Στην ψυχιατρική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών νοσηλεύεται από χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος των εσωτερικών φρουρών των φυλακών Νιγρίτας, Χάρης Κονσολίδης. Φέρεται να λύγισε μετά από την πολύωρη προανάκριση για τις συνθήκες θανάτου του Ιλία Καρέλι.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, γραμματέας της Ένωσης Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Νιγρίτας και υποδιευθυντής των φυλακών Παναγιώτης Ραδόπουλος, \”ο Χάρης Κονσολίδης μεταφέρθηκε από τους συγγενείς του, νωρίς χθες το απόγευμα, στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Σερρών, μετά από έντονη ψυχολογική πίεση που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της πολύωρης προανάκρισης που διενεργείται από το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων στη Θεσσαλονίκη\”.

Ξετυλίγοντας το \”κουβάρι\” της προανάκρισης, ο Παναγιώτης Ραδόπουλος λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: \”Είναι ένας πολύ μεγάλος Γολγοθάς. Είμαστε πάρα πολύ πιεσμένοι, γίνεται με έναν τρόπο περίεργο, δεν ξέρω πόσο θα αντέξουμε. Ο Χάρης \’έσπασε\’, κατέληξε στο ψυχιατρείο. Πήγα χθες και τον είδα στο σπίτι του. Φαινόταν ότι δεν είναι καλά. Ήταν στις φυλακές από την Πέμπτη λόγω της επιφυλακής. Παρασκευή το ίδιο και Κυριακή πρωί το Εσωτερικών Υποθέσεων τον παίρνουν από το σπίτι του, τον πάνε στη Θεσσαλονίκη, τον κλείνουν σε ένα δωμάτιο. \’Θα καταθέσεις\’ τού είπαν. Μετά από ώρες αναμονής ενημερώθηκα από τη γυναίκα του ότι δεν μπορούσε να του μιλήσει ούτε στο τηλέφωνο. Πήγα στη Θεσσαλονίκη να τον δω. Δεν μου επέτρεψαν. Γιατί; τους ρώτησα. Eίναι κρατούμενος, απαγορεύεται να τον δω; \’Θα του μιλήσεις αργότερα, στο τηλέφωνο\’ μού είπαν. Σκληρότατη η συμπεριφορά τους. Αναγκάστηκα να φύγω. Κάποια στιγμή τον πήρα τηλέφωνο, μίλησα μαζί του. \’Δεν ξέρω τι γίνεται\’, μού είπε, \’από το πρωί με έχουν εδώ χωρίς να καταθέσω, δεν μου επιτρέπουν να πάω ούτε στην τουαλέτα, και όταν γίνεται αυτό με συνοδεύουν\’. Η συμπεριφορά αυτή ήταν σε όλους τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους που κλήθηκαν να καταθέσουν η ίδια- στον Χάρη πιο σκληρή. Την επόμενη μέρα, τη Δευτέρα στις 6 το πρωί, ζήτησαν από τον Χάρη να καταθέσει και μετά τον άφησαν να φύγει, αφού τους είπε: \’παιδιά, άντε τι θέλετε, αφήστε με, μόνο αφήστε να πάω στο σπίτι μου, να πάω στα παιδιά μου έχω τόσες μέρες να τα δω\’. Έχει δύο ανήλικα παιδιά. Το Εσωτερικών Υποθέσεων έφερε τον Χάρη Κονσολίδη στο σπίτι του. Ο άνθρωπος άρχισε να μην έχει επαφή με το περιβάλλον, καθόταν σαν χαμένος. Ζητήσαμε από τον Εισαγγελέα να παρέμβει, βγήκε εισαγγελική παραγγελία και μεταφέρθηκε από τους συγγενείς του στην ψυχιατρική κλινική… Η ίδια συμπεριφορά είχε και ο διευθυντής του σωφρονιστικού καταστήματος που πηγαινοερχόταν συνέχεια στη Θεσσαλονίκη για να καταθέσει\”.

Οι έρευνες των Εσωτερικών Υποθέσεων εστιάζονται, σύμφωνα με τον υποδιευθυντή των φυλακών Νιγρίτας, στις περίπου 2,5 ώρες που δεν καταγράφεται από τις κάμερες ο κρατούμενος. \”Εκεί μέσα τι γίνεται, δεν ξέρω\” λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ραδόπουλος και προσθέτει: \”όταν έφτασε ο κρατούμενος φωτογραφήθηκε στο πρόσωπο και στο σώμα. Συνολικά έχουμε επτά φωτογραφίες, στη μία εκ των οποίων φαίνεται ότι η παλάμη του έφερε ένα μαύρο σημάδι, το οποίο επιβεβαίωσε και ο ιατροδικαστής. Αφού έγινε η φωτογράφιση, ο κρατούμενος παρέμεινε σε έναν χώρο που εμείς τον λέμε χώρο αναμονής,\’ψυγείο\’, έως ότου να πάει στο κελί του, το οποίο βρισκόταν απέναντι. Εκεί δεν έχουμε εικόνα και δεν μπορούμε να αποδείξουμε, να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε κάτι. Εκεί παρέμεινε ο κρατούμενος μέχρι τις 6.30 το απόγευμα, μετά μπήκε στο κελί του. Εκεί δεν έχουμε εικόνα, αυτό είναι που εξετάζει και το Εσωτερικών Υποθέσεων γιατί μετά όλα έχουν καταγραφεί. Εκείνες τις 2,5 ώρες εξετάζει το Εσωτερικών Υποθέσεων και δεν ξέρω κι εγώ τι έγινε- οι συνάδελφοι όλοι αρνούνται ότι τον πλησίασαν. \’Δεν κάναμε τίποτα, δεν τον πειράξαμε\’ μας είπαν, οι συνάδελφοι που μπήκαν στο χώρο. Φαίνεται από τις κάμερες ότι υπάρχει κίνηση, μέσα στο \’ψυγείο\’, όμως δεν φαίνεται τι έγινε. Πού θα βγει, δεν ξέρω\” λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ραδόπουλος.

\”Όταν μπήκε στο κελί του (ο Καρέλι) φαίνεται ότι ήταν χτυπημένος, πονούσε. Φαίνεται στις κάμερες. Κάποια στιγμή ηρέμησε, μετά διαπιστώθηκε ότι δεν έκανε την παραμικρή κίνηση. Τον φώναξαν δεν ανταποκρίθηκε, ειδοποίησαν το ασθενοφόρο, ο γιατρός διαπίστωσε ότι ήταν νεκρός\” καταλήγει.

iefimerida.gr από ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook