Περίπου 5.000 μηνύσεις έχουν υποβληθεί σε όλη την Ολλανδία εναντίον του ακροδεξιού λαϊκιστή πολιτικού, Γκέερτ Βίλντερς, ο οποίος τον Μάρτιο είχε δηλώσει ότι θα φροντίσει να υπάρξουν «λιγότεροι Μαροκινοί» στη χώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελία.

«Τις τελευταίες εβδομάδες χιλιάδες μηνύσεις κατατέθηκαν σε όλη τη χώρα εναντίον του Γκέερτ Βίλντερς», ανέφερε η εισαγγελία της Χάγης σε ανακοίνωση. «Έως και την Τετάρτη 2 Απριλίου έχουν υποβληθεί περίπου 5.000 μηνύσεις».

Στις 19 Μαρτίου μετά τις δημοτικές εκλογές στην Ολλανδία, ο Βίλντερς επικεφαλής του Κόμματος για την Ελευθερία (PVV) απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του τους είχε ρωτήσει αν θέλουν «περισσότερους ή λιγότερους μαροκινούς στην πόλη σας και την Ολλανδία».

«Λιγότερους! Λιγότερους! Λιγότερους!», φώναξαν οι οπαδοί του και ο Βίλντερς απάντησε: «θα το φροντίσουμε».
«Όσοι έχουν υποβάλει μήνυση θα ενημερωθούν αργότερα για το αν αυτές έχουν γίνει δεκτές», πρόσθεσε η εισαγγελία, ενώ υπογράμμισε ότι αυτό ενδέχεται να διαρκέσει «περισσότερο καιρό απ’ ό,τι συνήθως εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των μηνύσεων».

Το PVV είχε υποψηφίους για τις δημοτικές εκλογές σε δύο ολλανδικές πόλεις και ήρθε πρώτο στην Αλμέρε και δεύτερο στη Χάγη.

Λίγες ημέρες αφού έκανε τις δηλώσεις αυτές, ο ολλανδός πολιτικός είχε διαβεβαιώσει ότι «ποτέ δεν είπα ότι όλοι οι Μαροκινοί πρέπει να φύγουν από τη χώρα», αλλά «μόνο οι εγκληματίες και όσοι επιθυμούν να φύγουν». Εξάλλου αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη για τις δηλώσεις του καθώς πιστεύει ότι «δεν είπα τίποτε κακό».

Ο Βίλντερς αθωώθηκε το 2011 από την κατηγορία της υποκίνησης σε μίσος. Οι δικαστές είχαν εκτιμήσει ότι ο βουλευτής δεν μπορεί να καταδικαστεί καθώς οι επικρίσεις του απευθύνονταν εναντίον του ισλάμ, μιας θρησκείας και όχι εναντίον μιας εθνοτικής ομάδας.

newsit.gr