Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν δήλωσε σήμερα ότι προτίθεται να συζητήσει με τις Βρυξέλλες το χρονοδιάγραμμα της μείωσης του γαλλικού δημοσιονομικού ελλείμματος, σημειώνοντας ότι είναι «προς το κοινό συμφέρον της Ευρώπης να βρεθεί ένας ικανοποιητικός ρυθμός».
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter ότι θα συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για «την εξεύρεση μίας πορείας υπέρ του κοινού συμφέροντος» εξηγώντας ότι «δεν πρόκειται για τη διατύπωση παράκλησης μίας χώρας προς τις άλλες», αλλά «η Ευρώπη θα είναι σε καλύτερη κατάσταση, αν η Γαλλία θα είναι σε καλύτερη κατάσταση».
Ο στόχος της μείωσης των ελλειμμάτων δεν εγκαταλείπεται, είπε. «Οι στόχοι είναι στόχοι και θα τους τηρήσουμε», πρόσθεσε χωρίς να αναφερθεί σε χρονοδιάγραμμα.
Το Παρίσι εξασφάλισε τον περασμένο χρόνο παράταση δύο ετών, μέχρι το 2015, για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Γαλλίας κάτω από το όριο του 3%. Όμως, ο στόχος αυτός είναι όλο και λιγότερο εφικτός, μετά την δημοσιοποίηση τη Δευτέρα ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2013 έφθασε στο 4,3% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις της κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανόν να ζητήσει νέα προθεσμία για την επαναφορά του ελλείμματος εντός των ευρωπαϊκών ορίων. Την Δευτέρα ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς θα πρέπει «να πείσει την Ευρώπη» ότι «η συμβολή της Γαλλίας στην ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη, πρέπει να ληφθεί υπ\’ όψιν ως προς την τήρηση των δεσμεύσεών μας».
Οι Βρυξέλλες έχουν θέσει τη Γαλλία υπό ενισχυμένη επιτήρηση εξαιτίας της μειωμένης ανταγωνιστικότητας και του δημοσιονομικού ελλείμματος, «που αποτελούν κίνδυνο για το σύνολο της ευρωζώνης».
newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook