Ποινή φυλάκισης 5 ετών και έξι μηνών επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον Άκη Τσοχατζόπουλο, στον οποίο ωστόσο αναγνώρισε κατόπιν εισαγγελικής πρότασης το ελαφρυντικό πρότερου έντιμου βίου.

Το δικαστήριο επέβαλε και πρόστιμο ύψους 210.000 ευρώ. Η ποινή φυλάκισης σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου είναι εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ ημερησίως.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία ενώ αυτή την ώρα το δικαστήριο συνεδριάζει για να αποφασίσει τι θα γίνει με το σπίτι στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου το οποίο έχει δημευθεί με την πρωτόδικη απόφαση.

Η εισαγγελέας πάντως ζήτησε το ακίνητο να παραμείνει σε καθεστώς δήμευσης όπως είχε αποφασίσει το δικαστήριο σε πρώτο βαθμό.

Σε πρώτο βαθμό το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε κρίνει ένοχο κατά πλειοψηφία τον πρώην υπουργό, χωρίς κανένα ελαφρυντικό και του επέβαλε ποινή οκταετούς κάθειρξης, χωρίς αναστολή.

Μάλιστα το δικαστήριο τότε είχε διατάξει τη δέσμευση του νεοκλασικού της Δ. Αεροπαγίτου, του ακινήτου δηλαδή που είχε αποτελέσει και την αφορμή για την έναρξη της έρευνας που τελικώς οδήγησε και στην καταδίκη του πρώην υπουργού για τη υπόθεση για τα εξοπλιστικά.

Ο πρώην υπουργός, μιλώντας σήμερα στο δικαστήριο τόνισε ότι δεν υπήρχε δόλος από την πλευρά του και κανείς από τους συμβούλους του δεν τον είχε ενημερώσει ότι ο νόμος δεν είχε αλλάξει και ότι ήταν υποχρεωμένος να δηλώσει το νεοκλασικό στο πόθεν έσχες του.

Ακόμη άφησε αιχμές ότι οι αρχές έδειξαν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον ώστε να ελεγχθούν τα δικά του οικονομικά και της οικογένειάς του, αφήνοντας ακόμη μια φορά να εννοηθεί ότι έχει στοχοποιηθεί και ότι υπάρχει εις βάρος του πολιτική σκευωρία.

Στην αγόρευσή της ωστόσο η εισαγγελέας Αικατερίνη Πιστόλη ήταν «καταπέλτης».

Ανέφερε ότι ο πρώην υπουργός απέκρυψε ηθελημένα και από δόλο την απόκτηση του ακινήτου, θεωρώντας ότι ουδείς θα ασχοληθεί μαζί του, γιατί ήταν η τελευταία χρονιά που είχε υποχρέωση υποβολής πόθεν έσχες.

«Άγνοια νόμου δεν συγχωρείται σε κανέναν και δη σε πολιτικούς. Δεν δήλωσε το ακίνητο για να αποκρύψει την προέλευση των χρημάτων που έπρεπε να δηλωθούν», είπε η εισαγγελέας.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook