Δυο είναι οι βασικές παράμετροι που θα κρίνουν προς τα που θα γείρει το ισοζύγιο της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς κατά την σημερινή συνεδρίαση, η οποία σε κάθε περίπτωση χαρακτηρίζεται ως «γρίφος» από τους ανθρώπους του χώρου.
Η πολιτική αστάθεια έναντι της δρομολογούμενης εξόδου της χώρας στις αγορές, που από την Πέμπτη κάνει το γύρο του κόσμου και ως είδηση αλλά και ως «μήλο της έριδος» μεταξύ κορυφαίων επενδυτικών οίκων, με τη Morgan Stanley -για παράδειγμα- να περνά τα όρια της θεμιτής «σπέκουλας» που πάντα κάνει την εμφάνισή της σε ανάλογες περιπτώσεις. Ο οίκος φαίνεται να μένει εκτός της ομάδας των αναδόχων που αναφέρει το τηλεγράφημα του Reuters για το «πολυδιαφημισμένο» book building, με αποτέλεσμα να δίνει εκτίμηση επιτοκίου που απέχει κατά πολύ από τα επίπεδα που προσδιορίζει η αγορά.
Από την άλλη πλευρά το γεγονός ότι οι Deutsche Bank, Bank of America Merrill Lynch, JP Morgan και Goldman Sachs, φέρονται να έχουν «κλειδώσει» τη δουλειά της έκδοσης πενταετούς διάρκειας ομολόγου, δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας και κάνει τους διαχειριστές να πιστεύουν πως οι εν λόγω παίκτες δεν πρόκειται να χάσουν την ευκαιρία και να δείξουν την ισχύ τους, άλλα και να θέσουν παρακαταθήκη για τις επόμενες εκδόσεις ομολόγων που θα ακολουθήσουν. Ενδεχομένως και σύντομα… με διετή, τριετή και επταετή έκδοση.
Στον αντίποδα υπάρχει η πολιτική αστάθεια που αιφνιδίως προέκυψε με την υπόθεση Μπαλτάκου και δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από όσους έχουν τοποθετηθεί στις ελληνικές μετοχές ειδικά από τους «καθυστερημένους» επενδυτές που είχαν αγοράσει στα ψηλά. Όμως το συγκεκριμένο στραβοπάτημα ίσως να αποτελέσει μόνο «αρνητική αναλαμπή», ενώ στο πίσω μέρος του μυαλού των διαχειριστών υπάρχει η πιθανότητα να έχουμε την έκπληξη νωρίτερα απ\’ ό,τι αναμένεται.
Σημαντική λεπτομέρεια, που μάλλον δεν έχει συνεκτιμηθεί, έχει να κάνει με το τι σημαίνει για τους ελληνικούς εισηγμένους Ομίλους η επιστροφή στις αγορές. Αν το εγχείρημα πάει καλά όπως όλα δείχνουν τουλάχιστον, τότε και οι επιχειρήσεις θα κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση μειώνονταν το κόστος δανεισμού τους με ότι αυτό συνεπάγεται και για τους ισολογισμούς τους άλλα κυρίως όσων άφορα τα επενδυτικά τους πλάνα που έχουν «παγώσει» ένεκα της επάλειψης ρευστότητας των τραπεζών, αλλά και των πιέσεων που αυτές ασκούν στις εταιρείες για μείωση του δανεισμού τους.
Με πιο άπλα λόγια θα υπάρξει μια μεγάλη «ανάσα» που μπορεί βραχυπρόθεσμα να μην λαμβάνεται υπόψη αλλά οι μεγάλοι επενδύτες δίνουν μεγάλη σημασία δεδομένου ότι θα πάρουν μπροστά τα ουκ ολίγα growth stories.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook