Δραματικές στιγμές βιώνουν όλοι οι εθελοντές και οι εκπρόσωποι των αρχών και φορέων που βρίσκονται στο Εκθεσιακό Κέντρο της Αγυιάς στα Χανιά, όπου μετά τις 4 μμ άρχισαν να καταφθάνουν οι μετανάστες που αποβιβάστηκαν στην Παλαιόχωρα.

Νεογέννητα, μωρά και μικρά παιδιά μαζί με τις μητέρες τους, σε εξαθλιωμένη κατάσταση και με συμπτώματα αφυδάτωσης βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής του κλιμακίου γιατρών του Νοσοκομείου Χανίων και των διασωστών.

Συνολικά πρόκειται για 49 παιδιά απο 40 ημερών έως 14 ετών.  

Μάλιστα, όπως τόνισε ο Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του Νοσοκομείου κ.Γιώργος Αρχοντάκης, ήδη έχουν ετοιμασθεί περίπου 50 κλινες στο Νοσοκομείο έτσι ώστε να διακομισθούν αμέσως εκεί, όσοι κριθεί αναγκαίο να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη.

Στο video που ακολουθεί ο κ.Αρχοντάκης εξετάζει τα παιδιά αμέσως μόλις κατεβαίνουν απο το λεωφορείο.

Επίσης ο Λιμενάρχης Χανίων κ.Δαριβιανάκης δίνει τα πρώτα στοιχεία για τους μετανάστες.Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, ήδη δύο απο τους μετανάστες διεκομίσθησαν για προληπτικούς λόγους στο Νοσοκομείο, ενώ μετά την εξέταση που έγινε απο τους γιατρούς, άλλα δέκα άτομα θα μεταφερθούν στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.


  

Απο την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης τόνισε πως όλα τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους θα μείνουν σε ξεχωριστή θερμαινόμενη αίθουσα.

  

Στην οργάνωση που έχει γίνει για τις συνθήκες υγειινής με φορητά χημικά αποχωρητήρια, αλλά και για την σίτισή τους με είδη τα οποία προσφέρουν τα Super Market ΙΝΚΑ αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Χανίων κ.Μανούσος Λιονάκης.Σημαντικότατη και καίρια είναι η εργασία των εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού ακόμη και απο την στιγμή που έφτασε το φορτηγό πλοίο στα ανοιχτά της Παλαιόχωρας.Δείτε τις δηλώσεις εκπροσώπων φορέων που ήταν στην υποδοχή των μεταναστών στο Εκθεσιακό Κέντρο της Αγυιάς.Όπως είπε ο Λιμενάρχης Χανίων, κ. Δαριβιανάκης απο τους 345 μετανάστες, οι 256 είναι άνδρες, οι 20 γυναίκες και υπάρχουν 49 παιδιά. Όλοι δήλωσαν πως κατάγονται απο Συρία και Αίγυπτο, ενώ απο τις αρχές γίνονται έρευνες για να εντοπιστούν οι "δουλέμποροι" που - ως συνήθως - προσπαθούν να κρυφτούν ανάμεσα στους μετανάστες.

Η νεότερη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος

"Πρωινές ώρες σήμερα, ολοκληρώθηκε η ασφαλής μεταφορά στην Κρήτη των παράνομων μεταναστών που διασώθηκαν χθες, μετά από μεγάλη επιχείρηση που οργάνωσε και συντόνισε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. (ΕΚΣΕΔ/Α.Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.), στη θαλάσσια περιοχή 70 ν.μ. νοτιοδυτικά της νήσου.

Η αποβίβαση των τριακοσίων σαράντα πέντε (345) διασωθέντων από το Δ/Ξ “OLYMPIC FAITH” Ν. Πειραιά 11854 στο λιμάνι της Παλαιοχώρας Χανίων, ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι, με τη συμμετοχή περιπολικού σκάφους του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων και τη συνδρομή τριών (03) αλιευτικών σκαφών της περιοχής.

Γιατροί και νοσηλευτές του ΕΚΑΒ και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) πραγματοποίησαν προκαταρκτικό ιατρικό έλεγχο των διασωθέντων, μετά από τον οποίο προέκυψε η ανάγκη διακομιδής δύο (02) εκ των μεταναστών, για προληπτικούς λόγους, στο Νοσοκομείο Χανίων.

Οι υπόλοιποι διασωθέντες με τις αποσκευές τους, επιβιβάσθηκαν σε λεωφορεία που διατέθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία, την 115 Πτέρυγα Μάχης, το Ναύσταθμο Κρήτης, την Ταξιαρχία του Ελληνικού Στρατού και το ΚΤΕΛ και πρόκειται να μεταφερθούν στην περιοχή Αγιάς Χανίων, για προσωρινή φιλοξενία, σε χώρο υποδοχής που διατέθηκε για το σκοπό αυτό από την Περιφέρεια Κρήτης."Ρεπορτάζ/φωτογραφίες: Τώνια Λιοδάκη
Επιμέλεια: Ναπολέων Σαραντίδης