Η CIA παραπλάνησε σκοπίμως την κυβέρνηση και τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών ως προς τις μεθόδους ανάκρισης που εφάρμοζε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τζορτζ Μπους, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της Washington Post.

Στην έκθεση, που αποτελείται από 6.300 σελίδες και συντάχθηκε από την επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, η CIA κατηγορείται ότι απέκρυψε ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με την ωμότητα των μεθόδων της, που παραπέμπουν στην εφαρμογή βασανιστηρίων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, η CIA υπερέβαλλε ως προς τη σημασία ορισμένων σχεδίων συνωμοσίας και ορισμένων κρατουμένων που βρίσκονταν σε μυστικές φυλακές. Απέκρυψε επίσης το γεγονός ότι σημαντικές πληροφορίες είχαν αποσπασθεί από κρατούμενους πριν εκείνοι υποβληθούν στις βάρβαρες τεχνικές ανάκρισης των αμερικανών πρακτόρων, εξηγεί η εφημερίδα.

Οι πολυτιμότερες πληροφορίες για την Αλ Κάιντα, “ανάμεσά τους και οι πληροφορίες που οδήγησαν στην επιχείρηση κατά του Οσάμα Μπιν Λάντεν το 2011″, δεν αποκτήθηκαν χάρη στις μεθόδους της CIA, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Η έκθεση είναι ακόμη εμπιστευτικού χαρακτήρα και η εφημερίδα δημοσιεύει στοιχεία που προέρχονται από διαρροές.

Οταν ερωτήθηκε για το θέμα από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της CIA Ντιν Μπόιντ δεν θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες. “Δεν έχουμε ακόμη στα χέρια μας το τελικό κείμενο της έκθεσης”, είπε.

Η έκθεση συντάχθηκε με βάση “τις καταθέσεις δεκάδων ανθρώπων που κρατήθηκαν από τη CIA” ανάμεσα στο 2002 και το 2006, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Την εποχή εκείνη, η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών ήταν η αιχμή του δόρατος “στον πόλεμο κατά της τρομορκατίας” που είχε κηρύξει ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους και χρησιμοποιούσε μεθόδους τις οποίες οι οργανώσεις για την υπεράσπιση των αναθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτήριζαν βασανιστήρια.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έβαλε τέλος στη χρήση των μεθόδων αυτών στο τέλος του 2009.

Η πρόεδρος της επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας Νταιάν Φάινστάιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα μέλη της θα ψηφίσουν την Πέμπτη για να ζητήσουν επισήμως τον αποχαρακτηρισμό 400 απότις 6.300 σελίδες της έκθεσης.

Ο Μπαράκ Ομπάμα τάχθηκε υπέρ του αποχαρακτηρισμού. “Δεσμεύομαι ότι η έκθεση θα αποχαρακτηρισθεί μόλις ολοκληρωθεί”, δήλωσε στις 12 Μαρτίου.

Στο μεταξύ η CIA βρίσκεται σε ανοικτό πόλεμο με την αμερικανική Γερουσία. Κατηγορείται ότι παρεμπόδισε τις εργασίες των ομάδων της επιτροπής της Γερουσίας που εργάσθηκαν επί περισσότερο από τρία χρόνια για τη σύνταξη της έκθεσης αυτής, κυρίως απαλείφοντας αρχεία από τους servers.

mignatiou.com/