Με συμφωνία στα μέτρα των αρχικών κυβερνητικών γραμμών ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση με την τρόικα για τα θέματα \”αγκάθια\” της μελέτης του ΟΟΣΑ σχετικά με τον ανταγωνισμό. Ωστόσο ο \”φάκελος ΟΟΣΑ\” που αριθμεί συνολικά 329 συστάσεις, δεν έχει κλείσει πλήρως, καθώς παραμένουν σε εκκρεμότητα κάποια θέματα που θα κλείσουν τα επόμενα 24ωρα ή θα παραπεμφθούν οριστικά για το μέλλον. Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Ανάπτυξης έχει κλείσει περίπου το 75% από τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, ενώ ένα ποσοστό 15% είναι προτάσεις που βασίζονται στον ΟΟΣΑ αλλά προσαρμοσμένες στις ελληνικές θέσεις και τα υπόλοιπα ζητήματα αφορούν σε θέσεις που είτε η κυβέρνηση δεν θα τις αγγίξει καθόλου, είτε θα τις αντιμετωπίσει αργότερα (εισφορές υπέρ τρίτων) και άλλα που δεν θα γίνουν καθόλου ή θα συζητηθούν αργότερα.

Στα επίμαχα θέματα σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές:

Γάλα

Η πενθήμερη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος καταργείται. Το γάλα θα κυκλοφορεί με βάση τις δυνατότητες παστερίωσης που έχει κάθε βιομηχανία είτε είναι δύο, είτε πέντε, είτε θεωρητικά ακόμη και 11 ημέρες όπως είναι σήμερα οι μέγιστες δυνατότητες διάρκειας ζωής. Θα υπάρξει ειδική κατηγορία ως \”γάλα ημέρας\” η οποία θα θεσμοθετηθεί με διάρκεια δύο ημερών. Θα προβλέπεται ένα 24ωρο από το άρμεγμα μέχρι την παστερίωση και δύο 24ωρα μέχρι την κατανάλωση. θα έχει σήμανση ως \”γάλα ημέρας\”. Στις συσκευασίες παστεριωμένου γάλακτος θα μπορεί να αναγράφεται στις συσκευασίες του παστεριωμένου γάλακτος ο όρος \”φρέσκο\” κλπ, στο πλαίσιο του marketing. Σε όλες τις περιπτώσεις θα αναφέρεται ημερομηνία κατανάλωσης \”από …έως…\”.

Φάρμακα

Και στην περίπτωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων \”πέρασαν\” οι αρχικές θέσεις της κυβέρνησης. Τα ΜΗΣΥΦΑ θα πωλούνται μόνο εντός των φαρμακείων, αλλά το κεντρικά καθοριζόμενο περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών (33%) καταργείται. Θα προβλέπεται ανώτατη τιμή πώλησης που θα είναι η σημερινή ισχύουσα τιμή με βάση το δελτίο τιμών, η οποία θα ισχύει μέχρι το 2016. Η ρύθμιση αυτή θα ισχύει δοκιμαστικά για τρεις μήνες με στόχο να μειωθούν οι τιμές και θα παρακολουθείται από το υπουργείο Υγείας.

Σε ότι αφορά στο καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων, εκεί η εικόνα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη, αν και δεν φαίνεται να επέρχονται ουσιώδεις αλλαγές παρά σε ελάχιστα από τα 28 σημεία παρέμβασης που πρότεινε η έκθεση του ΟΟΣΑ. Η ρύθμιση που δεν επιτρέπει σε μη φαρμακοποιούς (λ.χ εταιρείες) να είναι ιδιοκτήτες, δεν αλλάζει. Αλλάζουν όμως τα ποσοστά ιδιοκτησίας ενός φαρμακείου που σήμερα ορίζεται ότι είναι υποχρεωτικά 50%-50%.

Βιβλία

Στα βιβλία γίνεται διαχωρισμός μεταξύ των λογοτεχνικών και των λοιπών εκδόσεων. Με βάση τη νέα ρύθμιση καταργείται η ενιαία τιμή και απελευθερώνεται το ποσοστό των εκπτώσεων για όλα τα μη λογοτεχνικά βιβλία, ενώ παραμένει αποκλειστικά για τα λογοτεχνικά η υποχρέωση που προβλέπει μέγιστη έκπτωση 10%, μόνο όμως για την πρώτη έκδοση αντί δύο χρόνων που είναι σήμερα.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook