Κατά 26,4 % αυξάνεται το \”τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας\” για τους οικιακούς καταναλωτές από 1ης Απριλίου, σύμφωνα με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Η αύξηση αυτή, σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε ετήσια επιβάρυνση περίπου 22 ευρώ για κάθε νοικοκυριό.
Οι αυξήσεις ανά κατηγορία καταναλωτών κλιμακώνονται μέχρι 55% ενώ μεσοσταθμικά κυμαίνονται στο 30% και θα ήταν πολύ μεγαλύτερες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ, αν δεν είχαν ψηφιστεί εν τω μεταξύ τα μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ, την περασμένη Κυριακή με το πολυνομοσχέδιο.
Οι αποφάσεις της ΡΑΕ συγκλίνουν με τις προβλέψεις του ΥΠΕΚΑ, στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, κατά 5 ευρώ τη μεγαβατώρα μεσοσταθμικά.
Αναλυτικά οι χρεώσεις είναι:
-Για την υψηλή τάση 2,23 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 1,79 (αύξηση 24,5 %).
-Για αγροτικές χρήσεις μέσης τάσης 10,83 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 6,97 (αύξηση 55,3 %).
-Για αγροτικές χρήσεις χαμηλή τάσης 11,39 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 7,3 (αύξηση 55,3 %).
-Για το οικιακό ρεύμα 26,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 20,8 (αύξηση 26,4 %).
-Για λοιπές χρήσει χαμηλής τάσης 30,89 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 21,17 (αύξηση 45,9 %).
Το τέλος ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) εισπράττεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού και καλύπτει μέρος της δαπάνης για τη χρηματοδότηση των ΑΠΕ. 
Η αυξημένη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών σε συνδυασμό με τις υψηλές εγγυημένες τιμές απορρόφησης της ενέργειας που θεσπίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια δημιούργησαν \”μαύρη τρύπα\” στο λογαριασμό για τις ΑΠΕ η οποία σύμφωνα με τις προβλέψεις θα κλείσει στο τέλος του 2014 με την εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στον πολυνόμο.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook