Στο «πάντρεμα» του πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα στοχεύει η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου με την πρωτοβουλία που ανέλαβε να διοργανώσει έκθεση τυποποιημένων τοπικών αγροτικών προϊόντων, τα οποία θα «γνωρίσει» στους ξενοδόχους και τους καταστηματάρχες εστίασης του νομού, προκειμένου οι δεύτεροι να τα εισάγουν στις επιχειρήσεις τους και να διαθέτουν στην κουζίνα τους.

Πρόκειται για μια προσπάθεια ενίσχυσης των δυο τομέων, καθώς το όφελος θα είναι αμφίδρομο: ο κλάδος των ξενοδοχείων και των καταστημάτων εστίασης θα έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα της κρητικής διατροφής, γεγονός που θα τον καταστήσει περισσότερο ανταγωνιστικό και ο κλάδος της γεωργίας και της κτηνοτροφίας θα ενισχυθεί περαιτέρω, καθώς τα προϊόντα τους είτε συμβατικά είτε βιολογικά θα απορροφηθούν από την τοπική αγορά, ενώ με τον τρόπο αυτό θα γίνει ευκολότερη η προώθησή τους και στις ξένες αγορές.

Εδώ και αρκετό διάστημα η αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή συνεργάζεται με τους ξενοδόχους, τις ενώσεις, μεμονωμένους παραγωγούς που τυποποιούν προϊόντα είτε αγροτικά είτε γαλακτοκομικά, ώστε να οργανωθεί η έκθεση που θα γίνει στα τέλη Ιουνίου και θα είναι διάρκειας μιας εβδομάδας και θα αποτελέσει το πρώτο βήμα συνεργασίας και συνύπαρξης του πρωτογενή και του τριτογενή τομέα.

Με δεδομένη την οικονομική κρίση της περιόδου που διανύουμε και οι δυο τομείς αναζητούν νέους τρόπους προώθησης των υπηρεσιών και των προϊόντων τους, ώστε να βγουν στην αγορά περισσότερο ανταγωνιστικοί. Έτσι, είδαν πολύ θετικά την πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας και το εγχείρημά της, δήλωσαν τη διάθεσή τους για συμμετοχή και βοήθεια στην οργάνωση και πραγμάτωση της έκθεσης, ενώ οι μεν εξέφρασαν την προθυμία να στηρίξουν τους δε σε οικονομικό επίπεδο. Δηλαδή οι εκπρόσωποι του πρωτογενή τομέα να διαθέσουν τα προϊόντα τους σε ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης, ενώ οι δεύτεροι να τα βάλουν στις κουζίνες τους.

Στη διάρκεια της έκθεσης, θα παρουσιαστούν από τις ενώσεις ή τους παραγωγούς, που θα συμμετέχουν, στους ξενοδόχους και στους επιχειρηματίες εστίασης (και στους σεφ τους) τα αγροτικά και τυροκομικά προϊόντα του Ρεθύμνου που διαθέτουν σε συσκευασίες (η τυποποίηση είναι προϋπόθεση για συμμετοχή), ενώ προσκεκλημένοι διατροφολόγοι θα τους ενημερώσουν για την διατροφική αξία κάθε ενός προϊόντος, ώστε και οι ίδιοι να έχουν τη δυνατότητα να τα προωθήσουν στη συνέχεια στους πελάτες τους.

Ταυτόχρονα, η έκθεση που θα είναι ανοιχτή για το κοινό θα λειτουργήσει ως διαφήμιση των τοπικών προϊόντων τόσο προς τους ντόπιους όσο και προς τους ξένους επισκέπτες που θα βρίσκονται στην πόλη μας εκείνη την περίοδο. Η γραβιέρα, το μέλι, το ελαιόλαδο, οι χυλοπίτες, ο τραχανάς, η ρακί, το κρασί θα είναι κάποια μόνο από τα προϊόντα της γης του Ρεθύμνου που θα παρουσιαστούν.

«Στόχος δικός μας με τη διοργάνωση της έκθεσης αυτής, είναι πρώτον να γνωρίσουν οι ξενοδόχοι και οι σεφ τους τι προϊόντα τυποποιημένα διαθέτουμε στο νομό Ρεθύμνης, διότι μπορεί να ακούγεται παράξενο αλλά η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζουν, σε τι ποσότητες μπορούν να τα προμηθευτούν και ποια είναι η διατροφική τους αξία. Απώτερος στόχος μας είναι η τοποθέτηση των τοπικών προϊόντων στα ράφια των σουπερ μάρκετ αλλά και η προώθησή τους στις ξένες αγορές. Επιθυμούμε να ενισχύσουμε τον πρωτογενή τομέα και παράλληλα να δώσουμε στα ξενοδοχεία μας αλλά και στις επιχειρήσεις εστίασης τη δυνατότητα να προσφέρουν στους πελάτες τους διαφορετικές γεύσεις, βασισμένες στα πρότυπα της παραδοσιακής διατροφής. Ο πρωτογενής και ο τριτογενής τομέας είναι οι πυλώνες ανάπτυξης του τόπου μας»  δήλωσε στα «Ρ.Ν.» η κ. Λιονή.

Να σημειωθεί, ότι το κόστος διοργάνωσης της έκθεσης θα το αναλάβει η Περιφερειακή Ενότητα, ενώ επιπροσθέτως θα αναλάβει και το κόστος προβολής της.

 

 

rethnea.gr