Την επίσπευση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την χωρίς καθυστέρηση εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και τη γραπτή συναίνεση των πολιτικών κομμάτων (κυρίως της ΝΔ) στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας ζήτησαν λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Eurogroup o Eπίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. 

Ειδικά για το θέμα της συναίνεσης ανέφεραν πως είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ομαλή συνέχιση της χρηματοδότησης. 

Όσον αφορά το ζήτημα του χρέους, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν, για πρώτη φορά δημοσίως, πως εξετάζεται μιας μορφής «αναδιάταξη» (re-profiling). 

Η αναδιάταξη είναι ο αγαπημένος όρος των Βρυξελλών όταν αναφερόνται στην εθελοντική ανταλλαγή παλαιότερων ομολόγων με νέα μεγαλύτερης διάρκειας (και ενδεχόμενως μεγαλύτερου ή μικρότερου επιτοκίου), μία σχετικά σύγχρονη μορφή «ήπιας» αναδιάρθρωσης χρέους.

Παράλληλα, παρατήρησαν πως εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός οργανισμού με αποστολή την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στον οργανισμό αυτό θα έχει συμμετοχή η Κομισιόν.

Πηγές από την ελληνική πλευρά ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και η αξιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών του δημοσίου, μία εκ των οποίων θα ιδιωτικοποιηθεί μέσα στο 2011.

Τι ζητά η ΕΕ

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Επίτροπος Ρεν, στο Συμβούλιο έγινε μια «πολύ χρήσιμη συζήτηση» σχετικά με την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. 

Ο Επίτροπος Οικονομίας, αφού επισήμανε ότι η Ελλάδα πέτυχε το 2010 μία άνευ προηγουμένου μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος, τόνισε ότι αναμένεται η έκθεση αξιολόγησης της Τρόικα για την εφαρμογή του Μνημονίου στην Ελλάδα και επεσήμανε ότι στην έως τώρα αξιολόγηση έχουν εντοπιστεί κενά, τόσο σε ό,τι αφορά την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, όσο και στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. 

Από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ικανοποιημένος για τις ξεκάθαρες δεσμεύσεις που έδωσε η Ελλάδα σχετικά με την εφαρμογή νέων έκτακτων μέτρων, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2011. «Αν η Ελλάδα καταφέρει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2011, αν επιταχυνθεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αν υπάρξει πολιτική συναίνεση, τα πράγματα μπορεί να μην είναι εύκολα, αλλά είναι εφικτά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup.

Εξάλλου, και οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπογράμμισαν την ανάγκη να επιτευχθεί πολιτική συναίνεση σε σχέση με την εφαρμογή του Μνημονίου στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ομαλή συνέχιση της χρηματοδότησης. 

«Είναι εθνικό και όχι κομματικό θέμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζ.Κ. Γιουνκέρ και συνέχισε λέγοντας ότι οι αγορές, οι κυβερνήσεις των χωρών του ευρώ, τα εθνικά κοινοβούλια και η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη αναμένουν από την Ελλάδα να λειτουργεί ως μία ομάδα με υπεύθυνο τρόπο, όπως συνέβη στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης, ο Ζ.Κ. Γιουνκέρ τόνισε ότι μία ευρεία αναδιάρθρωση δεν αποτελεί λύση, δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιας μορφής «αναμόρφωση» (reprofiling) του χρέους. Σημείωσε, ωστόσο, ότι προηγουμένως η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τα μέτρα που χρειάζονται για την δημοσιονομική προσαρμογή και μετά θα ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση, κατά πάσα πιθανότητα στο Eurogroup του Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός οργανισμού με αποστολή την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, ο Ζ.Κ. Γιουνκέρ είπε ότι είναι μία εναλλακτική λύση η οποία εξετάζεται και την οποία όπως είπε δεν υποστηρίζουν όλοι. 

Τέλος, σε ό,τι αφορά την υπόθεση Στρος Καν, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε συγκλονισμένος από τις δραματικές εικόνες της σύλληψής του στις ΗΠΑ και αρκέστηκε στη δήλωση ότι υπήρξε φίλος του και ότι το γεγονός τον θλίβει βαθύτατα. 

Μία εισηγμένη θα ιδιωτικοποιηθεί μέσα στο 2011

Από ελληνικής πλευράς, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών βεβαίωσαν ότι οι διαβουλεύσεις με τους εταίρους της ζώνης του ευρώ θα συνεχιστούν αδιάκοπα ως τον Ιούνιο, οπότε θα συνέλθει εκ νέου το Ecofin και θα υιοθετηθούν οι αποφάσεις για την Ελλάδα. 

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις εξελισσόμενες διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους της Τρόικα που βρίσκονται στην Αθήνα, οι ίδιες πηγές προέβλεψαν ότι δεν αναμένεται να περατωθούν την Τετάρτη, όπως ήταν αναμενόμενο και δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα.

Ως προς τα σημεία τριβής οι παράγοντες του υπουργείου ανέφεραν ότι αφορούν τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ώστε η Ελλάδα να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2011. Ως γνωστόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι αν δεν ληφθούν νέα μέτρα το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα κλείσει το 2011 στο 9,5%.

Το δεύτερο σημείο τριβής αφορά τη μορφή και το περιεχόμενο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος το οποίο θα πρέπει να εξειδικευθεί και να συγκεκριμενοποιηθεί. 

Το τρίτο σημείο τριβής αφορά την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η λύση που εξετάζεται είναι, όπως αναφέρθηκε, η δημιουργία μιας εταιρείας ή ενός οργανισμού που έχοντας στο ενεργητικό του την ακίνητη περιουσία του δημοσίου θα προχωρήσει στην εκμετάλλευσή της. 

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και η αξιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών του δημοσίου, μία εκ των οποίων θα ιδιωτικοποιηθεί μέσα στο 2011.

in.gr