Ο ισραηλινός υπουργός Τουρισμού Ούρι Λαντάου, προειδοποίησε σήμερα πως οι Παλαιστίνιοι θα «πληρώσουν ακριβά» την απόφασή τους να επαναλάβουν τα διαβήματα ένταξης σε υπηρεσίες του ΟΗΕ και σε διεθνείς συνθήκες, απειλώντας με κυρώσεις, ακόμη και με προσάρτηση κατεχόμενων εδαφών.

«Αν τώρα απειλούν να στραφούν στα όργανα του ΟΗΕ, θα πρέπει να ξέρουν ένα πράγμα: θα το πληρώσουν ακριβά», δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο.

Ο Λαντάου, γεράκι του κυβερνητικού συνασπισμού, δεν απέκλεισε την πιθανότητα το Ισραήλ να προσαρτήσει μέρος των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών.

«Ένα από τα πιθανά μέτρα θα ήταν για το Ισραήλ να εφαρμόσει την κυριαρχία του σε τομείς που θα αποτελέσουν σαφώς μέρος του κράτους του Ισραήλ στο πλαίσιο οιασδήποτε μελλοντικής πολιτικής λύσης», απείλησε ο Λαντάου, που είναι μέλος του υπερεθνικιστικού κόμματος Ισραήλ Μπεϊτένου.

Ο υπουργός εννοούσε τους τομείς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης όπου έχουν εγκατασταθεί εβραίοι έποικοι, με την ελπίδα το Ισραήλ να διατηρήσει τις περιοχές αυτές ύστερα από μια μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία.

Το Ισραήλ θα μπορούσε επίσης να λάβει οικονομικά μέτρα αντιποίνων παρεμβαίνοντας «για να μπλοκάρει την οικονομική του βοήθεια».

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε χθες ότι η παλαιστινιακή διοίκηση αποφάσισε να ζητήσει την ένταξή της σε 15 υπηρεσίες του ΟΗΕ και διεθνείς συνθήκες.

Η απόφαση διατυπώνεται λίγο μετά την νέα πρόσκληση υποβολής προσφορών που απηύθυνε η ισραηλινή κυβέρνηση για την κατασκευή 708 κατοικιών στον εβραϊκό οικισμό Γκίλο, στην κατεχόμενη και προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Μια συμφωνία η οποία επετεύχθη υπό την αιγίδα του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι επέτρεψε την επανάληψη τον Ιούλιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για εννέα μήνες, μια προθεσμία που εκπνέει στις 29 Απριλίου.

Βάσει της συμφωνίας αυτής, η παλαιστινιακή διοίκηση είχε αναστείλει έως το τέλος των διαπραγματεύσεων κάθε διάβημα ένταξης σε διεθνείς οργανισμούς και συνθήκες στις οποίες της δίδεται πρόσβαση, καθώς έλαβε το καθεστώς του κράτους παρατηρητή στον ΟΗΕ το Νοέμβριο του 2012.

Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ δεσμεύτηκε να απελευθερώσει σε τέσσερες φάσεις 104 Παλαιστίνιους που είχαν φυλακιστεί πριν από τις συμφωνίες του Οσλο του 1993, εκ των οποίων οι τρεις πρώτες ομάδες απελευθερώθηκαν.

Ωστόσο η τελευταία ομάδα δεν απελευθερώθηκε όπως είχε προγραμματιστεί το περασμένο Σάββατο.

Μετά την παλαιστινιακή ανακοίνωση χθες βράδυ, ο Κέρι ακύρωσε προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στη Ραμάλα για συνομιλίες με τον Αμπάς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook