Θέμα περικοπών και στα εφάπαξ «ανοίγουν» οι ελλειμματικοί προϋπολογισμοί των περισσότερων ταμείων πρόνοιας σε συνδυασμό με την «οδηγία» της τρόικας για ενίσχυση της ανταποδοτικότητας των εισφορών και των παροχών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης περιλαμβανομένων και των συμπληρωματικών παροχών (πέρα δηλ. από την κύρια και την επικουρική σύνταξη).

 Όπως προκύπτει από τους προϋπολογισμούς που έχουν υποβληθεί στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων τα ελλείμματα στα ταμεία πρόνοιας - εφάπαξ ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ φέτος: 5,1 εκατ. ευρώ είναι τα φανερά ελλείμματα και 1,6 δισ. ευρώ είναι το έλλειμμα στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Δημοσίων Υπαλλήλων που επισήμως εμφανίζει πλεόνασμα 24.000 ευρώ χωρίς, όμως, να υπολογίζεται ότι «χρωστά» περί το 1,6 δισ. ευρώ για τις πληρωμές εφάπαξ σε 37.000 δημοσίους υπαλλήλους.

Τα Ταμεία ετοιμάζονται να αναθέσουν αναλογιστικές μελέτες για την προοπτική βιωσιμότητάς τους και στο τραπέζι τίθενται εισηγήσεις είτε για τη μείωση του εφάπαξ (με αλλαγή και του τρόπου υπολογισμού των σχετικών ποσών) είτε για την αύξηση των εισφορών χωρίς να αποκλείεται ο συνδυασμός και των δύο αυτών «εργαλείων».

Εισφορές
Πρόταση για την αύξηση εισφορών και τη μείωση του εφάπαξ τουλάχιστον κατά 10% έχει, ήδη, υποβληθεί στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων όπου καταργούνται άμεσα ο συνυπολογισμός των δώρων και η δυνατότητα εξαγοράς χρόνου ασφάλισης.

Εως τις 11.30 π.μ. θα διαρκέσουν αύριο οι συναλλαγές του κοινού με το Δημόσιο (εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, τελωνεία κ.ά.) στην Αττική.
Η ΑΔΕΔΥ θα οργανώσει παννατική στάση εργασίας από τις 11.30 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου.

imerisia.gr