Τελευταία ενημέρωση 17:50

Θεσμοθετείται πλέον το "πλοίο ασφαλείας" καθώς κατα πλειοψηφία ψηφίστηκαν απο την ολομέλεια της Βουλής τα άρθρα του νομοσχεδίου του Υπ.Ναυτιλίας για τα "τουριστικά πλοία".

Μεταξύ των άρθρων που ψηφίστηκαν ήταν και το άρθρο 25 για το "πλοίο ασφαλείας" που ζητούσαν διακαώς οι αγρότες της Κρήτης, αλλά και οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου.

Να σημειωθεί πως ο Υπ. Ναυτιλίας κ.Βαρβιτσιώτης, σήμερα 
επέφερε βελτιώσεις στο άρθρο 25 για τη λειτουργία του «πλοίου ασφάλειας» σύμφωνα με τις οποίες το πλοίο ασφάλειας θα μπορεί να ενεργοποιηθεί μετά από 72 ώρες συνεχιζόμενης διακοπής της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας (πχ μακράς απεργιακής κινητοποίησης, κατάρρευσης ακτοπλοϊκής εταιρείας ή άλλης έκτακτης ανάγκης).

Ακόμη, προβλέπεται να καλύπτεται το ένα τρίτο των προγραμματισμένων δρομολογίων και το νέο καθεστώς να έχει μέγιστη διάρκεια έναν μήνα. Αν δηλαδή, τα προγραμματισμένα δρομολόγια προς ένα νησί είναι επί παραδείγματι τρία, το πλοίο ασφάλειας θα δρομολογείται στο ένα από αυτά και για διάστημα μέχρι ενός μήνα.

«Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να καταλύσουμε το απεργιακό δικαίωμα των Ελλήνων Ναυτικών, ούτε όμως και να αφήσουμε να καταστρατηγείται το κοινωνικό δικαίωμα της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης των νησιών μας» διαμήνυσε ο υπουργός Ναυτιλίας.