Ταλαιπωρία περιμένει περίιπου 1 εκατ. φορολογούμενους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2013 δεν εισέπραξαν από τοςυ εργοδότες τους τις δεδουλευμένες αποδοχές για διάστημα από έναν μήνα έως και δώδεκα μήνες.

Παρά το τεράστιο αυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, θα κληθούν, μετά το τέλος των δηλώσεων, από την εφορία να αποδείξουν ότι δεν εισέπραξαν το σύνολο των αποδοχών για το 2013.

Και αυτό διότι το υπουργείο Οικονομικών δεν ενημέρωσε εγκαίρως τις επιχειρήσεις (που πλέον είναι υπόχρεες για την αποστολή των στοιχείων) για το πώς θα δηλωθούν οι περιπτώσεις αυτές και ότι θα πρέπει να εξαιρεθούν οι ανείσπρακτες αμοιβές. Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο άλλαξε τη διάταξη για τις ανείσπρακτες δεδουλευμένες αμοιβές, στις 30 Μαρτίου, αφού οι επιχειρήσεις είχαν αποστείλει ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τα αρχεία με τις βεβαιώσεις αποδοχών των εργαζομένων τους (αποστάλησαν οι βεβαιώσεις στις 28 Μαρτίου).

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη που συμπεριελήφθη στο σχέδιο νόμου, οι ανείσπρακτες αποδοχές του 2013 δεν θα φορολογηθούν και κατά συνέπεια δεν θα πρέπει να δηλωθούν. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις δεν το γνώριζαν αυτό, με αποτέλεσμα να αποστείλουν στοιχεία για το σύνολο των εισοδημάτων, ακόμα και αυτών που δεν καταβλήθηκαν. Τα στοιχεία αυτά έχουν προσυμπληρωθεί στους σχετικούς κωδικούς της φορολογικής δήλωσης.

Το γεγονός όμως, αυτό δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στους φορολογούμενους, αφού κινδυνεύουν να φορολογηθούν για αμοιβές τις οποίες δεν εισέπραξαν το 2013.

Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν το θέμα που έχει προκύψει για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους και η λύση που προτείνουν αρμόδιοι παράγοντες είναι οι εργαζόμενοι να ζητήσουν από τον εργοδότη τους να υποβάλει ηλεκτρονικά νέο αρχείο με τα πραγματικά στοιχεία και τα ποσά που εν τέλει καταβλήθηκαν.

Στην περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, δηλαδή ο εργοδότης δεν υποβάλει διορθωμένη βεβαίωση αποδοχών, τότε οι φορολογούμενοι με ανείσπρακτες αμοιβές έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση με επιφύλαξη, αφού το σύστημα δεν επιτρέπει συμπλήρωση, τροποποίηση ή διαγραφή των προσυμπληρωμένων κωδικών για τα εισοδήματα. Στην περίπτωση αυτή, θα κληθούν για έλεγχο από την εφορία και να προσκομίσουν τα στοιχεία για τις αμοιβές που εισέπραξαν κατά τη διάρκεια του 2013.

newmoney.gr