Την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, από τις 6 το πρωί της Τετάρτης 2 Απριλίου μέχρι τις 6 το πρωί της Πέμπτης 3 Απριλίου, αποφάσισε, το μεσημέρι σε νέα συνεδρίασή της, η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ). 

Σε ότι αφορά στην Κρήτη, σύμφωνα με πληροφορίες - όπως άλλωστε γίνεται κάθε φορά που υπάρχει 24ωρη απεργία των ναυτεργατών - τα πλοία αναμένεται να αποπλεύσουν με καθυστέρηση περίπου τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.

Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί τέλος και στην αγωνία των παραγωγών κηπευτικών της Κρήτης, εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν σήμερα το πρωί στην Αθήνα με εκπροσώπους της ΠΝΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, οι αγρότες απο Ιεράπετρα, Ηράκλειο και Χανιά, στην διάρκεια μιας εποικοδομητικής συζήτησης με τους εκπροσώπους της ΠΝΟ τους επεσήμαναν πως κατανοούν τα προβλήματα των ναυτεργατών, αλλά ζήτησαν και την δική τους κατανόηση στα προβλήματα των αγροτών, θέτοντας το αίτημα, σε περίπτωση συνέχισης των 48ωρων απεργιών, να επιτραπεί ο απόπλους ενός πλοίου με ευπαθή προιόντα απο την Κρήτη ανα 48ωρο.

Οι εκπρόσωποι της ΠΝΟ είδαν θετικά το αίτημα, επισημαίνοντας πως είναι η πρώτη φορά που έχουν διάλογο με τους αγρότες της Κρήτης σε τόσο καλό κλίμα.

Έτσι, ακόμη και στην περίπτωση που αύριο αποφασίσουν συνέχιση της απεργίας, θα πρέπει να θεωρείται ως βέβαιος ο απόπλους απο την Κρήτη, πλοίων με ευπαθή αγροτικά προιόντα.

Νέα συνάντηση αύριο-Στην Βουλή το πλοίο "ασφαλείας"

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τη πολύωρη συνάντηση που είχε η διοίκηση της ναυτικής ομοσπονδίας με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), για την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας στην ακτοπλοΐα, οι οποίες έληξαν στο τέλος του 2013.

Οι ακτοπλόοι, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να ζήτησαν μια μικρή μείωση στις ειδικές κατηγορίες πληρωμάτων, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση για το θέμα, ενώ πηγές από την ΠΝΟ ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι συνομιλίες με το ΣΕΕΝ κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και ότι για το θέμα θα έχουν νέα συνάντηση αύριο στις 3.00 μμ, στα γραφεία της Ομοσπονδίας.

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΕΝ, επίσης, φέρεται να εξέφρασαν την αντίθεσή τους για το θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων στην ακτοπλοΐα, που έθεσε ως προαπαιτούμενο η τρόικα και πέρασε στο πολυνομοσχέδιο, ενώ διατύπωσαν αντιρρήσεις και για τη ρύθμιση στο νομοσχέδιο «τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις, που αφορά το λεγόμενο «πλοίο ασφαλείας» στη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτικών.

Σημειώνεται ότι σήμερα εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας για τα σκάφη αναψυχής. Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κάλεσε εκ νέου χθες την ΠΝΟ να καταθέσει βελτιωτικές προτάσεις, έως την Τετάρτη το μεσημέρι, για το θέμα της δρομολόγησης του πλοίου ασφαλείας, λέγοντας παράλληλα πως η συγκεκριμένη διάταξη δεν πρόκειται να αποσυρθεί, καθώς είναι ένα πάγιο αίτημα των νησιωτών για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.