Κοινό μέτωπο για να ισχύσει από την πρώτη του 2015 η κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής στα επιμελητήρια της χώρας έχουν δημιουργήσει βουλευτές της ΝΔ, ανάμεσα τους και ο Ηρακλειώτης Λ. Αυγενάκης.

Έτσι η προσπάθεια που καταβάλουν οι διοικήσεις των επιμελητηρίων για να παραμείνει σε ισχύει η υποχρεωτική εγγραφή πέφτει πάνω στους βουλευτές της ΝΔ. Μάλιστα στο Ηράκλειο βρέθηκε για λίγες ώρες και ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Μίχαλος, προχωρώντας σε επαφές για το φλέγον θέμα.

Σε ανακοίνωση του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ζητά να μην επηρεαστεί από τις εξελίξεις ο Επιμελητηριακός Θεσμός, με την ανακοίνωση να τιτλοφορείται "κάτω τα χέρια από τον Επιμελητηριακό Θεσμό".

Σε ανακοίνωση απάντηση τους οι βουλευτές της ΝΔ αναφέρουν:

"Στα μέσα Ιανουαρίου 2013, κυρώσαμε στην Βουλή, το άρθρο 6 του ΦΕΚ Α΄240/12-12-2012, που αναφέρεται στην κατάργηση από την 1η Ιανουαρίου 2015, της υποχρεωτικής εγγραφής στα Εμπορικά Επιμελητήρια.

Αναφορικά με την επαναφορά της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων, που ζητά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών με σημερινό δελτίο τύπου του, και που -ούτε λίγο, ούτε πολύ- κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι ακολουθεί «ύποπτα σχέδια» κατάργησης των Επιμελητηρίων, είναι σημαντικό να απαντηθούν τα εξής ερωτήματα:

-Πόσο ωφελημένοι αλήθεια είναι οι ίδιοι οι επαγγελματίες -μικροί-μεσαίοι και μεγάλοι- από τα Επιμελητήρια και ιδιαιτέρως οι μικροεπαγγελματίες της περιφέρειας;

-Υφίσταται τελικά ανταποδοτικότητα των εισφορών που καταβάλουν οι χιλιάδες -υποχρεωτικά εγγεγραμμένοι- επαγγελματίες στις κατά τόπους επιμελητηριακές δομές της χώρας;

-Αλήθεια κ. Χατζηθεοδοσίου, η ανάκαμψη έρχεται μέσα από τους έμμεσους φόρους που εσείς ζητάτε να επαναφέρουμε ή μέσα από έμμεσες δράσεις και των Επιμελητηρίων, με πραγματικό ανταποδοτικό όφελος στις επιχειρήσεις;

-Αντί η Διοίκηση του ΕΕΑ να υποπτεύεται «ευρωπαϊκές πρακτικές» και δήθεν «σχέδια» που προωθούν κατάργηση των Επιμελητηρίων -όπως αναφέρεται στο σημερινό δελτίο τύπου- καλό θα είναι να επαναπροσδιορίσει το ρόλο της και να διαμορφώσει την κατάλληλη, σύγχρονη πρόταση, ώστε να πείσει καταρχήν τους υποχρεωτικά χιλιάδες εγγεγραμμένους επαγγελματίες -μικρούς-μεσαίους-μεγάλους- να συνεχίσουν να εγγράφονται και να καταβάλλουν τις εισφορές τους.

Σε κάθε περίπτωση τασσόμαστε ξεκάθαρα υπέρ της ύπαρξης του επιμελητηριακού θεσμού, αλλά με ρόλο και δράση που θα συμβάλλει στην «πολυπόθητη» ανάπτυξη και στην ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού και της επιχειρηματικότητας.

Κάθε άλλη ενέργεια υποχρεωτικής εισφοράς επαγγελματιών κάθε κλάδου, ανεξαρτήτου μεγέθους που δεν προσφέρει ανταποδοτικότητα μας βρίσκει αντίθετους.

Την παρούσα ανακοίνωση υπογράφουν οι Βουλευτές κ.κ.:
1. Αυγενάκης Ελευθέριος, -Ν.Δ.- Ν. Ηρακλείου
2. Βογιατζής Παύλος, -Ν.Δ.- Ν. Λέσβου
3. Κυριαζίδης Δημήτρης, -Ν.Δ.- Ν. Δράμας
4. Αναγνωστόπουλος Γιώργος, -Ν.Δ.- Ν. Καρδίτσας
5. Μαρίνος Ανδρέας, -Ν.Δ.- Ν. Ηλείας"

Flashnews.gr/ Μ. Αλεξακής