Με φλόγες που φτάνουν σε ύψος 70 μέτρων προς τον ουρανό και 295 τετραγωνικά χιλιόμετρα εγκαταστάσεων, που φιλοξενούν τους μεγαλύτερους σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου και το μεγαλύτερο λιμάνι εξαγωγών LNG στον κόσμο, το Ras Laffan είναι η αιτία για την οποία το Κατάρ είναι το πλουσιότερο κράτος στον κόσμο, με κατά κεφαλήν εισόδημα 101.000 δολαρίων.

Όμως, τώρα, τα πλούτη του Κατάρ απειλούνται από τον ανταγωνισμό, σύμφωνα με σχετική ανάλυση του Bloomberg, καθώς άλλες χώρες αμφισβητούν την κυριαρχία του στο LNG.

Η Αυστραλία χτίζει εργοστάσια υγροποίησης που θα υπερτριπλασιάσουν την ετήσια παραγωγική δυναμικότητά της στους 85 εκατ. τόνους έως το 2018, με αποτέλεσμα να ετοιμάζεται να ξεπεράσει το Κατάρ.

Την ίδια στιγμή, αμερικανικές εταιρείες όπως οι Cheniere Energy, ConocoPhillips, Dominion Resources και Sempra Energy, εκμεταλλεύονται την νέα παραγωγή του υδραυλικού fracturing, έχοντας καταθέσει αίτηση για να εγκριθούν 37 εξαγωγικά projects τους στο LNG.

Οι Αμερικανοί παραγωγοί έχουν υπογράψει συμβόλαια για να προμηθεύσουν τους Ασιάτες αγοραστές του LNG, μεταξύ των οποίων οι GAIL India Ltd., Korea Gas Corp. και Tokyo Electric Power Co., σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που χρεώνει το Κατάρ.

Ο Καναδάς, η Μοζαμβίκη, η Ρωσία και η Τανζανία σχεδιάζουν νέες μονάδες όπου θα παράγουν LNG προς εξαγωγή.

“Η παγκόσμια αγορά του LNG θα χαλαρώσει και αυτό θα έχει μεγάλες επιπτώσεις για τους Καταριανούς”, λέει ο Trevor Sikorski, αναλυτής της Energy Aspects Ltd. “Οι πιέσεις θα ενταθούν στο υπόλοιπο της δεκαετίας. Πρώτα θα έρθουν από τους Αυστραλούς και μετά από τις ΗΠΑ”.

Οι spot τιμές του LNG στη ΝΑ Ασία, όπου το Κατάρ έστειλε το 63% του LNG της το 2012, θα μπορούσαν να πέσουν έως και στα 12 δολάρια ανά εκατ. βρετανικών θερμικών μονάδων έως το 2016, εξαιτίας της νέας προσφοράς στην αγορά, λέει ο Sikorski. Το Φεβρουάριο, άγγιξαν τα επίπεδα ρεκόρ των 19,70 δολαρίων.

Και μάλιστα, το Κατάρ αντιμετωπίζει τη μείωση του μεριδίου αγοράς του και την πιθανότητα πτώσης των τιμών, την ώρα που ξοδεύει 200 δισ. δολάρια σε υποδομές, προκειμένου να φιλοξενήσει το Μουντιάλ του 2022.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ανάπτυξη της οικονομίας του εκτιμάται ότι θα επιβραδύνει στο 6,3% κατά μέσο όρο τα επόμενα πέντε χρόνια, έπειτα από τους ρυθμούς ανάπτυξης του 11% που σημείωνε τα τελευταία πέντε χρόνια.

Πώς απαντά το Κατάρ; Όπως συνηθίζει να κάνει σε αυτές τις περιπτώσεις, ο Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, ο ηγέτης του εμιράτου, αγοράζει τον ανταγωνισμό. Η Qatar Petroleum International Ltd., που είναι η επενδυτική μονάδα της κρατικής ενεργειακής εταιρείας, έχει αγοράσει μερίδια σε κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου στη Βραζιλία, τον Καναδά και το Κογκό, από τον Απρίλιο του 2013.

Η QPI κατέχει το 70% της αμερικανικής Golden Pass Products LLC, που αποτελεί joint venture με την Exxon Mobil Corp. και διαχειρίζεται το τέρμιναλ εισαγωγών LNG στο Sabine Pass, του Τέξας.
Επιπλέον, η Qatar Holding, που είναι ο βραχίονας ξένων επενδύσεων του κρατικού fund του Κατάρ, έχει αγοράσει ποσοστά στην Royal Dutch Shell και τη γαλλική Total, οι οποίες έχουν μονάδες LNG σε όλο τον κόσμο.

“Κεφαλαιοποιούμε τις εμπειρίες και τις επιτυχίες μας, ως του μεγαλύτερου παραγωγού και εξαγωγέα LNG. Είναι φυσικό να επεκτείνουμε τις business μας στο LNG, για να καλύψουμε και άλλα μέρη του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ”, λέει στο Bloomberg ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, Mohammed bin Saleh Al Sada.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook