Όσο πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές, οι διαξιφισμοί των συνδυασμών θα κορυφώνονται. Πενήντα μέρες πριν την 18η Μαΐου, και για τον συνδυασμό «Ενεργοί Πολίτες» στον οποίο συμμετέχω, έχουμε ήδη ακούσει τα ακόλουθα:

Α. «Οι Ενεργοί Πολίτες είναι συνδυασμός με κομματική στήριξη». Είναι γνωστό για την κομματική του ταυτότητα το επιτελείο της Λότζιας. Το ίδιο συμβαίνει με τους επικεφαλής αλλά και πλειάδα υποψηφίων της Δύναμης Πολιτών.

Δεν είναι κακό να έχει κάποιος πολιτικό και κομματικό παρελθόν, κανείς άλλωστε δεν προέκυψε από παρθενογένεση. Το κατακριτέο είναι η ένδυση του μανδύα του «ακομμάτιστου», για επικοινωνιακούς και ψηφοθηρικούς λόγους κι αυτό επιχειρούν να κάνουν.

Οι Ενεργοί Πολίτες έχουν τη στήριξη συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, δεν προσπαθούν να στρουθοκαμηλίσουν. Και στις τάξεις τους θα βρείτε υποψηφίους που δε βαρύνονται από πολιτικές του παρελθόντος που οδήγησαν στη σημερινή γενικευμένη χρεοκοπία, ούτε υπήρξαν χειροκροτητές της.

Β. «Οι Ενεργοί Πολίτες μεταφέρουν την κεντρική πολιτική διαμάχη στην αυτοδιοίκηση». Οι κεντρικές πολιτικές επιλογές έχουν πλήξει βάναυσα την τοπική αυτοδιοίκηση, η λίστα των πληγών μακροσκελής.

Όποιος πιστεύει ότι η αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να ορθώσει ανάστημα σε αυτές τις πολιτικές και τις νοοτροπίες, είναι ή αφελής ή εξυπηρετεί ακριβώς αυτές τις πολιτικές που την καταστρέφουν.

Κι όποιος ευαγγελίζεται «αντίσταση» ενώ είναι γνωστή η κομματική του ταυτότητα και η ταύτισή του με τις κεντρικές πολιτικές επιλογές, είναι επικίνδυνος σε κάθε περίπτωση, ακατάλληλος.

Όσο έργο κι αν έχει να επιδείξει στο παρελθόν κι όσες διακηρύξεις προσωπικών αρετών και καλών προθέσεων κι αν εκδώσει.

Οι Ενεργοί Πολίτες και ο Ηλίας Λυγερός διατυμπανίζουν σε κάθε ευκαιρία: «Θέλουμε μια τοπική αυτοδιοίκηση που να είναι κ α ι τοπική κ α ι αυτοδιοίκηση!». Επειδή πρέπει σε αυτή τη χώρα κάποια στιγμή να ξαναδώσουμε στις λέξεις την κυριολεκτική τους σημασία.

Γ. «Οι υποψήφιοι των Ενεργών Πολιτών δε διαθέτουν μεγάλη αναγνωρισιμότητα». Παλιές και χρεοκοπημένες οι εποχές που το εκλογικό σώμα ήταν εθισμένο σε υποψηφίους – «σταρ» και στη λογική του «αν δε σε δείχνει η τηλεόραση, δεν είσαι κανένας».

Μια νοοτροπία που αλλάζει, καθότι οι πολίτες (και ειδικά οι νέες γενιές) συνειδητοποιούν πως υποψήφιοι σωτήρες – μάγοι δεν υπάρχουν και πως ένας πολιτικός συνδυασμός δε μπορεί να επενδύει πια στο «χαρισματικό» ηγέτη – μονάρχη.

Ο Ηλίας Λυγερός δεν είναι χθεσινός. Έχει ξεκάθαρη άποψη των προβλημάτων της πόλης και της αυτοδιοίκησης, συγκεκριμένο πολιτικό στίγμα και προσέγγιση των πραγμάτων, μακρά ενασχόληση με τα κοινά και μια καθαρή προσωπική εικόνα που –προς τιμήν του- την κρατά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Όπως και τα μέλη του συνδυασμού. Από την επικοινωνιακή φανφάρα «είμαστε εδώ και σας περιμένουμε να μας γνωρίσετε», προτιμάμε το «είμαστε εδώ και περιμένουμε αλλαγή νοοτροπίας, διαρκή συμμετοχή όλων στα κοινά και συνδιαμόρφωση του κοινού μας μέλλοντος στην πόλη».

Δ. «Οι Ενεργοί Πολίτες είναι αντιεπικοινωνιακοί». Η πολιτική ζωή του τόπου ταλαιπωρήθηκε από ανθρώπους που «σαγήνευαν» στο γυαλί, μειλίχιους και δεινούς σοφιστές, που κήρυτταν την κενότητα και –όπως αποδείχθηκε- τη χρεοκοπία.

Στους Ενεργούς Πολίτες μας ενδιαφέρει η ουσία κι όχι το «φαίνεσθαι». Μιλάμε τη γλώσσα που ξέρουμε κι όχι την τηλεοπτική, την ξένη, την επουσιώδη κι επικοινωνιακή. ‘Άλλωστε κανείς από μας δεν υπήρξε θαμώνας των ΜΜΕ, ούτε επεδίωξε τη στήριξή τους για να εμπεδωθεί στην κοινωνία και στις συνειδήσεις των συμπολιτών μας.

Αυτά που παλιότερα θ’ αποτελούσαν «μειονεκτήματα», εντέλει είναι θεμελιακά συστατικά μιας πολιτικής φιλοσοφίας που αναζητά άλλους δρόμους για να πορευτεί κι άλλους διαύλους για να επικοινωνήσει. Όταν το μονοπάτι οδηγεί σε αδιέξοδο, αλλάζεις μονοπάτι.

Κι αν σου λένε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος κι είναι μονόδρομος αυτός που βαδίζεις, ανοίγεις έναν δικό σου.

Κουγιουμουτζής Λευτέρης
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου με τους Ενεργούς Πολίτες
[email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook