Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το μήνα Απρίλιο, θα λάβει χώρα η « 10η Εβδομάδα Πρόληψης Αλκοόλ» (ΕΠΑ), η οποία θα πραγματοποιηθεί από 5 έως 10 Απριλίου 2014 και είναι αφιερωμένη στους εφήβους . 

Η δράση αυτή είναι μία πρωτοβουλία που διοργανώνεται από το Αλκοολογικό Ιατρείο του ΠαΓΝΗ, σε συνεργασία με το Σύλλογο Επιστροφή. 

Η 10η ΕΠΑ διοργανώνεται φέτος υπό την αιγίδα της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, με την υποστήριξη της Europe Direct. 

Η Εβδομάδα Πρόληψης Αλκοόλ είναι μία δράση που ξεκίνησε το 2005, ως μία παρέμβαση πρωτογενούς πρόληψης της κατανάλωσης αλκοόλ. 

Με το πέρασμα των χρόνων εξελίχθηκε, μεγάλωσε και αγαπήθηκε, έτσι ώστε να καταλήξει να αποτελεί πλέον θεσμό για το Ηράκλειο, ως μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις πρόληψης που λαμβάνουν χώρα κάθε άνοιξη, προσελκύοντας όλο και περισσότερους συμμετέχοντες, εθελοντές, συλλόγους και φορείς, μεγιστοποιώντας έτσι την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που έχουν σχέση με το αλκοόλ στο σύνολο της κοινωνίας μας.. 

Σε μια εποχή που νέοι στον τόπο μας πεθαίνουν μετά από κατανάλωση αλκοόλ, η διαφήμιση δεν σέβεται αλλά προσπαθεί να προσελκύσει τους νέους, η πρόσβαση στο αλκοόλ είναι ελεύθερη σε όλα τα καταστήματα πώλησης τροφίμων και ο νόμος απαγόρευσης σερβιρίσματος οινοπνεύματος σε νέους κάτω των 18 ετών δεν εφαρμόζεται, η σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών μας για την επικινδυνότητα της χρήσης στην εφηβεία, αποτελεί απαραίτητη ασπίδα προστασίας. Για τον λόγο αυτό η 10η ΕΠΑ αφιερώνεται στους εφήβους με κεντρικό μήνυμα: 

 «Ο εαυτός σου και η Επιλογή σου τα Κλειδιά για τη Ζωή σου»

Φέτος στα πλαίσια της 10ης Επετειακής διοργάνωσης στόχος μας είναι το μήνυμα μας να ξεπεράσει τα όρια του Ηρακλείου και να επεκταθεί σε όλη τη Κρήτη, ξεκινώντας από το Ρέθυμνο. 

Η επιλογή του Ρεθύμνου δεν είναι τυχαία, μιας και αποτελεί το Νομό με τα μεγαλύτερα ποσοστά υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ από εφήβους.

Πρόγραμμα Κεντρικής Εκδήλωσης
Σάββατο 5 Απριλίου 2014 – Πλ. Ελευθερίας 

10:30 – 10:45 : Καλωσόρισμα & Χαιρετισμοί από τον Διοικητή της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης κ. Αντώνη Γρηγοράκη , τον Διοικητή του ΠΑΓΝΗ-Β.Γ.Ν.Η. κ. Νίκο Χαριτάκη και την πρόεδρο του Συλλόγου Επιστροφή κα. Μαίρη Κουλεντάκη 

10:55 – 11:05 : Παρουσίαση χορευτικού από τη Σχολή χορού Μαριλού Μπενάρδη 

11:35– 12:05 : Παρουσίαση μουσικού προγράμματος από την κα. Τζούλι Ναούμ 

12:35 – 13:20 : Παρουσίαση μουσικού προγράμματος από τον κ. Γιώργο Μανωλάκη 

13:50 – 14:35 : Παρουσίαση μουσικού προγράμματος από το Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου

15:05 – 15:40 : Μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τους: Όμιλο Βρακοφόρων της Νέας Γενιάς Ηρακλείου Κρήτης κ. Στέλιου Παπαδάκη και τους μουσικούς κ. Νικήτα Μαυρομανωλάκη (λύρα), κ. Μιχάλη Παπαδάκη (λαούτο) και κ. Στέλιο Νικολιδάκη (κιθάρα)

- Διανομή Ενημερωτικού Υλικού: Κλαμπ Οικογενειών με Προβλήματα από το Αλκοόλ (ΚΟΠΑ) Κρήτης , ΚΕΘΕΑ Αριάδνη, Ανοιχτή Δομή Υποστήριξης, -Σύλλογος Πρόληψης και Βοήθειας για το αλκοόλ ‘Προμηθέας’, 

- Δραστηριότητες: Σώμα Προσκόπων Ηρακλείου 

- Δωρεάν Ζωγραφική Προσώπου σε Παιδιά (face painting): Kid’s for fan 

- Δωρεάν Διανομή Ροφημάτων: Αναψυκτικά Ζαριανάκη, Τσάι ‘Καρτεράκι’ 

- Στην Κεντρική Εκδήλωση θα Παρευρίσκονται: Εθελοντές Σαμαρείτες

ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014 - ΗΡΑΚΛΕΙΟ 
18:00-20:00 Θεατρικό Αναλόγιο & Θεατρικό Δρώμενο από Θ.Ο.Κ.Ν.Η & εθελοντές Κ.Ο.Π.Α 
Κλασσική Κιθάρα: Γ Μαστοράκης 
Αμφιθέατρο 3ου ΓΕΛ, Δημοκρατίας 12
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 

ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014 - ΗΡΑΚΛΕΙΟ 
19:00-21:00 Προβολή Ταινίας «Το πλεονέκτημα του να είσαι στο περιθώριο», S. Chbosky 
Συνεργασία με ΝΕΚΛΗ, στον Κοινωνικό Χώρο του Iδρύματος Καλοκαιρινού. 
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ. Ευπρόσδεκτα τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο 

ΤΡΙΤΗ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014 - ΡΕΘΥΜΝΟ 
12:00-14:00 Ανοικτή Εκδήλωση μπροστά από το Δημαρχείο Ρεθύμνης. Μουσικά Δρώμενα & Διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων 
18:00-21:00 Αίθουσα ξενοδοχείου Ξενία Ρέθυμνο 
Στρογγυλή Τράπεζα:«Έφηβοι και Αλκοόλ: Εσύ επιλέγεις» ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΝ: Α. Τριχοπούλου, Υποδιοικήτρια 7η ΥΠΕ, Α. Ταξάκης, Δ/ντής Δ/θμιας Εκπ/σης Ρεθύμνης, Μ Κουλεντάκη, Γαστρεντερολόγος, Πρόεδρος Επιστροφής 
ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ

ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 - ΗΡΑΚΛΕΙΟ 
18:00-21:00 Αίθουσα Καστελλάκη, Εμπορικό Επιμελητήριο Ηρακλείου, Στρογγυλή Τράπεζα: «Έφηβοι και Αλκοόλ: Εσύ επιλέγεις» ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΝ: Α. Γρηγοράκης, Διοικητής 7η ΥΠΕ, Α. Κλινάκης, Δ/ντής Περ/κής Εκπ/σης Κρήτης, Γ. Μουζάς, Αν. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Παν. Κρήτης 
ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ 

ΠΕΜΠΤΗ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014 
10:30-14:00 Αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων, Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Πλατεία Κουντουριώτη 
Παρουσίαση Project με θέμα το αλκοόλ από 3ο ΓΕΛ, 6ο ΓΕΛ & 7ο ΓΕΛ
Συζήτηση με Διεπιστημονική Ομάδα Αλκοολογίας 
Διεξαγωγή Συμπερασμάτων