Τελευταία ενημέρωση 13:30

Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι ξεκίνησαν από την Παλαιόχωρα τα πρώτα λεωφορεία που μεταφέρουν τους 331 μετανάστες στα Χανιά, ανάμεσά τους 3 νεογέννητα, 8 βρέφη και 40 γυναίκες, με προορισμό το Εκθεσιακό Κέντρο στην Αγυιά όπου θα φιλοξενηθούν προσωρινά.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Χανίων μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων  όπου καθορίστηκαν τα βήματα και οι ενέργειες που απαιτούνται για την "υποδοχή" των μεταναστών και ήδη έχουν εξασφαλιστεί τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για να μοιραστούς στους ταλαιπωρημένους μετανάστες (δείτε εδώ).

Τι είχε προηγηθεί

Πάτησαν στεριά λίγο μετά τις 9 το πρωί οι 40 πρώτοι μετανάστες, όλοι γυναίκες και παιδιά, οι οποίοι μεταφέρθηκαν από το δεξαμενόπλοιο “OLYMPICFAITH” που έχει αγκυροβολήσει ανοιχτά της Παλαιόχωρας, στο λιμάνι προκειμένου από εκεί να μεταφερθούν στα Χανιά.

Η μεγάλη επιχείρηση για την υποδοχή των 331 μεταναστών οι οποίοι υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Δευτέρας μετεβιβάστηκαν στο δεξαμενόπλοιο από το αλιευτικό σκάφος το οποίο είχε εκπέμψει SOS ανοιχτά της Κρήτης (δείτε εδώ),  έχει ξεκινήσει από τα ξημερώματα.

Το πλοίο λόγω του μεγάλου μεγέθους του δεν μπόρεσε να προσεγγίσει στο λιμάνι για την αποβίβαση των μεταναστών και για αυτό πραγματοποιήθηκε δεύτερη επιχείρηση μετεπιβίβασής τους από το δεξαμενόπλοιο σε πλωτό σκάφος του λιμενικού σώματος και σε τρία αλιευτικά σκάφη τα οποία κλήθηκαν για να συνδράμουν.

Την επιχείρηση ευνόησαν ή τουλάχιστον δεν εμπόδισαν, οι καλές καιρικές συνθήκες.

Στο λιμάνι της Παλαιόχωρας βρέθηκε από τα ξημερώματα ο Υπολιμενάρχης Χανίων κ. Ορφανός καθώς και ο Λιμενοσταθμάρχης Παλαιόχωρας κ. Μαραθάκης οι οποίοι επέβλεψαν την επιχείρηση στο αρχικό στάδιο ενώ στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της αστυνομίας, γιατροί από το Κέντρο Υγείας Καντάνου, μέλη του Ερυθρού Σταυρού καθώς και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για την παροχή πρώτων βοηθειών σε όσους μετανάστες χρειαστεί.

Επίσης προσωπικό του Λιμενικού Σώματος από όλη την Κρήτη έφτασε στην Παλαιόχωρα για να συνδράμει στην μεγάλη επιχείρηση.

Υπενθυμίζεται ότι όπως αποφασίστηκε το απόγευμα της Δευτέρας μετά από διαβούλευση των εμπλεκόμενων αρχών οι μετανάστες θα μεταφερθούν με λεωφορεία  από την Παλαιόχωρα στα Χανιά όπου θα γίνει ταυτοποίησή τους και έπειτα θα οδηγηθούν στο Εκθεσιακό Κέντρο στην Αγυιά για προσωρινή φιλοξενία.

Το απόγευμα της Δευτέρας υπήρξε επικοινωνία μεταξύ των λιμενικών αρχών, του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Δημάρχων του Ν. Χανίων,  της αστυνομίας καθώς και υγειονομικών μονάδων προκειμένου να συντονιστεί η επιχείρηση υποδοχής των μεταναστών. Επίσης έχει ενημερωθεί για να είναι σε ετοιμότητα το Νοσοκομείο Χανίων και οι γιατροί του κόσμου.

Η όλη επιχείρηση και υποδοχή από τη στιγμή που οι 331 μετανάστες μεταφερθούν στα Χανιά θα είναι υπό την ευθύνη της ΕΛ.ΑΣ.

Οι φωτογραφίες παρακάτω είναι από τη χθεσινή επιχείρηση μετεπιβίβασής τους από το δουλεμπορικό στο δεξαμενόπλοιοFlashnews.gr