Το νέο σύστημα μετατάξεων που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών φέρνει απολύσεις μέσω… ΑΣΕΠ, καθώς θα περάσουν από την κρησάρα της αξιολόγησης περί τους εκατό χιλιάδες υπαλλήλοι των ΔΕΚΟ και των ΝΠΙΔ που εισέρχονται σε διαδικασία εξυγίανσης ή ιδιωτικοποίησης. Μετά τους σκληρούς όρους που ετέθησαν από την τρόικα για «μαχαίρι» σε δαπάνες και αριθμό υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα, η κυβέρνηση σταμάτα την άνευ όρων και κριτηρίων «μεταφορά» του πλεονάζοντος προσωπικού των υπό εξυγίανση επιχειρήσεων, δίνοντας την ευκαιρία μετάταξης στο δημόσιο τομέα, μόνο στους υπαλλήλους που θα καταφέρουν να περάσουν από την κρίση της Ανεξάρτητης Αρχής.

«Πρέπει να σταματήσει αυτό το τυφλό σύστημα των μετατάξεων», δήλωσε χθες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υπουργός Εσωτερικών διευκρινίζοντας ότι προκειμένου «να μην πάμε στο τυφλό σύστημα των απολύσεων» θα πρέπει να οδηγηθούμε «σε ένα σύστημα αξιολόγησης που πράγματι θα επιβεβαιώνει αν όντως, όπως και στις προσλήψεις έτσι και στις μετατάξεις, κάποιος είναι άξιος να περάσει στο Δημόσιο».

Απόφαση 
Με δεδομένο πάντως ότι η τρόικα έχει θέσει ασφυκτικά όρια προσλήψεων στις οποίες προσμετρώνται και οι μετατάξεις από τις ΔΕΚΟ στο στενό δημόσιο τομέα, η κυβέρνηση εμφανίζεται πλέον αποφασισμένη να απαλλαγεί από το «βρόχο» των μη ικανών υπαλλήλων που διογκώνουν τον αριθμό των απασχολούμενων στη Δημόσια Διοίκηση. «Κάποιοι θα κοπούν αν δεν αξίζουν πράγματι να συνεχίσουν να δουλεύουν στο δημόσιο τομέα, άρα δεν πρέπει να συνεχίσουν να επιβαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

Θέτοντας μάλιστα ένα γενικό περίγραμμα των κριτηρίων που θα πρέπει να πληροί ο απασχολούμενος στο δημόσιο τομέα, ο κ. Ραγκούσης πρόσθεσε πως «σε περίπτωση που κάποιος δεν είναι άξιος διότι δεν είναι επιμελής, δεν είναι ευσυνείδητος, δεν είναι συναδελφικός σε σχέση τους ανθρώπους με τους οποίους εργάζεται, αυτός δεν μπορεί να πει κανείς ότι αυτόματα πρέπει να συνεχίσει να επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο».

Δεδομένα 
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εσωτερικών η κρίση των υπό μετάταξη υπαλλήλων θα γίνεται βάσει των δεδομένων του υπηρεσιακού φακέλου που περιγράφει την αποδοτικότητά τους, αλλά και βάσει του πειθαρχικού τους «μητρώου». Υπόψη αναμένεται να ληφθούν και οι απαιτήσεις της νέας θέσης στην οποία πρόκειται να μεταταγούν και κατά πόσο αυτές καλύπτονται από τα προσόντα του μετατασσόμενου.

Στη διαδικασία δεν αποκλείεται να ενταχθεί και η δοκιμασία της προφορικής συνέντευξης, που θα διενεργείται με συγκεκριμένα κριτήρια από το ΑΣΕΠ. Σε κάθε περίπτωση πάντως και προκειμένου να υπάρξουν εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας και αντικειμενικότητας στην επιλογή, η όλη διαδικασία επιλογής θα τεθεί υπό τη… σκέπη της Ανεξάρτητης Αρχής. Όπως τόνισε μάλιστα ο υπουργός Εσωτερικών «μόνο αυτή θα μπορούσε να παρέχει τα απαραίτητα εχέγγυα αντικειμενικότητας ότι αυτές οι διαδικασίες θα οδηγούν στο ποιοτικό αποτέλεσμα που πρέπει να οδηγούν».

Έτσι, λοιπόν, όταν σε κάποια υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ καταγραφεί πλεονάζον προσωπικό -όπως πρόσφατα έγινε στον ΟΣΕ- οι εργαζόμενοι πριν κατευθυνθούν στο στενό δημόσιο τομέα, θα πρέπει πρώτα να περάσουν τις «συμπληγάδες» του ΑΣΕΠ. Αν η αξιολόγηση κάποιου υπαλλήλου δεν του δώσει το ?εισιτήριο? για μετάταξη τότε αυτός θα παραμένει στο φορέα που ανήκει και ο οποίος θα αναλάβει να τον διατηρήσει στην υπηρεσία ή να του δείξει την πόρτα της εξόδου.

Στο υπουργείο Εσωτερικών πάντως εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη διαδικασία πέρα από το ότι θα οδηγήσει σε οριστικό «ξεκαθάρισμα» του δυναμικού που υπηρετεί στη Δημόσια Διοίκηση, παράλληλα θα αποτελέσει και κίνητρο για αύξηση της αποδοτικότητας των υπαλλήλων. «Ένα από τα μεγάλα προβλήματα του ελληνικού κράτους είναι ότι δεν υπάρχει ένα σύστημα αξιολόγησης εδώ και πολλά χρόνια, άρα κανείς δεν φροντίζει ή δεν έχει κάποιο κίνητρο να αποδίδει όλο και καλύτερα», είπε χθες ο κ. Ραγκούσης προσθέτοντας χαρακτηριστικά «άπαξ και αυτό το σύστημα εγκατασταθεί, τότε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλοι θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό».

Σύντομα 
Ο κ. Ραγκούσης τοποθέτησε στο προσεχές διάστημα την εφαρμογή της νέας διαδικασίας μετατάξεων επισημαίνοντας ότι ήδη έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση με την αντικειμενική επιλογή ενός «στρώματος διευθυντικών στελεχών στο Δημόσιο το οποίο, σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ, θα πάρει το βάρος να βγάζει την όποια απόφαση σχετικά με το αν είναι πράγματι κάποιος άξιος να συνεχίσει την πορεία του στο ελληνικό δημόσιο ή όχι».

«Ο άλλος τρόπος»
Τις πληροφορίες ότι η τρόικα ζητά απολύσεις στο Δημόσιο διέψευσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι «δεν συζητάμε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, η μονιμότητα των οποίων, άλλωστε, κατοχυρώνεται από τις διατάξεις του Συντάγματος». «Υπάρχει και άλλος τρόπος, πλην των απολύσεων, για πιο ευέλικτο και παραγωγικό κράτος», σημείωσε. Αναφερόμενος στην μέσω ΑΣΕΠ αξιολόγηση των μετατασσόμενων, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι η ίδια διαδικασία θα ισχύσει και για όσους υπαλλήλους είναι σήμερα σε υπηρεσίες που πιθανόν να καταργηθούν: «Δεν είναι απόλυση και το ΑΣΕΠ έχει συγκεκριμένα κριτήρια, ορθολογικά και δίκαια», υπογράμμισε.

Πλεονάζον προσωπικό
Οταν σε κάποια υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ καταγραφεί πλεονάζον προσωπικό – όπως π.χ. στον ΟΣΕ- οι εργαζόμενοι πριν κατευθυνθούν στο στενό δημόσιο τομέα, θα πρέπει πρώτα να περάσουν τις «συμπληγάδες» του ΑΣΕΠ.

Δύο οφέλη
Στο υπουργείο Εσωτερικών πάντως εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη διαδικασία θα οδηγήσει σε οριστικό «ξεκαθάρισμα» του δυναμικού που υπηρετεί στη Δημόσια Διοίκηση και θα αποτελέσει κίνητρο για αύξηση της αποδοτικότητας των υπαλλήλων.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook