου όταν αγνοείται ή βρίσκεται προ τετελεσμένων ή επιχειρείται να μετατραπεί σε υφυπουργείο της κυβέρνησης;» αναρωτήθηκε και έκανε ειδική αναφορά στον τρόπο που συζητήθηκε το πολυνομοσχέδιο.

«Η Βουλή πρέπει να ανακτήσει την αυτονομία της» υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης και επισήμανε ότι σε αντίθεση με προηγούμενες περιόδους [σε αυτό το σημείο έκανε τιμητική αναφορά στον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη] αυτή η προσπάθεια έχει ατονήσει. Όποιος δεν αναγνωρίζει αυτά τα προβλήματα δεν είναι ειλικρινής, σημείωσε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου εξήγησε ότι η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Γ.Στουρνάρα δεν ευσταθούσε και εφόσον γινόταν δεκτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάχρηση, με σωρεία προτάσεων μομφής κατά υπουργών εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση δυσπιστίας κατά του Β.Μεϊμαράκη, ο κ. Αθανασίου στρεφόμενος προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Νομίζω σας παραπλάνησαν».

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε λόγο για απόλυτο εξευτελισμό του κοινοβουλίου, με τον τρόπο που περνάνε νομοθετήματα και υιοθετούνται Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, τόσο που δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία.

«Αυτά θέλαμε να συζητήσουμε» με την πρόταση μομφής που καταθέσαμε, επισήμανε και κατηγόρησε τον πρόεδρο της Βουλής Β.Μεϊμαράκη ότι ευθυγραμμίστηκε με τις κυβερνητικές ερμηνείες και σκοπιμότητες. «Λειτούργησε ως υπουργός της κυβέρνησης» τόνισε, εξηγώντας την πρόταση δυσπιστίας κατά του προέδρου της Βουλής.

Ο έτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης μίλησε για εκβιασμό της ψήφου των βουλευτών σε ψηφοφορίες που συνδέονται με δόσεις, ενώ παράλληλα δεν επιτράπηκε η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, προκειμένου να ψηφιστεί άρον – άρον το πολυνομοσχέδιο.

«Γιατί αυτή η πρεμούρα; Ποιον κοροϊδεύετε; Αφού πριν στεγνώσει το μελάνι της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου ανακοινώθηκε ότι η έγκριση της δόσης δεν πρόκειται να γίνει αύριο, Τρίτη, στο Eurogroup, αλλά σε επόμενο στις 17 Απριλίου» αναρωτήθηκε ο κ. Λαφαζάνης και κατηγόρησε την κυβέρνηση και το προεδρείο ότι εξευτελίζουν εντελώς τη Βουλή, ενώ ο λαός παρακολουθεί.

Ο Π.Λαφαζάνης μίλησε ακόμη για συνεργάτες του πρωθυπουργού που έχουν γραφείο στη Βουλή, κάπου κοντά στο γραφείο του πρωθυπουργού και μπαινοβγαίνουν στην Ολομέλεια για να μοιράζουν σημειώσεις, χαρτάκια, εντολές. Πρώτη φορά το έχω δει αυτό, δεν μπορεί να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα.

Παράλληλα, μίλησε για νομοσχέδια εκατοντάδων σελίδων που κατατίθεται τελευταία στιγμή πριν από τη συζήτησή τους, για τροπολογίες που εντάσσονται σε άσχετα νομοσχέδια, για το «κατεπείγον» που έχει γίνει κανόνας κι όχι εξαίρεση. Ρώτησε, δε, το προεδρείο της Βουλής αν θα συνεχίσει να ανέχεται αυτήν την κατάσταση και αυτόν τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής.

Σε παρέμβασή του, ο Μανώλης Γλέζος εγκάλεσε τον Β.Μεϊμαράκη γιατί «αποδέχθηκε το βιασμό της συνείδησης των βουλευτών. Τι μεγαλύτερη απόδειξη από αυτό;» αναρωτήθηκε για το περιεχόμενο της πρότασης δυσπιστίας κατά του προέδρου της Βουλής.

Κατά την έναρξη της συζήτησης, λαμβάνοντας πρώτος το λόγο εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Αλ.Μητρόπουλος τόνισε ότι η πρόταση δυσπιστίας δεν στρέφεται προσωπικά κατά του Ευ.Μεϊμαράκη, αλλά κατά του τρόπου λειτουργίας του κοινοβουλίου.

Όπως είπε, πρέπει να αξιοποιείται κάθε ευκαιρία για να συζητηθούν θέματα λειτουργίας του κοινοβουλίου και λειτουργίας της δημοκρατίας. Ο κ. Μητρόπουλος κατήγγειλε υποβάθμιση της λειτουργίας του κοινοβουλίου και μετάλλαξη της νομοθετικής λειτουργίας, μέσω του τρόπου που περνάνε από την Ολομέλεια -ή δεν περνάνε εάν πρόκειται για Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου- με διαδικασίες εξπρές τα νομοσχέδια στη χώρα.

Ο Αλ.Μητρόπουλος αναφέρθηκε στα γεγονότα της Κυριακής και στον τρόπο που συζητήθηκε το πολυνομοσχέδιο για να καταλήξει λέγοντας: Το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να ορθώσει το ανάστημά του και να μην συμπράττει στα εγκλήματα κατά του ελληνικού λαού.

Απαντώντας, ο βουλευτής της ΝΔ Αναστάσιος Νεράτζης τόνισε ότι δεν υπήρχε αντικείμενο στην πρόταση δυσπιστίας που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα, άρα -κατά τον ίδιο- ορθώς δεν συζητήθηκε στην Ολομέλεια η πρόταση μομφής την Κυριακή.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Παναγιώτης Ρήγας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ακόμη κι αν είχε χρόνο την Κυριακή να αναπτύξει τους λόγους για την πρόταση δυσπιστίας θα έβγαζε όπως συνηθίζει «δεκάρικους λόγους περί διαδικασίας» και όχι επί της ουσίας.

Ο ίδιος παραδέχθηκε, πάντως, ότι «οι περιστάσεις, άλλες φορές αδικαιολόγητα, υποχρεώνουν πολλές φορές ακόμη κι εκβιαστικά να μπαίνουν ζητήματα [νομοθετικό έργο] γιατί η χώρα είναι σε έκτακτη κατάσταση, σε κατάσταση πολέμου. Και τότε δεν πρέπει να μένουμε στα διαδικαστικά, αλλά στην ουσία».

Ο κ. Νεράτζης υπογράμμισε ότι δεν είναι αυτά τα ζητήματα το πραγματικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ: «Αλλά δεν σας φταίνε αυτά, αλλά το γεγονός ότι δεν έχετε επιχειρήματα». Κατήγγειλε, δε, ότι η στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης την Κυριακή ήταν υπονομευτική για τον υπουργό Οικονομικών εν όψει του κρίσιμου Eurogroup και για τη χώρα.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook