Παρέλαβε μια δραματική οικονομική κατάσταση και κατάφερε μέσα σε τέσσερα χρόνια να «νοικοκυρέψει» τα οικονομικά ενός Δήμου που αποτελεί – ουσιαστικά – την τουριστική «ναυαρχίδα» του Νομού Χανίων.
Ο λόγος για τον Δήμο Πλατανιά για τον οποίο η παραπάνω διαπίστωση δεν προέρχεται από την ίδια την δημοτική αρχή, αλλά από την ορκωτή λογίστρια, η οποία έλεγξε τα οικονομικά του Δήμου.
Όπως είπε η κα Μαρίνα Χρυσανθοπούλου, στην διάρκεια ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πλατανιά, ο «Καλλικρατικός» Δήμος Πλατανιά, παρά του ότι παρέλαβε χρέη εκατομμυρίων ευρώ από τους «Καποδιστριακούς» δήμους, κατάφερε να νοικοκυρέψει τα οικονομικά και να φτάσει σε ένα σημείο στο οποίο οι υποχρεώσεις που έχει και φτάνουν στις 800.000 ευρώ, να θεωρούνται απολύτως διαχειρήσιμες.

«Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να πω ότι πέτυχε λόγω της αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών και λόγω του ό,τι απευθύνθηκε σε όλους τους δημότες και μάζεψε τα τέλη του, από τις παραλίες, τα καταστήματα κ.λπ., συγκεντρώνοντας χρήματα που του ανήκαν παρόλο που την ίδια στιγμή η κεντρική εξουσία περιέκοψε σημαντικά τις τακτικές επιχορηγήσεις. Επίσης, αξιοποίησε τις δυνατότητες δύο νόμων: Ο ένας του έδωσε τη δυνατότητα να ρυθμίσει και να μεταθέσει μετά από 8 χρόνια τη λήξη δανείων που είχε πάρει (2 – 3 εκατ.) και παράλληλα κατάφερε για 3 χρόνια να μην πληρώνει τους τόκους. Επιπλέον, κατάφερε να ρυθμίσει ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 2.200.000 ευρώ, λαμβάνοντας χρήματα από τα χρωστούμενα του κράτους προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση νωρίτερα από το 2016 όπως προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Για να γίνουν βέβαια όλα αυτά ο Δήμος “νοικοκύρεψε” τις δαπάνες του, καταφέρνοντας τόσο το 2011 όσο και το 2012 να έχει λειτουργικό πλεόνασμα, 1 εκατ. και 1,3 εκατ. αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι τα κανονικά έσοδά του -πέρα από τα δάνεια και τα παλιά χρωστούμενα- ήταν περισσότερα από τα έξοδα που έκανε και μπόρεσε να μην δημιουργήσει κι άλλες υποχρεώσεις» είπε η Ορκωτή Λογίστρια. 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης αναφερόμενος στην παρουσίαση των οικονομικών καταστάσεων και των ισολογισμών του «Καλλικρατικού» Δήμου Πλατανιά για τα έτη 2011 και 2012 είπε: 
«Είναι σαφές ότι ενώ παραλάβαμε υποχρεώσεις ύψους πάνω από 3.000.000 ευρώ συν τα 2.000.000 ευρώ σε δάνεια καταφέραμε και έχουμε αποπληρώσει το σύνολο σχεδόν των υποχρεώσεων μας ειδικά στο τέλος του 2013. Είναι κάτι το οποίο αποτυπώθηκε και στους ελέγχους από τους ορκωτούς λογιστές. Καταφέραμε και εισπράξαμε απαιτήσεις που είχε ο Δήμος σε ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό το οποίο μέχρι τότε ήταν ανείσπραχτο.

Βέβαια έγινε ένα πολύ σημαντικό νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου παρ\’ ότι είχαμε μειώσεις της κρατικής χρηματοδότησης η οποία ξεπέρασε το 60%. Είναι σημειωτέον όμως ότι όλα αυτά επετεύχθησαν χωρίς να υπάρξει αύξηση των φόρων από το Δήμο και μάλιστα χωρίς να δανειστούμε ούτε ένα ευρώ και συγχρόνως είναι συμπληρωματικά με έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία ήταν αυτοχρηματοδοτούμενα στο Δήμο Πλατανιά.
Έργα υποδομών Κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης, και έργα τα οποία είχανε να κάνουν με την ανάπτυξη του τόπου. 
Θεωρώ ότι η Δημοτική Αρχή με την παρουσίαση των ισολογισμών μετά τους ελέγχους από τους ορκωτούς λογιστές, δείχνει πόσο μεθοδικά, πόσο οργανωμένα λειτούργησε περικόπτοντας τις όποιες δυνατόν δαπάνες υπήρχαν και από την άλλη πλευρα, πάντα με γνώμονα το συμφέρον του δημότη χωρίς καμία αύξηση σε φόρους ή σε τέλη. Αντιθέτως είχαμε ισχυρές μειώσεις του 30 και 35% σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook