Δεν έχει καταγραφεί στην ιστορία του ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος κάποιος θάνατος μέσα σε κελί φυλακής ή σε κρατητήριο, που να μη συνοδεύεται από θεωρίες συνωμοσίας και να μη φέρει τη βεβαιότητα του κοινού ότι «τον αυτοκτόνησαν».

Δεν είναι πάντα έτσι, όμως υπάρχουν περιστατικά που η «αναγνωρισιμότητα» του νεκρού κρατούμενου μαγνήτιζε το ενδιαφέρον και έτρεφε τέτοιου είδους σενάρια.

Δυστυχώς για το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα, όλες αυτές οι «διάσημες» περιπτώσεις αποτελούν ακόμη άλυτα μυστήρια.
Μανώλης Δουρής

Στις 31 Δεκεμβρίου του 1993 ένα έγκλημα που έγινε στην Ερμιόνη συγκλόνισε την Ελλάδα. Ο 6χρονος γιος του Μανώλη και της Γεωργίας Δουρή, βρέθηκε νεκρός και κακοποιημένος σεξουαλικά.

Για το έγκλημα καταδικάστηκε ο πατέρας του Μανώλης.

Ο Μανώλης Δουρής δεν πρόλαβε καν να μεταχθεί στις φυλακές από τη δικαστική αίθουσα. Κακοποιήθηκε από συγκρατούμενούς του στην κλούβα που τον μετέφερε, πριν ακόμη κλείσει πίσω του η βαριά πόρτα κι ενώ οι τηλεοπτικές κάμερες ήταν ανοιχτές και στραμμένες πάνω του.

Ο άγραφος νόμος της φυλακής εφαρμόστηκε, στην περίπτωσή του, σε όλες τις φυλακές που μεταφέρθηκε: Κορυδαλλός, Κέρκυρα, Τρίπολη.

Στο κελί του, στις φυλακές Τρίπολης, βρέθηκε απαγχονισμένος με το καλώδιο της τηλεόρασης, στις 24 Φεβρουαρίου του 1996 σχεδόν δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του γιού του.

Ο θάνατός του δεν γέννησε ερωτηματικά, ήταν αυτοκτονία.

Φούντωσε όμως τα ερωτήματα για την ενοχή του, καθώς από την επόμενη μέρα άνοιξε και πάλι η συζήτηση αν ήταν στα αλήθεια ένας στυγνός παιδοκτόνος.
Σορίν Ματέι

Η υπόθεση Σορίν Ματέι αποτέλεσε μια από τις πιο πολύκρoτες υποθέσεις ομηρείας που απασχόλησε την ελληνική κοινή γνώμη τον Σεπτέμβριο του 1998. Ο Ρουμάνος δραπέτης Σορίν Ματέι στις 23 Σεπτεμβρίου 1998 εισέβαλε σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στην οδό Νιόβης στα Κάτω Πατήσια και κράτησε ομήρους μια μητέρα με τα δυο της παιδιά, την οικογένεια Γκινάκη, καθώς και τον αρραβωνιαστικό της κόρης της, Αμαλίας Γκινάκη.

Μετά από ένα πραγματικό θρίλερ πολλών ωρών, κι ενώ ο Ματέι είχε απελευθερώσει τη μητέρα και τον αδελφό, η αστυνομία εισέβαλε στο διαμέρισμα πιστεύοντας ότι η χειροβομβίδα που απασφαλισμένη κρατούσε ο Ρουμάνος, ήταν ψεύτικη.

Η χειροβομβίδα ήταν αληθινή και εξερράγη στο παντελόνι της 25χρονης Αμαλίας Γκινάκη – εκεί την τοποθέτησε ο δραπέτης πριν πέσει στα χέρια των αστυνομικών.

Από την έκρηξη τραυματίστηκε σοβαρά και στη συνέχεια κατέληξε η κοπέλα, αλλά και πιο ελαφρά ο Σορίν Ματέι ο οποίος αρχικά μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό και μετά στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας.

Εκεί ο διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου έκρινε ότι δεν υπήρχε λόγος να παραμείνει περισσότερο καθώς η κατάστασή του δεν διέτρεχε κίνδυνο και αποφασίστηκε η μεταφορά του στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού. Εκεί κατέληξε, εντελώς αιφνίδια, στις 26 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη φοβερή έκρηξη. Κατά τον ιατροδικαστή της οικογένειας Ματέι, Μάριο Ματσάκη, ο θάνατος οφείλεται σε πνιγμό λόγω εισρόφησης γαστρικού υγρού σε συνδυασμό με την παρατεταμένη καταστολή.

Στον υπό κράτηση ασθενή, ήδη από την νοσηλεία του στον Ερυθρό Σταυρό είχαν χορηγηθεί μεγάλες ποσότητες υπνωτικών έτσι ώστε να βρίσκεται σε κατάσταση καταστολής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ιατρός υπηρεσίας του Κορυδαλλού Ιωάννης Κούτρας ανέφερε ότι τα υπνωτικά που του χορηγήθηκαν ήταν«δόσεις για ελέφαντα».
Θεόδωρος Γρηγοράκος

Ο 31χρονος Θεόδωρος Γρηγοράκος, κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού ως μέλος του «Συνδικάτου του Εγκλήματος», έχοντας ήδη χάσει πατέρα και αδελφό στον αιματηρό πόλεμο των συμμοριών της νύχτας, πέθανε στο κελί του το βράδυ της Κυριακής 27 Ιανουαρίου 2002.

Ο Γρηγοράκος βρέθηκε μέσα στο κελί του σε κωματώδη κατάσταση. Οι φύλακες προσπάθησαν να του παράσχουν τις πρώτες βοήθειες, ενώ, παράλληλα, ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο.

Κατά τη μεταφορά του στο Τζάννειο ο Γρηγοράκος εξέπνευσε. Προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου, αποφασίσθηκε η διενέργεια ιατροδικαστικής εξέτασης. Μάλιστα, η οικογένεια του θύματος ζήτησε να συμμετέχει σε αυτή ο ιατροδικαστής κ. Παν. Γιαμαρέλος, τον οποίο όρισε τεχνικό της σύμβουλο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης, ο θάνατος του Θεόδωρου Γρηγοράκου αποδόθηκε σε πνευμονικό οίδημα, ενώ διαπιστώθηκε ότι το θύμα είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.

Οι ιατροδικαστές παρέπεμπαν στα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης που θα έβγαιναν δέκα ημέρες αργότερα.

Αυτά τα αποτελέσματα πάγωσαν την κοινή γνώμη: Ο θάνατος του Θεόδωρου Γρηγοράκου επήλθε με τη χρήση ισχυρού δηλητηρίου (υδροκυάνιου) που δρα ακαριαία, το οποίο κάποιος ή κάποιοι τοποθέτησαν μέσα στο φαγητό του.

newpost.gr