Μια πολύ ενδιαφέρουσα εσπερίδα σχετικά με τα κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν στις επιδράσεις ευρέως διαδεδομένων περιβαλλοντικών ρύπων στην υγεία των παιδιών, συζητήθηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, το απόγευμα στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Φαιστού, στις Μοίρες με θέμα: «Περιβαλλοντικοί ρύποι και υγεία του παιδιού». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Κλινική Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής, του Πανεπιστημίου Κρήτης (Π.Κ.), σε συνεργασία με τον Δήμο Φαιστού, στα πλαίσια των «Δράσεων Αγωγής Υγείας» του Προγράμματος «ΡΕΑ PLUS». 
Το Πρόγραμμα «ΡΕΑ PLUS» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007-2013 ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα πρωτογενούς πρόληψης περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου για την αναπαραγωγική υγεία και την υγεία του παιδιού. Στα πλαίσια του Προγράμματος αυτού υλοποιούνται δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού του νομού Ηρακλείου, καθώς και μετρήσεις δεικτών καρκινογένεσης και γενοτοξικών περιβαλλοντικών και διατροφικών παραγόντων, σε παιδιά προσχολικής ηλικίας της Κρήτης.
Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε ο κ. Αντώνης Κούτης, Διδάκτωρ Κοινωνικής Ιατρικής του Π.Κ. ενώ ομιλίες έγιναν επίσης από την κ. Λήδα Χατζή, Επίκουρη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας-Διατροφής του Π.Κ. και υπεύθυνη του Προγράμματος «ΡΕΑ PLUS», ο κ. Ροδιτάκης Μανόλης, Γεωπόνος – Εντομολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Μπαθ, η κ. Μαρίνα Βαφειάδη, Βιολόγος – ερευνήτρια, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Βαρκελώνης, η κ. Γιούλη Χαλκιαδάκη, Βιολόγος – ερευνήτρια, Διδάκτωρ του Π.Κ. και η κ. Κατερίνα Σαβουλίδη, Εκπαιδευτικός, MPH Δημόσιας Υγείας & Επιδημιολογίας του Π.Κ. 
Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν την επίδραση που έχουν τα φυτοφάρμακα στην υγεία των παιδιών, αναφέρθηκαν οι χημικές ουσίες στις οποίες είμαστε εκτεθειμένοι καθημερινά και επηρεάζουν την ορμονική ισορροπία του αναπτυσσόμενου παιδικού οργανισμού και εμπεριέχονται στην τροφή, στο νερό ή και στον αέρα που οδηγούν σε προβλήματα αναπαραγωγικά, καρδιολογικά, καρκινογένεσης ή παχυσαρκίας, καθώς και τι ενέργειες μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε την υγεία των παιδιών και τη δική μας.
Στον χαιρετισμό της η Δήμαρχος Φαιστού κ. Μαρία Πετρακογιώργη-Ανυφαντάκη αναφέρθηκε στην σημασία της ενημέρωσης, ειδικά σε τέτοια σημαντικά ζητήματα, καθώς η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι να συνεχίζει την προσπάθεια να δίνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην εκπαίδευση των πολιτών, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους εκείνους που συμμετείχαν σε μια τόσο ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση, που σκοπό έχει να αφυπνίσει τους γονείς αλλά και να προστατέψει την υγεία των μικρών παιδιών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook