Απαράδεκτη συμφωνία ξενοδόχων και εργοδοτικών συνδικαλιστών του νομού Ηρακλείου καταγγέλει το ΠΑΜΕ Ηρακλείου.

Η νέα τοπική συλλογική σύμβαση που υπεγράφη προβλέπει μείωση μισθών και κατάργηση του 5νθήμερου.

Όπως αναφέρει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του:

Η πλειοψηφία της Διοίκησης του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου ξεμπέρδεψε σε μια μέρα με ό,τι απέμεινε από την επίθεση των κυβερνήσεων και της μεγαλοεργοδοσίας τα τελευταία χρόνια.

Για άλλη μια φορά η Ένωση Ξενοδόχων αξιοποίησε τα «δεκανίκια» της (τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, πλειοψηφία στη Διοίκηση του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου) για να χτυπήσει μισθούς και δικαιώματα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία.

Μαζί με τους αγαπητούς τους συνεργάτες υπέγραψαν τη νέα Τοπική Συλλογική Σύμβαση όπου προβλέπει

• Μείωση μισθών κατά 5% το 2014 και αύξηση 2% το 2015, που αποτελεί συνέχεια των μειώσεων του 15%που οι ίδιοι είχαν υπογράψει. Την ίδια χρονιά όπου η κυβέρνηση εφαρμόζοντας τη πολιτική της ΕΕ, με το πολυνομοσχέδιο μειώνει ακόμα περισσότερο το εισόδημα της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

• Παραμένει το απαράδεκτο άρθρο από τη προηγούμενη σύμβαση που προβλέπει τη κατάργηση του 8ωρου. Έδωσαν δηλαδή στους ξενοδόχους, μέσα από τη νέα Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψε, το τσάμπα 1ώρας επιπλέον εργασίας. Εφαρμόζοντας έτσι μαζί με τη κυβέρνηση το νόμο για τη διευθέτηση εργασίας για 3η συνεχόμενη χρονιά.

• Προστέθηκε νέο απαράδεκτο άρθρο που προβλέπει τη κατάργηση του 5νθήμερου.

Αυτή και μόνο η εξέλιξη πρέπει να σημάνει συναγερμό σε όλους τους χώρους δουλειάς, σε κάθε ξενοδοχείο του Νομού. Η 1ώρα επιπλέον απλήρωτη δουλειά, μαζί με τη νέα μείωση μισθών που προβλέπει η νέα Συλλογική Σύμβαση θα σημάνει πέρα από την αύξηση της εκμετάλλευσης, το σακάτεμα της υγείας μας, τη μείωση της τιμής της εργατικής μας δύναμης και νέες απολύσεις.

Η κυβέρνηση, οι μεγαλοξενοδόχοι και τα τσιράκια τους θέλουν να περάσουν την «εργασιακή ειρήνη» με τρομοκρατία και με απαξίωση της συνδικαλιστικής δράσης, των ίδιων των Σωματείων, με απαγόρευση των απεργιών. Αυτή η προσπάθεια τους πρέπει να εμποδιστεί, να πέσει στο κενό. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με οργάνωση και συλλογικό αγώνα, που πρέπει να έχει αφετηρία κάθε ξενοδοχείο, με γενικές συνελεύσεις, με συγκρότηση επιτροπών των εργαζομένων που θα συντονίζουν τη δράση τους με εργαλείο τη συσπείρωση στο ΠΑΜΕ, όπου μπορεί να διασφαλίσει την ενότητα και τη κοινή δράση των εργαζομένων του κλάδου ανεξάρτητα σε ποιο σωματείο του κλάδου ανήκουν.

Κανείς εργαζόμενος του κλάδου να μην ξεγελαστεί από τους πανηγυρισμούς όσων έχουν συμφέρον από αυτή την εξέλιξη. Η συμβολική αύξηση 2% από το 2015 αποτελεί προσβολή και πρόκληση.

Αποτελεί κοροϊδία το επιχείρημα ότι «τουλάχιστον έχουμε Σύμβαση» από τη στιγμή που γυρνάει τους μισθούς δέκα χρόνια πίσω, από τη στιγμή που δε καλύπτει τις ανάγκες των οικογενειών των εργαζομένων για το 2014 και την ίδια ώρα όπου εφαρμόζεται ο νόμος τη μη υποχρεωτικότητας των Συμβάσεων και της νόμιμης εφαρμογής των ατομικών.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα κι τη σύμβαση που πανηγυρίζουν ότι υπέγραψαν οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές θα την εφαρμόσουν τα ελάχιστα ξενοδοχεία που είναι μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων και οι υπόλοιπες μεγάλες μονάδες θα προχωρήσουν σε ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις μισθών που θα ξεπεράσουν το 30% με τη μορφή των ατομικών συμβάσεων.

Από το 2011 μέχρι το τέλος του 2013 οι μεγαλοξενοδόχοι πήραν το μεγαλύτερο κομμάτι της αύξησης των κερδών των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, που ήταν σχεδόν 20%.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία είχαν μείωση των μισθών πάνω από 15% με βάση τη Σύμβαση και πάνω από 20% με ατομικές συμβάσεις.

Ποιοι έχουν συμφέρον από μια τέτοιου είδους συμφωνίες:

Πρώτους απ’ όλους οι ίδιοι οι ξενοδόχοι που αγοράζουν νέα σεντούκια για να χωρέσουν τα επιπλέον δις που τους προσφέρει η ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων

Και η κυβέρνηση όπου εφαρμόζοντας τη πολιτική της ΕΕ ονειρεύεται «εργασιακή ειρήνη», «πνεύμα συνεργασίας, ρεαλισμού και ωριμότητας» από τους «..εκπροσώπους των εργαζομένων», που προβάλλει ότι η χώρα όπου να ‘ναι βγαίνει από την κρίση κι έρχεται η ανάπτυξη πάνω στα αποκαΐδια των δικών μας δικαιωμάτων, της ίδιας μας της ζωής.

Για μας, τους εργαζόμενους του κλάδου και τους εκλεγμένους συνδικαλιστές που συμμετέχουμε στο ΠΑΜΕ το ζήτημα που έχει να κάνει με το πόσο πουλάμε την εργατική μας δύναμη δεν έχει τελειώσει.

Η γενικευμένη, δήθεν μαθητεία, η απλήρωτη δουλειά από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, οι εργολαβίες, η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, οι ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις με άθλιους όρους αμοιβής και εργασίας, δεν αποτελούν για μας και της οικογένειες μας «ανάπτυξη».

Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουν και να δεχτούν αυτά που υπέγραψε η πλειοψηφία της Διοίκησης του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και που δένει χειροπόδαρα δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, με μισθούς ανέχειας και ωράρια που θα λιώνουν τα κορμιά των εργατών του κλάδου για να αυξηθούν τα κέρδη των εκμεταλλευτών μας.

Με τους ξενοδοχοϋπάλληλους οι ξενοδόχοι δεν έκαναν ποτέ καμιά συμφωνία, όπως διατείνονται. Συμφώνησαν με την ξεπουλημένη ηγεσία του Σωματείου, που πάντα ήταν αρωγός στην πολιτική, που έφερνε πάντα ανεργία και φτώχια, είτε διανύαμε περίοδο ανάπτυξης είτε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης. Με μια πολιτική που ενίσχυε την εργοδοσία με ζεστό, άφθονο χρήμα από τις τσέπες του λαού και που σήμερα το κάνει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση. Με τουρισμό που ήταν μακριά από τις λαϊκές ανάγκες για διακοπές και αναψυχή, απαγορευμένο αγαθό για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων.

Εμείς οι εργαζόμενοι και οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές στα σωματεία του κλάδου που συμμετέχουμε στο ΠΑΜΕ δεν θα χάσουμε λεπτό από την προσπάθεια για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος προτάσσοντας τις ίδιες τις ανάγκες μας, πετώντας έξω από το σωματείο αυτούς που όχι μόνο συμφώνησαν στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, αλλά επιβάλλουν οι ίδιοι τη ζωή του σκλάβου για μας και τις οικογένειές μας. Να μη βρουν τόπο να σταθούν. Τέτοιους ξεπουλημένους στην εργοδοσία, όχι μόνο δεν έχει ανάγκη ο κλάδος, αλλά είναι επικίνδυνοι όσο ποτέ.

Μέχρι τότε, όσα εμπόδια κι αν βάζουν θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την αλλαγή των συσχετισμών στα σωματεία προς όφελος των εργατικών συμφερόντων, για οργάνωση όλων των συναδέλφων στα Συνδικάτα και την ισχυροποίηση των δυνάμεων που αταλάντευτα υπερασπίζουν τα δικαιώματά μας.

Θα δώσουμε δυναμικά τη μάχη ώστε να οργανωθεί μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στα Ξενοδοχεία στη Γενική απεργία στις 9 του Απρίλη και στην επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης του ΠΑΜΕ.

Στις 9 του Απρίλη, στη Γενική απεργία να δοθεί η πρώτη δυνατή απάντηση
Όλοι στην Γενική απεργία και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ 10 π.μ. στην πλ. Ελευθερίας

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook